Ösregn och takarbete

Jag hann knappt skriva att det var torrt och hett så slog vädret om med besked och vi fick 85-90 mm regn inom ett dygn. Jag vet inte exakt för regnmätaren blev överfull andra gången (jag tömde den emellan regnen).

Regnområdena kom från Borgå och de värsta regnen kom rakt över Hindersby. Både söder och norr om oss så kom det betydligt mindre regn. Det var åskartade regn men inte så hård åska. Men blåsten var hård.

Vi hade ett par timmar före regnen började fått upp alla skivorna på taket – alltså de 15 mm fanérskivor som vi använder som underlag för plattorna. Det är ordentliga pärtor: 120 x 270 cm så det gick ganska snabbt eftersom vi inte hade någon vinkel på baksidan av taket – bara två tuutar (skorstenar). De flesta skivorna satte vi upp hela och behövde såga bara fem.

Takfanérskivor

Det gick bra att lyfta upp skivorna med den långa Farma 8,5 lastaren. Brorsan och Henrik lyfte dem på plats och fäste fast dem. I längdriktningen är de spuntade och i år gick det lätt att få spunten att passa. Det var litet besvärligare i fjol men skivorna hade tydligen torkat under året för nu var det inga problem.

Henrik sätter sista skivan på plats
Bara fönsteruskottens skivor kvar

På måndagen hann jag ännu sätta upp de tre mindre skivorna ovanför fönsterutskotten förrän det började regna. Prognoserna hade velat mellan 16 mm och 30 mm men sist och slutligen blev det närmare 90 mm ! Det klarade varken skivorna eller det gamla pärttaket av utan vi fick vatten in i huset i alla rummen på norra sidan. I mitt arbetsrum på första våningen droppade det vatten i ett ämbar och i sovrummen på andra våningen blev tapeter och kläder våta.

Takläcka i gröna rummet

På tisdagen hämtade Henrik fyra presenningar från Borgå och satte upp dem utanpå skivorna. Men den hårda blåsten lyfte upp presenningarna och det kom in mera vatten i gröna rummet. Sedan skruvade vi fast kanterna på presenningarna – men då hade de värsta regnområdena dragit förbi.

Takarbetet fortsätter

På bilden ovan har vi tagit bort ett par presenningar för att fortsätta med takarbetet. Vi måste få takplattorna på innan taket börja hålla regn. Troligen rann vatten längs de spuntade skarvarna på fanérskivorna till ändskarvarna som inte är spuntade och där rann det ned. Pärttaket var i ganska gott skick men det klarade inte heller av de stora mängderna vatten som kom ned.

Nu försöker vi skruva upp så många takplattor som vi hinner mellan regnen. Det skall regna så gott som varje dag i en veckas tid. Inte speciellt bra väder för takarbete men det var nödvändigt med regn för brodden även om 90 mm var litet för mycket.

Nu har jag problem med flyghavresprutandet för det går inte att spruta förrän om en vecka och det börjar vara för sent även om vi sådde ganska sent. Å andra sidan så har säkert en hel del flyghavre grott först efter det myckna regnet. Det kan bli en hel del plockande i år.

Aldrig är det bra. Regnar det inte för litet så regnar det för mycket.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Ösregn och takarbete”

 1. På morgonen !

  Och ja, vad gör jag då?

  Häller lite frusna bär i skål.
  Tappar i blomkannan och sedan två och en halv deciliter färskt kranvatten i en kastrull.
  Öppnar skåpdörren och där finns nalle röd,blå, grön,orange och bruna paket havreflingor.
  Har ett decilitermått framför paketen som jag flyttar som hanen på ett maskingevär för att inte komma i otakt.
  I med en deciliter i kokande vatten i tre minuter och rör om nu och då.
  Låt dra i tre minuter till medan man tar fram smör och sylt. Lingon och jordgubb.
  Ett smöröga och fyra fem klickar sylt men inget socker.
  Om det inte ännu motiverar så kopiera pensionspremien(sådana som har) och klistra upp på skåpdörren.
  All ekonomisk satsning tar lite tid.

  Här har regnat 5,7 och nu senast 7 mm sedan senaste rapport.

 2. Vi fick 8 mm förra natten men det blåser ganska hårt. Verkar som om alla oväder kommer precis över oss från Sverige. SMHI hade vindvarning i går och uppmanade alla att inte bege se ut till havs. Men nu utlovas uppehållsväder hela veckan.

 3. Här summerar jag drygt 40 mm sedan det började regna för en vecka sedan. Mera är lovat både idag och imorgon och det är välkommet. Synd bara att det kom nån vecka för sent.

 4. Vi är nu uppe i ca. 120 mm sedan det började regna. På mulljorden försvinner vattnet direkt men på lerjordarna är det blött. Det var för sent också hos oss men vi kanske ändå har litet nytta för vi sådde sent och våra broddar är inte så långt komna än.

 5. På vallen är klövern grön men alla andra gräs har ej kommit igång efter skörd.

  På torkkänsliga plättar har kornet bara några blad kvar och axet, väldigt kort ställvis.
  Rekordskörden uteblir på många fält men det som är bättre kan ge bra ställvis.

  Tallplantorna har vissnat men årsväxten är grön, en del granar har brun topp men plantan längre ned är grön.
  Bäcken som går genom skiftet hade slut på rinnande vatten före regnet men någon hade turligt nog skopat ur och fyllt på vägtrumman så det gick att fylla på vattenkannan. Satte tusen € på plantor/ha. En douglasgran motsvarade sex vanliga tvåårsgranar.

 6. Glömde att det även bör tillsättas en nypa salt till gröten i går.

  Under eftermiddagen i går och i natt kom det totalt 14mm regn i ett stort antal mycket korta skurar.
  Jag har aldrig i mitt liv upplevt ett så här stort antal skurar under ett dygn, de lärda har ej ännu hunnit funderat om det är något nytt fenomen.

  När jag grävde i ett skogs/stenparti intill hemåkern så stötte jag på fyra lindar/vildlindar, det har jag aldrig förut i våra trakter i s-ö.

  När tror du kommentatorerna kan börja sätta in bilder för att ge texten mera trovärdighet?

 7. Absolut, Per, skulle det va trevligt med lite bilder! En bild säger ju som bekant mer än 1000 ord! Från att ha varit så kruttorrt att broddarna börjat tvina och Roadmastern avrådde från slyröjning längs torra vägrenar, kommer det nu åskskurar med jämna mellanrum. Ibland med sådan fart att det inte hinner ner ens utan rinner av. Har inte riktigt koll på precisa mängder men torde ligga ngn stans kring 35 mm men med mycket stor variationer pga av skurarna. För två år sedan var det också så torrt att tallfröna grodde väldigt dåligt.
  Grannen, som är ett veritabelt skogstroll, lugnade och sa att de kommer igen nästa vår. Vilket också en stor del gjorde men torkade bort en stor del av dem också. Synd på bra elitfrö (dyrt dessutom). För att uppnå någorlunda planttäthet kompletterades med plantering tidigt i vår. Innan första regnskuren kom hade även
  planterade plantor börjat gulna så smått så få se om de tog för mycket stryk även de!? Summerar man kostnaderna för markberedning (inte så stor för jag grävde själv men iaf) elitfrön, plantor och kommande 2-3 slyröjningar plus en 1:a gallring som kostar mer än den ger så är det nog tur att ekonomicykeln för skog sträcker sig över flera generationer! En generation satsar och 2:a el 3:dje skördar! Var väl det som fick nybakade finansvalpar inom skogsindustrin att sälja ut industrins egna skogar i tusentals hektar under 80-talet. Motivieringen var att avkastningen bara var ca 3% på satsat kapital inom skogsbruket. Vilka signaler gav det månde åt privata skogsägare…? Tror säkert grabbar som Ehrnroth, Serlachius mfl roterade i sina gravar! De hade ju varit måna om industrins skogar för att ha ngt bakom egen dörr ifall av marknadsstörningar. Dessutom var det ju inte så intressant att hålla nere virkespriset via en liten ryssimport när det även drabbade eget råvarulager.
  Kornet i ax häromkring och havren börjar visa riskorna även om växten ställvis inte ens når över stövelskaften.

Kommentarer är stängda.