Bäst att passa på…

…med ett inlägg till nu då jag kom igång.

Granskade kornåkrarnas flyghavreförekomst i förrgår kväll och kunde konstatera att det som Kalle skrev om att det senare sådda inte lyckats lika bra som det tidiga inte håller sträck här. Jag sådde sent och visst är växtligheten sen också men axen matade och mogningsprocessen inledd så håller sommarvärmen i sig några veckor till och frosten sig borta så borde det nog finnas nåt att tröska om en månad eller så.

Många klagar över korta strålängder men här är nog längden normal för sorten i fråga eller för att något vulgärt beskriva det som så att det skönt smekte grenen när man vandrade i växtligheten i sökandet efter flyghavren.

Normal längd på Elmeri kornet skulle jag vilja påstå.
Kanske lättare läsa av måttet här.

Tog några bilder för att beskriva utseendet i övrigt.

9.8.2020 Elmerikorn vid Fredmans.
9.8.2020 det mesta matat så mognadsprocessen kan ta vid.

Fakta om kornet ovan:

Mullhaltig FMo, pH 6,2-6,6. Övriga värden nöjaktiga till goda, Förfrukt grönsaker, vårplöjning 12.5, harvning färdig såbädd 14.5, kombisådd 2.6 (500 groende kärnor / 250-300 kg Agro 16-7-13), ArianeS 2L 22.6.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Bäst att passa på…”

 1. Jag tycker mognande kornfält kan lukta otroligt bra en vindstilla sensommarkväll som det kanske bara är vallmo som slår, googla lite, vallmo är luktfri. Skribenten har nog inte varit på odlingar bort om bergen.

  Håller i stort med micke om odlingsspaningen. Kan nog bli för det stora flertalet att den billigare oljan går åt i torkningen.

  Hamnade akut söderöver för man klarar inte en andra coronavåg utan matdricka efter en regnig ,sval sommar.
  När ett bankkort går ut skall det hämtas personligen på bank med pass i hand. Tala om elektronisk identifiering. Diesel 0,99€/l president kaffe 4,10 och en öllåda 13,50. Tittade på en finländsk familj vid super a. Två farmarbilar, två generationer, bilarna lastades fulla, med munskydd på och grundlig handdesinfektion efter. På spahotellet var man ensam 800 skåp att välja mellan på herrsidan. På söndagen for ena dottern hem och tallink var pinfull och passagerarna uppmanades ta bort väskorna av stolarna så alla rymdes att sitta. Viking kör med 50% beläggning.

  Det är så oerhört viktigt att myndigheter ger ut noggrant övervägt tydlig information för någon dag sedan stockades telefonerna på gränsbevakningen, när varenda resenär tvingas ringa och fråga vad menar ni egentligen.

 2. Det skulle varit intressant om du nämnt jordarten och några andra nyckeltal. Som nisse nämnt så är era jordar, förfrukt och växelbruk något i hästväg jämfört med stampade leror och våra grusåsar.

  Enligt bladet är kornet en besvikelse medan ärtor är bättre, nåja tiden får utvisa.

 3. Hej Per,
  uppdaterade inlägget med jordart, pH och andra värden.

  Joo, mognande kornåkrar har en specifik doft som minner om höst. Gjorde en utflykt norrut till Nyykabe förra lördagen och åkte genom rågens rike Vörå. Kornet såg nog på många håll bedrövligt ut med mycket ärvingar. Dom med bra nerver kanske vågar vänta tills det gröna mognat nån gång i slutet av september?

 4. Kommer precis efter att ha fatt in i näsborrarna vad Per pratar om, doften av snart moget korn! På tal om en andra våg Corona så noterade jag en nisch som förblev oanvänd på tal om matdricka. Har en bekant som innehar en pub i Jeppis och jag inväntade med spänning på “take-away bärsan” när nu restaurangerna körde take-away food.
  På tal om bränslepriser, så aviserar man ju förståss en höjning av skatten på brännolja nu också. Var ju väntat. Och den lär sitta kvar när oljepriserna stiger. I Estland brukar bensinen vara ngt billigare, ett par cent ungefär, än dieseln. Kanske det beror på någon gammal vana eftersom det ännu rullar rysktillverkade lastbilar med bensin V8:or o. dyl i nyttotrafik.
  Det egentliga, och värsta, “viinarallyt” ser man på måndagar och tisdagar när biljettpriserna är som billigast och ligan 70+ är på G och shoppar. Ölkärran så packad det går och en låda innanför västen så säger det sig
  självt hur landstigningen lyckas. Eftersom framfarten i vissa fall sköts med rullator så borde minimikravet vara “lilla-E kort” som uppenbarligen saknas! Då tycker man att våra ungdomar nog är att förlikna med korgossar och -flickor i jämförelse! Tror förresten på tal om priser att våra restauranger och pubar småningom prissätter
  sig själva ut från markanden med 7€ för en öl när man får en six-pack för några cent till på marketen. Lite ordning på marginalerna kanske!? Förädlat korn i och för sig, men bondens del av stopet räcker inte till skummet ens! Som jämförelse kostar en “stor stark” serverad till bordet ca 1,40 i Estland. Inte dock i Tallinn
  där priserna är skyhöga mot resten av landet. Super-A är heller inte särskilt billigt jämfört med ett vanligt snabbköp i t.ex Rakvere eller ngn mindre ort. Har förresten fått den infon om Corona att eftersom det inte tål värme eller sprit så är säkraste medicineringen minst en halv timme i riktigt varrm bastu, gurgling i 60% Saaremaa vodka (Pohjan Poika kan även gå för sig) med åtföljande nersväljning!

 5. Vad gäller starka drycker så börjar man vara riktigt otränad numera så förbrukningen ligger inte på den nivån att det lönar sig att åka utomlands för att handla. Brukar ändå återställa vätskebalansen efter långloppen vintertid med en öl (eller två) och visst har man noterat att det är betydligt förmånligare t.ex. neråt mellaneuropa än här hemma. Jag gillar tjeckiskt öl och har besökt landet några gånger, vid mitt första besök för snart 10 år sen låg väl ett stop på omkring 27-30 koruna eller lite på en euro och senast för 2 år sen hade det väl gått upp med ca 10 koruna så visst har det stigit även där trots att det är förmånligt jämfört med här hos oss.

  Är också böjd till att hålla med vad gäller dagens ungdomar, vi var nog värre på vår tid. Kanske ändå med den skillnaden att vi inte söndrade allmän egendom på samma vis som det verkar göras numera. Visst gick väl ett och annat sönder men det var oftast mer eller mindre i misstag. Och blev det bråk så var det oftast över när endera parten var nöjd att avsluta fighten, numera sparkas det också på den som ligger.

  Väntar med spänning på när vår regering tar din huskur mot coronan till sig. Kanske staten står för kostnaderna för kureringen? 😀

 6. Steget mellan kornets fantastiska doft till korndammets förfärliga klåda är mycket kort och då kommer vi osökt in på, ja vadå!

  Andningsskydd
  Dammskydd
  Munskydd
  Ansiktsskydd

  Visir

  Ansiktsmask
  Gasmask
  Halvmask
  Helmask

  De senare torde vara av gummi+filter, bra filter.
  Nog är det svårt att få till ett namn.

  Hos oss har skogsvårdsföreningen och metsä stängda dörrar ja till och med skördarföraren fick man endast kontakta via telefon. Ser ut som alla skogsägare är pestsmittade.
  Apoteket, butiken alko och läkarmottagningen har öppet för dit går alla friska.
  Kommer att se över en del medlemskap framöver. Vem som finns till för vem.

 7. Jo, jag tål det mesta men korndammet är nog besvärligt, som tur är behöver man inte hantera det så ofta. Det är ändå på gränsen när man gör en sen kontroll av flyghavreförekomst och vandrar genom fälten.

  Mycket prat om ansiktsskydd nu och om hur länge man orkar andas i filtren.Finns ju motoriserade filter också, hade en sån där autoflowmask tidigare och den var bra. Tyvärr brann den upp i branden.

  Ifrågasätter inte öppethållning vid de myndigheter och serviceställen var det går att sköta ärenden per distans. Det är nog viktigt hålla coronan i schack nu tills vaccin finns tillgängligt. Resor och festivaler klarar vi oss utan en tid och Alko får nog för min del hålla stängt det med.

 8. Där har Du Per en viktig Point! Vem finns till för vem?! Ta t.ex vårt bankväsende idag där man som kund blivit ett problemavfall som förorsakar arbete bara genom att beträda en banklokal. Därför är de flesta stängda! Kom i fjol ett “prismeddelande” om bankens, som börjar på A och slutar på a:s “tjänster” För att som kund få nåd till en pratstund skulle man debiteras 200€/tim +24% moms! Man hänvisas till telefontjänst eller nät. Att försöka få tag i någon på telefon är omöjligt. Efter ca 7-8 omkopplingar är man tillbaka på “välj språk”! Fick iaf audiens till Hennes Nåd, varvid jag förklarade att Hon missuppfattat någonting riktigt kapitalt (passar bra på en bank) och att banken inga pengar haver utan att det är mina pengar som de hyr ut och tar betalt för. Om jag då vill ha e pratstund och kolla vad de håller på med mina pengar och andra tillgångar så visst vore det ju själva f-n om jag ska BETALA för det!!? Med dagens obefintliga depositionsräntor har banken dessutom mina pengar gratis. “Har inte tänkt på saken ur den synvinkeln, men du har faktiskt rätt! Vi stryker den avgiften!” blev svaret. Nu förs även diskussioner om sk.
  minusränta, dvs att man ska betala för att deponera pengar. Med de avgifter som uppbärs idag så är det redan ett faktum. Det allra värsta är iaf den totala arrogansen gentemot kund i och med att nåbarheten är lika med 0! Plötsligt slutade Husmoderns pin-kod att fungera. Hon hade tur i och med att Husfar råkade befinna sig bakom Henne i kassakön. Försökte ringa banken utan resultat. Försökte via nätbankens meddelande forum. Efter nästan 2 dygn kom faktiskt ett svar att man kan gå in via nätbanken till den facila avgiften av 5€ och kolla pin-koden. Vilket Husmodern gjorde för att konstatera att koden från Hennes Masercard flyttats till Hennes bankkort utan dessvidare meddelande från banken. Vad hade hänt om Hon befunnit sig t.ex utomlands? Betala för egen nätbanksinformation…? Samma som för samtalsterapi el..?
  En del firmor har även börjat anamma samma principer. Näthandel är det som gäller och understår man sig till att ringa upp så är det till ett 02 el 01 betalnummer så man hamnar att betala för att man som kund belastar försäljarens dyrbara tid! Den tid är förbi när Kokkolaboa “handla me gråstjinna”
  Finns iaf en bank som börjar på N och slutar på n som, tillsvidare iaf, inga avgifter haver och där man svara i telefon. T.om betalas en blygsam depositionsränta!
  Eftersom Husmodern får sitt levebröd från den kommunala sektorn blev Hon permitterad 1 vecka. Allt skulle givetvis behandlas elektroniskt via nätet. Eftersom “pedesidialekt” är Hennes 1:a språk klickade Hon in sig på den svenska versionen. Helt obegriplig, men vi fick iaf skratta. Eller vad sägs om: ärvda pengar (lön), beroende barn (vete fan, men troligen ett barnskyddsärende!), domkraft (övers “Jatkaa”) Får bara konstatera som grannen vid EU:inträdet:”He far åt helviti, men i 1:a klass”

 9. De stora bankerna från island. tyskland, danmark, sverige och nu vår fd nallebank. Det är några riktiga slemsvampar eller drakar. Det finns riktigt inget parti eller land som riktigt har haft någon kontroll på eller fått tag i dem på begärandets väg i zonen till snabba pengar genom att tvätta östvaluta. Värlspolisen i trumpland
  har börjat utdöma vite och vi som vanliga kunder får mycket och löjliga frågor i tid och otid, för att flytta några hundringar. För varje nolla i transaktionen borde någon A4 tillkomma i frågor men nu blev det såhär.
  Godsägare G Persson är nu på röjning med yxan i hand från svf på väg i swedbank.

  Ställ krav på din bank och ger det ej resultat så visa med fötterna att man inte går med på vad som helst.
  En bra behandlad kund öppnar dörren igen och det är en förutsättning att banken överlever.

Kommentarer är stängda.