Test av nytt säkerhetssystem

Jag testar ett nytt säkerhetssystem. Meddela mej (Ntillf1<opa>gmail.com) om det märks några problem. Det är möjligt att det blir att gå tillbaka till det gamla men vi får se hur det går.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

16 reaktioner till “Test av nytt säkerhetssystem”

 1. Test

  Hylssatser

  Sonens mopedskruvande gick hårt åt mina gamla hylssatser som hållit i många herrans år.
  Inte för de gick sönder men de mest användbara hylsorna försvann.

  Köpte en jag skrev om förut för 40€, men den kändes gammalmodig
  Köpte en från biltema 100€
  Köpte en från lidl ca 15€
  Köpte en från tokmanni för 5€ sista som gick ur sortimentet.

  Nu måste man klara sig ett bra tag framöver.

 2. Apropå Per´s hylssatser…är det bara jag som är är så konstig att jag sedan flera decennier tillbaka har alla mina hylsor och fasta nycklar målade med färgkod, så att jag redan på flera meters avstånd kan se vad det är för storlek?
  När jag själv som sådär 8-9 åring började pyssla med elektronik och då lärde mej den färgkoden som motstånd och kondensatorer använder sade det “klick” och sedan dess har jag utnyttjat samma färgsystem i många olika sammanhang, där det är behändigt att på avstånd kunna se vad någon liten pryl “har för nummer”.
  Iden är alltså att märka upp hylsorna/nycklarna enligt sista siffran, (första siffran klarar man med ögonmått också på avstånd), så att t.ex. både 12, 22 & 32mm är röda, 13 & 23 är orange medan 14 & 24 är gula.

  Alla färger behöver man inte skaffa på en gång enbart för det där ändamålet, utan “man tager vad man haver” och passar alltså på när man just då råkar måla något annat med lämplig färg…det gör ju inget fastän det skulle ta flera år förrän man har färgkodningen komplett

 3. Jag köpte en sats hylsor med färgkod. Problemet är mest att jag aldrig kommer ihåg vilken färg som är vad …

 4. De där låter behändigt, måste testas. Kanske behändigast med 10 olika sprayburkar om man nu inte tas för nån graffitimålare om man kommer med korgen full.

 5. För min första löning som reservdelsförsäljare på Hankkija nådens år 1980 köpte jag en Hitachi borrmaskin och en hylsnyckelsats. Hitachin i perfekt bruksskick trots verklig tuff användning och hylsserien intakt sånär som på växelskaften som inte riktigt hålllit. Två hylsor har spruckit bl.a 30mm:s tålde inte Milwaukeys mutterdragare utan gick snyggt i två halvor. Funkar iaf efter ihopsvetsning för handkraft.
  Gula fasta nycklar (19,22 o. 24mm:s) passar på hydraulslangar och därför färgade för att hittas lätt om de tappas och för att kännas igen. Behövs ofta när man ska byta tillbehör på skogslastarn bl.a. Röda insexnycklar är i tum (MF har några sådana insexar) för att inte blandas med mm:s

 6. Som Nisse skriver så såldes faktiskt (eller säljs kanske fortfarande) färdigt färgsatta nycklar&hylsor…men alla sådana jag sett har alla det felet, att färgkoden inte följer någon redan standardiserad/vedertagen/inlärd logik, så att lära sej en helt NY färgkod bara för det där ändamålet är inte så lockanden. Men alla som ens litet mera flitigt har pysslat eller pysslar med elektronik torde redan ha just den färgkoden “i ryggmärgen”.

  Många motormänniskor/mekaniker vill ha rena, snygga & blanka verktyg och dom brukar därför titta litet roat på mina regnbågs-grejor…men det bjuder jag gärna på, för dom har helt enkelt bara inte fattat pointen.

 7. För 30 mm borde man redan använda krafthylsor – speciellt om skruvdragaren har slag. Men det behövs också riktigt tunna hylsor och då får man vara försiktig (eller betala sej sjuk). Egentligen behövs det alla möjliga sorters hylsor för att man skall klara sej. Jag har ännu inte köpt något verktyg som jag inte har behövt hur udda det än är. Och det kan vara så att det är betalt bara man använder det en enda gång jämfört med att man måste föra maskinen till en verkstad för DÅ blir det dyrt. Nu söker jag efter korta öppna slagnycklar. Men man kan också kapa en vanlig nyckel för att få en kort nyckel. Överlånga nycklar (50 cm långa) skulle jag också behöva till såmaskinens välterhjul eftersom de är så nära intill varandra.Och så behövs det vinkelnycklar (kråkfötter) och en massa andra …

 8. Bästa hylssatsen jag har köpte farsan i Sverige på 60-talet, en Bacho med både tums- och millishylsor upp till 27mm. Ingen hylsa har gått sönder men 19 förkommit och fjädern i växelskaftet trilskas ibland. När det brann beklagade jag mig åt försäkringsmannen som försökte muntra upp mig med att jag nu får köpa nytt. Men jag ville hellre ha mina gamla verktyg, det som hållit i 50+ år håller nog 50 till.

 9. Håller med om att det kan finnas känslor i gamla verktyg. När hemgården byggdes, 1858, städslades timmermannen för tre år till att börja med. Verktygen han använde, yxor, hyvlar mm finns ännu kvar och i funktionsdugligt skick! Bara till brädfodringen krävdes sex olika hyvlar för att få alla urgröpningar, vattenskåror och rundningar gjorda. Måste medge att det är med en viss respekt och vördnad som man ser
  på de gamla verktygen, speciellt när man tänker sig in i vilket enormt arbete det måste ha varit bara med t.ex täckribban i brädfodringen. Två vattenskåror, (som skulle passa ihop med skårorna i själva brädfodringen) urgröpt i mitten som ett u på undersidan, rundade kanter på utsidan och en liten skåra på var sida. Troligen är de små skårorna på utsidan till för att dels hindra sprickbildning och dels att snabba på avrinningen av regnvatten? Både underbräder och ribbor dessutom fastlagda så att årsringarna är neråt så att vattnet rinner av och inte in. Behöver knappast tilläggas att brädfodringen ännu är i perfekt skick efter 162 år! När man tänker sig in i vilket jättejobb bara en ribba fodrade med alla skåror och rundade kanter så känns det nästan som om tre års timmermansjobb var i underkant! Dessutom är virket i brädfodringen av så tätväxt virke att det behövs förstoringsglas att räkna årsringarna! Javisst, så tar jag helst i hylsorna från första löningen när nåt ska skruvas, är ju trots allt lite som för Christer en viss känsla i dom. Tilläggas kan att när hemgården renoverades 1974 så fick jag till uppgift som 15-åring att hyvla ribborna till brädfodringen på tillbyggnaden med de gamla verktygen från 1850-talet så jag fick en föraning om hur mycket jobb det krävdes. Kom fort till att undersidan lämnas plan och bara utsidan hyvlades med sina ränder och rundningar annars skulle jag väl sitta där och hyvla än i denna dag. Trevligt Luciafirande tillönskas alla bloggläsare!!

 10. Jag läste alldeles nyss om en verktygskista som hittades i Mästermyr på Gotland. Den innehöll en fullständig uppsättning verktyg och arkeologerna var helt förbluffade över hur lika de var moderna verktyg (fram till maskinålderns början). Kistan var 1000 år gammal ! Det var nästan identiskt lika med det svenska bondesamhällets verktyg i smedjor och snickarbodar. Säkert desamma som användes i mitten på 1800-talet. Verktygen hade redan för tusen år sedan nått sin fulländning och kunde inte förbättras. Då hade de redan århundraden av utveckling bakom sej.

 11. Efter att några gånger kört förbi de tejpade och parkerade 2020 finlands luciapaketbilarna i grankulla så har tanken gått till deltagarna i luciföljet Kan bara konstaterat att inte är det enkelt i år coronaåret att vara lucia. Jo det var visst Enkel. Se vidare yle arena.

Kommentarer är stängda.