Sådärja.

Det är länge sen Nisse med sitt “hasi” utannonserade att vårbruket var över och härom veckan kom Kalle med sin halvtidsrapport eller “mid-term review” som dom brukar prata om i EU. Så ni undrar kanske hur läget är för grönsaksbonden?

Kan därför härmed meddela intresseklubben att kl. 23:14 dennes (8.8.) såddes den sista av grönsakssådderna för säsongen.

8.8.-20 23:14 Sista grönsakssådden för säsongen.

Lite spenat var det som nu såddes och en timme tidigare lite kålrabbi. Lite senare än planerat men “optimisten” är mitt andra namn så varför inte göra ett försök. Tanken var nog att så i slutet av juli men återkommande regn och ont om tid fördröjde arbetet. Vi får nu se om det blir nåt att skörda av detta i oktober.

Om det nu är lite osäkert med sådden så har jag nog större förhoppningar om att den sista planteringen som gjordes igår kväll hinner bli klar. Vi har nu varmt härligt väder vilket man kan se av alla njutningsfulla bilder som lagts upp i sociala media så även jag inspirerades av det fina sensommarvädret till att posta detta inlägg. Lagom fuktigt är det nu också för en gångs skull och tillväxten är god på de flesta grödor. Jag skall likt Kalle försöka mig på en mer heltäckande skrivelse inom kort. Men nu ska jag ta en dusch och kanske en kall pilsner innan jag avslutar dagen.

7.8.-20 22:15 Den sista sallatsplanteringen för säsongen. Ohi on.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Sådärja.”

 1. Ni har nog en ganska lååång “vårsådd” … Men det är ju helt annat med grönsaksodling. Här planterar ännu Henrik äppelträd men problemet är vattnandet. Först körde han ut vatten i såar med Kubotan men sedan köpte han 50 meter slang. Vi har i alla fall små arealer.Regn har det kommit någorlunda hyfsat men just nu är det HETT så vattnet torkar bort fort.

  Snygg bild av midnattssådden. Jag kan konstatera att här redan är augustimörker den tiden.

 2. Jo det var en vän söderut som undrade vad jag ser att göra den där tiden men här i norr är det fortfarande ganska ljust framåt midnatt. Vill man se lite detaljer får man ändå sätta på sig pannlampan, mitt nästbästa redskap 🙂

  Jasen får jag tillägga att jag somnade innan jag hann korka pilsnern 😂

 3. Var på en ngt förlängd weekendtrip med husvagnen nära Christers hemsopor, till Åminne. Noterade under
  dit- och hemresan att årets tröskning på många ställen kommer att bli rena hazarden. Både ogräs och grödor har kommit in i en “andra andning” och grott väldigt sent när tillräckligt med fukt kom med regnskurarna. ” Andra andningen” kommer antagligen att vara halvmatade, gröna korn när det först grodda bryter nacken av sig. Sedan är det med 3-4 timmar i torken för att småningom blåsa ut med förrensaren. Även ogräset kommer att vara en förbannelse. Fastän åkrarna sprutats i god tid så grodde även en del av ogräset senare och lyfter sig stolt mot skyn i ställvis nödväxta spannmålsfält.
  Åtminstone här hemma omkring tröskas troligen ingenting i augusti i år som det ser ut nu.

Kommentarer är stängda.