Hej.

Har inte varit inne här på några dagar då bokföring och momsbetalning och deklaration upptagit min tid. Ser att bl.a. Per och Hasse tangerat sånt som jag också råkat ut för den senaste tiden, det vill säga läkarintyg och statistikförfrågningar. Kommentarstråden var redan ganska lång i Nisses inlägg så jag skriver ett eget här nu så ni ser att jag lever.

Läkarintyget för C behörigheten borde jag lämnat in i höstas men så här i Coronatider drar man sig för att vistas bland sjuklingar så jag sköt det på framtiden. Framtiden tog dock slut för ett par veckor sen då polisen sände ett hörande om varför jag inte lämnat in samt informerade att om inget svar eller intyg anländer före 12.3 så blir det att köra upp på nytt om jag vill fortsätta köra C klassade fordon.

Förra gången för fem år sen försökte jag fixa läkarintyget via företagshälsovården dit vi tvingas höra då vi har anställda men läkaren vägrade stämpla den godkända hälsogranskningen då jag inte var yrkeschaufför så jag blev tvungen att ordna med stämpeln via hälsovårdscentralen i samband med att jag hamnade att åtgärda en öroninfektion.

Företagshälsovården är ett skämt, det enda man hör från dem är en faktura med bifogad prislista och då jag inte ville belasta kommunala hvc i dessa tider så beslöt jag gå privat denna gång. Ringde och fick tid följande dag och proceduren var ungefär som Per skrev, syn- och hörselgranskning, att binda ihop siffror från 1 till 25 med ett pennstreck och så rita klockan i detta fall tio över elva. Läkaren menade att det var den svåraste delen men jag klarade det fint trots att jag lade bort klockan 1993. Sen frågade han om jag hade kunnat tänka mig ta trappan de 6 våningarna upp ifall hissen varit upptagen. Hissen var ledig men jag tog trappan i alla fall svarade jag då jag suttit så mycket sista tiden. Han tvekade lite att mäta blodtrycket då han hörde att jag tagit trappan men mätte i alla fall 130 / 75 tyckte han var bra med tanke på trappan. Namn och stämpel under och 80 euro fattigare stod jag 20 minuter senare på gatan igen. Visst det kostade lite men gick snabbt och jag såg ingen annan person än läkaren under besöket. Hemkommen tog jag en bild av intyget som jag sände per e-post till polisen så nu borde saken vara avklarad. Nästa läkarbesök blir väl antagligen om fem år om jag fortfarande behåller C:et i körkortet, jag har väl kört ca 3-4 timmar lastbil sen senaste läkarbesök så kanske kunde man ha hyrt in en chaufför för 80 euro i stället?

I övrigt verkar det ha gått lite inflation i förfrågningar och webinarier samt andra virtuella tilldragelser nu. Det ligger flera oifyllda blanketter på skrivbordet från räddningsverket, statistikcentralen och andra instanser. Varje organisation med självaktning verka känna sig tvungen att hålla nåt.

En del har varit intressanta så inget fel i det men jag har åter haft problem med nätförbindelserna, det är liksom ingen höjdare att delta då det skiljer 10-20 sekunder mellan tal i hörlurarna och bild i rutan. Oftast har dom hunnit börja på följande ämne när bildmaterialet visas. Som lägst har nedladdningshastigheten rört sig om 0,3Mbps och jag påtalade för nätoperatören att det är lite i underkant för en 100Mbps anslutning och att dom nog kunde sponsorera en riktad antenn eller på annat sätt kompensera bortfallet. “joo om det konstant går under 5Mbps brukar vi kompensera” fick jag till svar, men då jag mellan 4 och 6 på morgonen som bäst har kring 20Mbps så faller även den möjligheten bort.

Suck…. men nu ska jag samla krafter för morgondagens skogsjobb, känns bra att få skriva av sig lite emellanåt 😀

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Hej.”

 1. Det är tyvärr helt enligt naturlagarna att trådlös förbindelse är som sämst då folk behöver den som mest. Och det har ingen betydelse alls om man har 3G, 4G eller 5G. Naturlagarna fungerar precis lika hur många G:n man än har. Så det finns inget hopp – annat än fiberanslutning. Reklamen om 5G kan man lugnt sätta i facket struntprat och lögn.

  Vi har märkt ett nytt intresse för fiberanslutningar då allt fler börjar distansarbeta. De försöker först med trådlös anslutning men konstatera precis som du att det är oanvändbart utom på morgonnatten. De som var förutseende då vi drog kablar för 15 år sedan har lätt att få en anslutning men de som lät kabeldiket gå förbi och tänkte att det blir billigare senare har nu problem. Det blir att vänta på sommaren och sedan beställa grävmaskin. Och det blir inte billigt för man kan inte sätta in ett T-styck som på en vattenledning utan måste gräva ned kabel till närmaste kopplingspunkt – som kanske finns någon kilometer hemifrån fastän fiberkabeln går bredvid farstuknuten. Eller visst kan man koppla sej in direkt på en rak kabel men då skall den skarvas på två ställen med svetsning av alla fiber i två skilda lådor så det blir tusenlappar. Man gräver ned (eller plogar ned med kabelplog) ganska lång kabel för de pengarna.

  Jag försökte för 15-20 år sedan påpeka att man borde åtminstone lämna en rulle kabel på 10-15 meter även om man inte just då behövde anslutning så att man bara behöver sätta in en skarvburk och en del gjorde faktiskt så. Nu ändrades plötsligt allting och folk har börjat flytta ut till gamla hus på landet och distansarbeta via nätet. Det är inte utan att man ibland känner lust att mumla “Va va de ja sa !” …

 2. Jag bor inte ens långt från antenn ca 3km men speciellt dagen med underkylt regn var det dåligt. Månne det frös is på antenn eller har dom värmemotstånd som håller dom rena från snö och is? Jag har inte klättrat upp och kollat 😀
  Fiber har offererats men kostar 1920€. Förstår inte varför kopparn skulle kapas, den gav i alla fall 10-12 Mbps och det konstant. Fiberkabeln går nere vid vägen i vill jag minnas så det borde gå att blåsa in kabeln från närmaste kopplingspunkt. En ny operatör har tagit över det lokala bolaget så nu har vi åtminstone 2 aktörer som jobbar här men vem som äger kabeln vet jag inte.

 3. Aha, ni har rör, inte kabel. Då går det kanske att få en anslutning genom att kapa ett mikrorör (som finns inne i samlingsröret) och blåsa i en fiber i mikroröret från centralen. Priset är helt normalt. Hos oss kostar en ny anslutning omkring 1800 euro. Det är en investering på lång sikt (100 år eller mer) så det blir billigare än att köpa nya antenner och mottagare hela tiden då det kommer nya trådlösa system. I Sverige har jag redan satsat omkring 20 000 kronor på antenner och modem och apparater för trådlöst och mera blir det hela tiden. Det skulle ha lönat sej att ta fiber men tyvärr så blev det inget av Telia fastän jag redan hade satt in beställning.

  Trådlöst är beroende av vädret så du har troligen rätt. Redan ett vanligt regn kan förorsaka problem – speciellt i framtiden då man går upp till höga frekvenser.

  Kopparkabeln är nog slut rent tekniskt och dyr att underhålla så operatörerna har insett att nu tar vägen slut. De försöker använda trådlöst som är en ganska dålig teknik men inte kräver så stora investeringar på kort sikt. På längre sikt blir trådlöst nog dyrare än fiber.

 4. Är inte hundra procent säker men rör lades ner i samband med att man grävde ner kopparn i början av 90-talet, tror man blåste in fiber senare för inte drog man väl fiber för 30 år sedan?

 5. JNT har tarjous här nu på fiber för 795 euro inkl. grävning eftersom de ska ta bort kopparkabeln. Därtill får man om man så önskar betala det på 3 år räntefritt. Det låter väl ganska bra?

 6. Det är enligt min mening ganska bra anbud. Men det kan löna sej att titta på det finstilta i avtalet i alla fall. Troligen är det lång bindningstid men det har man svårt att undvika med fiber även om Telia har konceptet “Öppen fiber” (men jag vet inte om det finns bara i Sverige). Där kan finnas en klausul att du lovar att aldrig byta operatör eller låta nån annan gräva fiber till ditt hus :-). Och se till att dina arvingar inte heller gör det intill tredje och fjärde led …

 7. Dom kör nog en kampanj häråt också tror det ligger på nåt mellan 1500 och 2000. Så 795 är nog ett bra bud.

 8. Små månadsavgifter(som ofta stiger väldigt ofta) och pågår i tio ja till och med i femtiotals år blir väldigt kostsamma på sikt. Om man istället kunde pumpat i dem i någon fond eller aktier och fått ränta på ränta effekten. Sophanteringsavgiften är också en dylik. Vare sig man använder eller inte använder, eller tömmer sopor eller inte tömmer sopor.

 9. Svar på amerikabrevet. Dna testet.

  Har alltid undrat vem man är och om man hör till jägar eller samlarkulturen och sände iväg ett salivprov.

  Svaret blev.

  52% skandinav 39% finländare och 9% balt.

  Hör till 98 Storfamiljer

  21913 avlägsna släktingar som matchat med sina test boende i 65 länder med finland, sverige, usa, norge och storbritannien osv. De är alla ett mail ifrån. Ole Norrback en procent släkt kanske mest kända brobyggare på bondbloggen, haha. En bro för alla och inte bare en väg till den egna gödselstacken, ridå.

Kommentarer är stängda.