Valtider.

Det är inte bara i det stora landet i väst som det hålls val i höst, även här hemma hålls ett val som berör oss skogsägare. Närmare bestämt valet av fullmäktige i skogsvårdsföreningen. Senast på onsdag den 25:e ska röstsedeln postas eller den elektroniska rösten avges. Så sök fram det kuvert som postats till er, välj en kandidat och rösta om ni inte redan gjort det.

Kandidater i Österbotten

Jag har själv suttit ett par perioder men ställer inte upp denna gång så det passar bra att slå ett slag för ärendet här på bloggen då jag inte skriver i egen sak.

Det har varit intressant och lärorikt att delta i fullmäktigemötena och framför allt socialt intressant att umgås med likasinnade som brinner för skogsbruk. Jag skulle gärna, av ovannämnda orsaker, ha ställt upp för återval men då jag råkade bli invald i Metsäs fullmäktige så blir det lite av intressekonflikt då föreningen och bolaget anses konkurrera på virkesmarknaden numera. Själv känner jag det inte riktigt så då jag i första hand jobbar / jobbat med den enskilda skogsägarens bästa för ögonen och bolagens i andra hand även om det naturligtvis också är viktigt att föreningen och bolaget går bra. Jag fick dessutom bra med röster i förra valet och det känns lite som att man sviker väljarnas förtroende om man inte åtar sig ett större ansvar för verksamheten än att sitta i fullmäktige. Sen så är det ju inte nödvändigt att samma personer sitter överallt heller och vi har bra kandidater med varierande bakgrund som ställt sig till förfogande i valet så trots att dagens skogsägare är en diversifierad grupp torde var och en finna en egen kandidat. Lite fler kvinnor hade kanske varit önskvärt men vi har på “vår” lista ändå lyckats få 8 av 68 (~12%) att ställa upp.

Så upp till val av fullmäktige i skogsvårdsföreningen!

Så här glad blev man då jag meddelade att jag inte ställer mig till förfogande i nästa val.
(Foto Thomas Snellman)

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Valtider.”

 1. Bra att du påminde om valet. Jag satte undan kuvertet och tänkte att jag har gott om tid och så glömde jag det förstås.

 2. De vill lätt bli så när man får post i god tid att man sätter det åt sidan för framtida lugna stunder, som senare inte kommer innan det är för sent.
  Numera händer det också att posten kommer för sent så det är inte lätt att avgöra när det är passligt att sända iväg diverse alster.

 3. Av mig för du högsta möjliga stilpoäng.

  Säger som det är.
  Förstår att dra vidare.
  Inte försöker sitta på så många stolar som möjligt, för det uppstår alltid en intressekonflikt.
  Jobbat för andra (alla skogsägare) och inte bara för sig själv.

  Vi miste fabriken, släktskogen och plantskolan. Så erfarenhet finns.
  Tjänstemännen hotades till tystnad, hannes och snellman fixade pappren och en riksdagsman välsignade köpet från stadsmaktens sida. Men minnen finns kvar. Oh ett och annat råd, skogsråd.

  Goda råd till de invalda kandidaterna.
  Sitt inte tyst eller tala hela tiden.
  Läs på, max två perioder.
  Dalta inte med tjänstemännen men var saklig.

  Den som inte röstar kan heller inte klaga.

  Skall nu pröva med fjärde captcha

 4. Oj vad tyst det blev. I finland hör det inte till man säger något positivt om en. Är det tyst har man jobbat bra.
  Själv har man lärt sig västerifrån att skyt om allt och alla eller de flesta i alla fall, så kan de ge en bra affär i framtiden.

  Jyrki gillade inte att skogen huggs ned när han skall och fälla några skogsfåglar när han besöker hemknutarna.
  Först for growhow till yara sedan elnätet till caruna och nu skall det slutas med kalhyggen. Det finns personer som blir väldigt dyra. Med bra lön kan man tycka och tänka vad man vill , och spela på sitra, ja bara andra betalar kan man tillägga. Alla kan själv köpa sig en skog och göra vad man vill med den. Det är bara att pröva på. Sköta, bruka, missbruka vandra runt och se på när slyet tar överhand. Finns inte många parker, nationalparker eller skogar som är fina och bra utan skötsel.

Kommentarer är stängda.