Reservdelsnumror …

Det är en evig förbannelse med reservdelarna. Fastän man har en reservdelsbok för traktorn och vet precis vilket nummer man skall ha så blir det ändå fel. Det finns förstås inte någon reservdel med just det numret utan man måste försöka fundera ut vilken ny nummer som passar i stället. Och ofta blir det fel.

Jag tänkte skruva ihop stora Zetorn till flisandet för jag brukar breda ut flisen med den. Och jag hade ny kylarslang och vattenpump hemma så det var bara att skruva dit dem – trodde jag. Och allt gick bra tills jag skruvade fast fläkten. Då visade det sej att den tog emot remskivan på motorn och en jämförelse visade att den nya vattenpumpen var två cm kortare än den gamla.

Det fanns två vattenpumpar med litet olika numror och förstås valde jag fel. Den gamla Zetorn har reservdelar som börjar på 80 och den nya på 89. Men det visade sej att den riktiga vattenpumpen skulle börja på 87 … Så det var bara att beställa ny vattenpump.

Det är alltid besvärligt att börja skruva på en ny maskin. Den stora Zetorn är nästan likadan som den gamla men den har sex cylindrar i stället för fyra. Och tydligen litet andra ändringar också. Kylaren är inbyggd ganska ordentligt och jag förstod att man måste lyfta bort den uppåt. Nu har jag ingen kran i verkstaden och motorlyften gick inte tillräckligt högt så jag måste skruva bort sidostödet på ena sidan. Och en hel del annat.

Ett problem med den stora Zetorn har varit att man inte kommer åt att blåsa ren kylaren eftersom den har luftkonditionering och kondensorn är placerad mellan oljekylaren och motorns kylare så att man inte får ett papper mellan dem ens. Luftkonditioneringen har aldrig fungerat så nu tog jag bort kondensorn och svängde den åt sidan. Med kylaren bortmonterad kom jag åt att blåsa rent och det var minsann behövligt.

Kylare i behov av rengöring

Det var sist och slutligen inte så besvärligt att montera bort kylaren och då kom man åt vattenpumpen riktigt bra. Men det fanns en underlig gummitätning mellan vattenpumpen och termostathållaren som inte var fastskruvad på något sätt utan den skulle bara klämmas mellan delarna. Men den tätade inte ordentligt då jag skruvade ihop allt så jag måste köpa ny tätning och hoppas att den tätar bättre.

Ganska kvickt insåg jag att det inte blir någon traktorutbredning av flisen. Vi körde in 75 kubik och jag började skyffla ut hopen för hand. Det är ganska svettigt och det gick åt fem skjortor innan jag var klar. Det har varit regnigt väder och regnade också på tisdagen då Jonas kom med stora flisbilen. Men regnet gjorde bara ytan våt så det betydde inte så mycket. Vi har haft ganska bra torkväder och 90-millimetrsregnet rann bara av.

Med den här blir det mycket flis på en timme

Sedan var det “bara” att breda ut hopen. Än klarar gubben av det även om det gick åt fem skjortor. Men det måste bredas ut för flisen blir ganska ihoppackad då maskinen blåser den i en hop.

Halva hopen kvar

Vanligen har jag kört ut hopen med frontlastaren och “fliisbisin” – en lång skuffare av blankor framme på frontlastaren . men nu stod Zetorn sönderskruvad i verkstaden. Men det går för hand också. Så gjorde vi alltid förr från 1983 framåt till det jag byggde fliisbisin för ett antal år sedan. Gym behövs inte om man tar skyffeln och breder ut flis och vete för hand. Man får bra kondition av det.

Det blev i alla fall riktigt hyfsat väder efter tisdagen och ännu i dag fram till klockan fem så torkade flisen bra. Det ser man på att skillnaden i inkommande temperatur och utgående har varit över sju grader. Då vatten avdunstar så sjunker temperaturen.

Medan jag väntat på reservdelarna så har jag lappat ihop fyra par arbetsbyxor och fem arbetsskjortor. De ser inte vackra ut men det gör inget här i vår egen lilla karantän. Ingen ser mej. Dessutom har jag hunnit lappa ihop en del datamaskiner och så köpte jag en ny. Det är snart slut på de gamla stora lådorna – den nya maskinen är ungefär 10×10 cm.

Den nya maskinen är lådan mellan skärmen och tangentbordet

Jag köpte den minsta och billigaste modellen av Intels NUC (Next Unit of Computing) för 100 euro. Få se om NUC blir en likadan standard som i tiderna IBM:s PC. PC:n börjar vara ganska föråldrad och klumpig. Den här lilla lådan innehåller allt som behövs för en “riktig” datamaskin och man kan välja en av Intels snabbaste processorer – men då stiger priset från 100 till 700 euro, Man kan förresten skruva fast lådan bakom skärmen för den har standardfäste.

Jag sätter själv in operativsystemet (Linux Debian) och alla programmen. Eftersom jag bara använder fri programvara så kostar de inget alls. Numera finns det allt man behöver som gratisprogram. Jag har LibreOffice och LibreCAD för ritningar. Och så ser jag på TV och video via fibernätet. Det är ju helt gratis att se på Sveriges TV via nätet nuförtiden. Om man installerar en VPN-tjänst (kostar under 10 euro per månad) så kan man se på precis alla programmen.

Vi har fått litet över 30 mm regn den senaste veckan och det skall komma litet till. Sedan lär det bli torkväder igen. För mej betyder det mest verkstadsarbete och det är en bra sak för det står en massa maskiner och väntar på reparation. Städningen skall också fortsätta och bara jag får vedärbräädren målade så skall ställningarna rivas och takrännorna skruvas upp.

Men just nu njuter jag av det fina (svala) vädret …

Den nya vattenpumpen fastskruvad (passar)

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Reservdelsnumror …”

 1. Finns det ingen granne eller bekant du kunde ringa och låna/hyra en traktor?

  Med samma mängd diesel/energi drar du upp en borrbrunn på 200 meter som håller i hundratals år!

 2. Varför skulle jag göra det ? Då missar jag all motion och blir en soffpotatis eller så måste jag börja betala dyra pengar för ett gym. Traktorer har jag nog tillräckligt av men det behövs en stor och stark med fäste för fliisbisin på frontlastaren för att det skall vara någon nytta med den.

 3. Om pumpen var för kort hade man väl kunnat skära/borra till en distansplatta ur en plåt? Lite längre skruvar bara… Bäst koncentricitet om man har tillgång till svarv förstås…

 4. Det gick inte att flytta pumpen framåt för den är kopplad till termostathuset med en gummibussning (underlig konstruktion). Bussningen hålls på plats enbart av trycket mellan de bägge delarna. Ganska osäkert enligt min mening. Möjligen hade jag kunnat förlänga axeln till pumpen men det gick betydligt snabbare att beställa en ny pump från Estland. Dyrt var det inte heller: 68 euro. Man blir litet lat då man får billiga reservdelar relativt snabbt från Tartu till Belarus och Zetor. Man kan numera också köpa direkt från Martin (tillverkare av de stora Zetortraktorerna) i Slovakiet men det tar litet längre tid. De har bra nätsidor och det var därifrån som jag slutligen hittade rätt reservdelsnummer för den ekvivalenta pumpen. Kolla på https://shop.marting.sk/en om du har en Zetor. De har alla reservdelarna medan firmor här omkring bara har litet filter och små slitdelar till Zetor. I Mellaneuropa är Zetor ganska stort märker fortfarande och det finns ett sug efter de gamla modellerna som är lätta – och billiga – att reparera.

 5. Nisse, jag tror Bond 77 menade att du lagt distanser där fläkten är fäst? Om den nu kom för nära generatorn och andra komponenter.
  Men det gick säkert bra att byta till rätt pump också 🙂

 6. Jo, jag förstod det men då termostaten är rakt ovanför och gummibussningen mellan termostathuset och pumpen så kan jag inte flytta pumpen alls. Hålena i bottnen på termostathuset och ovanför pumpen måste vara precis mittemot varandra. Mystisk konstruktion … Den gamla bussningen läcker och nu väntar jag på ny bussning. Jag köpte tre för de kostar bara 59 cent per styck. Jag borde ha fattat att beställa sådana med en gång men jag visste inte hur konstruktionen ser ut på nya Zetorn. De måste bytas ganska ofta för gummit blir gammalt och styvt med tiden.

 7. Angående zetor så ordnars i min hemby en byadag en gång i året.
  Då går man nästan man ur huset och samlas till parad med traktorer,gamla bilar, jänkare,lastbilar och allt möjligt annat som går på hjul. Eftersom brandklubben är en av arrangörerna så har de också ut hela sin arsenal och leder tåget med blinkorna på så körs det kors och tvärs genom byn så säker alla skall få möjlighet att se. För att till sist ställa upp på idrottsplan vid ungdomsföreningen. Som en mindre marknad med allt möjligt för yngre och äldre.Kött och klimpsoppa hör till traditionen i de här trakterna. Kvällen avslutas med lavadans. Den här byadagen är känd för att ha bra väder.
  Så också i år det regna före(192mm i juli) sade någon och nu i dag här det regna två-tre gånger.
  Folk har satsat tusentals timmar och tusentals euro på sina skapelser medan jag flyttar akkun från trucken till zetorn på 10 minuter. En zetor25A ger tillräckligt med uppmärksamhet med sin blotta närvaro i alla fall.

 8. Inte lätt att vara bonde förr i tiden heller: https://www.youtube.com/watch?v=rTdvrjyK6OQ

  Skördespaning
  Havrefälten ser på många ställen som schackbräden med före detta tegdiken och täckdiken gulnande och rutorna mellan vackert grönt.
  Rödklövern blommar så lilaröd och grann.
  Många potatissorter har lite antal knölar under som vi brukar säga.

  Sommarens telefonförsäljare, Försäkringsbolag, finsk lantbrukstidning och brännolja. Det blidde inga affärer.

 9. Efter explosionen i libanon springer man till gödselförrådet för att granska så man inte har något ammoniumnitrat liggandes. Nä det var bara kaliumsulfat. Nära på stora skalan NPK var det i alla fall. Ammonium N och kalium K.

  När ingenting hjälpte mot skorv på potatis så var ammonium det sista alternativet. De hade en tendens att klumpa ihop sig så det brukades tillverkas just före vårbruket när kemira ännu var inhemsk och allt funkade.

  En bondekollega missade 3000€ när han köpte brännolja något för tidigt, men då var det en trea före min årskonsumtion. Vinsten på 8-10ha för att rätta till “misstaget”

Kommentarer är stängda.