All svår början bliver vår

Läste med ett stort intresse om Nisses Bögballeinköp. Jag har själv under några års tid vandrat i samma tankar och gjort lite tester med lånad spridare och kunnat konstatera att det nu inte är sådär bara att hoppa in i hytten och köra.

Vi gör som vanligt, tar det från början. På det teoretiska planet resonerar jag precis som Nisse, det måste gå att optimera gödselgivorna och på samma gång spara pengar och skona miljön. Visst vet jag att dagens GPS apparatur kan sköta det självständigt, men det känns lite överkurs ändå, både på inlärnings- och investeringssidan.

Jag har i två vårar nu haft en ganska ny Bögballe lånad och haft stora problem med att få ut dom givor som jag vill, det har liksom hela tiden gått ut för mycket. Nu har jag inte haft riktigt tillgång till alla data runt lånemaskinen så jag har väl skyllt på det, men riktigt så enkelt är det nog inte. Om man känner för det kan man läsa inlägget om excercisen med Bögballen.

Inte lätt – svårt – Bondbloggen

Jag köpte således en Amazone spridare i våras. Precis som Nisses så är den allt rätt genom analog och priset var också hanterbart. Varför jag valde Amazone har helt och hållet att göra med min egen kroppsform. På Bögballen tog jag mig inte in mellan bakhjul och spridare när den var kopplad. Det var alltså en mindre cirkuskonst förenad med risker att koppla kraftöverföringsaxeln liggande under maskinen, det gick, men roligt var det inte.

Amazonen är såpass mycket annorlunda konstruerad att dit går det att ta sig även som välväxt och det fällde avgörandet på märke. Antar förresten att jag är enda bondbloggaren som dras med denna typ av problem.

Nåja, hästhöet skulle i tidig vår få sig en behandling. Nu visade det sig nog att efter 10-15 genomläsningar av manualen fanns det nog saker som jag inte begrep, detta som källa till irritation. Eftersom jag gör sprutspår till en 15 meters spruta så antog (och antar) jag att med kastbredden 15 meter så skall man kunna köra i redan befintliga sprutspår och allt skall sluta lyckligt. Jag har fått mig berättat att för att sprida rätt så skall Amazonen sprida dubbelt i varje körspår. Alltså 7,5 meter från vänster och 7,5 meter från höger.

Eftersom jag har ett ögonmått som en laddörr och dessutom saknar förmågan att få få någonting rakt, oavsett om jag bygger eller kör i en åker så krävdes lite förberedelse. Jag satte upp käppar i båda ändan av vallåkern med 15 meters mellanrum och avsåg att köra efter dessa.

Käppar med 15 meters mellanrum

Efter detta gjorde jag följande:

Kalibrerade ihop traktorns varval på kraftöverföringsaxeln med körhastigheten. Amazoneappen berättade att 540 varv vid 7 kmh ger det jag ville ha utslängt. Sen ställde jag in spjällen på tratten till det 14 som stod i appen. Efter detta tog jag inställningarna för kastbredd och ställde in enligt värdena i appen.

Sen tog jag kaffepaus och förberedde mig mentalt.

Det gick nu sen som det gick. redan efter några körda meter kunde jag konstatera att åtgången var vida över det önskade. Som plan B blev det då att göra precis som med Bögballen, dvs köra vartannat sprutspår och då fick jag precis som med dansken en ganska rätt åtgång över hel fältet.

Dock kvarstår frågan, var nånstans tänker jag fel. Om man kör vartannat sprutspår med 15 meters avstånd borde ju arbetsbredden på 15 meder bli hälften för smal. Men ändå blir åtgången av gödseln helt rätt när fältet är kört. Eller?

Jag har kontaktat flera ägare av samma sprutmodeller och alla har konfirmerat att jag gör precis rätt. Men det blir fel. Tror jag.

I den förnämliga Facebookgruppen Spannmålsbönderna fick jag massor med goda råd. Tyvärr hade jag redan provat varenda ett av dom. Fortfarande blir det fel.

Så just nu är jag lite gödseltrattstrött och vet inte riktigt hur jag skall komma vidare. Jag har lite gödsel kvar i lager, men är nu inte precis motiverad att skvätta ut dom lite hipp som happ eftersom det ju var felaktig gödselgiva som jag ville komma undan med trattköpet.

Det värsta är ju det att jag tror att jag gör något så diametralt enkelt tankefel att ingen ens tror att man kan tänka så galet, inte ens jag själv. Lite som att skruva sönder en motor som inte startar och sedan komma på att bränsletanken var tom. Så om det finns nån läsare nu som skrattat klart åt min dumhet kan ni ju dela med Er av kunskapen. Kanske etthundra före Er har gått bet.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

10 reaktioner till “All svår början bliver vår”

 1. För att spridningsbilden ska bli så jämn som möjligt så ska varje del av fältet bli “duschat” med gödsel 2 ggr. Har du alltså 15 m mellan körspåren så ställer du in arbetsbredden i appen på 15 m varvid det då kastas gödsel ända tills mitten av nästa körspår (både till höger och vänster, alltså verklig spridningsbredd 30m) och när du kör längs nästa körspår kastas gödsel till mitten av föregående körspår där du redan kört = dubbel överlappning. Kör likadan maskin och tycker att värdena som appen ger för spjällets öppning stämmer mycket bra.

 2. Har samma Amazon spridare som du. När du ställt in arbetsbredden till ex.15 meter så blir spridningsbredden det dubbla dvs.30 meter. Det beror på att maskinen arbetar med överlappning. Kör du i sprutspåren så skall den kasta gödseln ända till nästa sprutspår till skillnad från sprutan som bara går till mitt mellan sprutspåren. Har du ställt spjällen enligt appen och håller rätt körhastighet så brukar nog givan bli rätt. Sen är kantspridningen ett kapittel för sig, jag har inte limitern som din maskin har.

 3. Hur kunde du avgöra att den sprider för mycket bara efter nån meter? Det är ju sånt som märks först då gödningen tar slut före skiftet

  Kantspridningsmetoden borde du ta reda på,. Troligen skall du ha andra inställningar vid vändtegen- borde finnas info på appen

 4. Jag har förstått det är så. Bogballe har en hel del information på sina nätsidor. Men vi fick litet för mycket regn i går o0ch det står vatten i svackorna nu. Inte så bra.

 5. Min spridare har 12 meters bredd nominellt och det passar sprutspåren. Men det är säkert samma princip i alla fall. Vi körde med en liten Bogballe tratt förr. Den finns kvar men är besvärlig att köra med nu i storsäckarnas tidevarv. Kantspridning finns på den här men det har jag inte prövat så få nu se hur det går.

 6. Enligt Bogballe skall man ställa ut en mängd lådor över hela bredden för att kontrollera spridningen. Men vi får se hur brodden utvecklas efter det myckna regnandet. Kanske jag inte alls vill ha jämn spridning ifall jag har mycket tomma fläckar ? Gödseln är för dyr för att spridas där brodden är riktigt usel. Men det finns hydraulisk inställning på spridaren så jag borde kunna reglera under körning från traktorn.

  Bogballe har riktigt bra instruktionsböcker på Bogballe Media Portal (https://media.bogballe.com). Problemet är att hitta rätt för där finns hundratals handböcker på olika språk … Jag läste den för gödselspridare M fastän jag har en gammal modell DZ – det finns bättre bilder i den nyare. Jag har ingen Calibrator men där finns också råd för praktisk inställning på sidan 70 och där visas hur man skall få spridningsbilden jämn. Troligen fungerar samma princip för alla spridare med tallrikar.

 7. Hur jag kunde veta det efter bara nån meter? Ja, kanske jag överdrev lite, men redan efter några 10-tal meter tyckte jag att det minskade för snabbt i tratten (eftersom jag inte har nån pressenning ser man ju det bra). Då bestämde jag mig för att köra i vartannat sprutspår eftersom det är betydligt lättare att köra ett varv till än att sopa upp gödseln från backen. När sedan fältet var klart och kört i vartannat sprutspår var också gödseltanken tom.

 8. Alldeles korrekt det som sägs i de tidigare kommentarerna angående överlappningen.
  Har själv använt Amazone i många år, inställningarna enligt instruktionsboken, jag kör med
  10 km/h, 15 meter bredd och konstant 540 r/min på kraftuttaget.
  Utmatningsinställningen hittar man bäst på – https://amazone.net/en/service-support/for-farmers-contractors-and-councils/fertiliser-service/online-fertiliserservice, brukar stämma bra.
  Om man vill köra i vart annat sprutspår så går det bra om man skaffar större spridartallrikar som klarar av 30+ meter arbetsbredd.

 9. Själv hade jag en elho pneumatisk bredspridare som hade för låg tratt/behållare och som hade utmatningsvalsar som inte var av denna värld. Hann nog köra flera hundratals ton men precisionen var något tvivelaktig. Gav sedan bort den till en släkting på ett villkor han fick ej sälja den. Nämnda person har jobbat på verkstad hela sitt verksamma yrkesliv och kunde tillverka och reparera precis vad som helst.
  Tills en dag sa han nu skrotas den för han ger upp.

  Sedan köpte några kolleger några amazoner och den gick tydligen väldigt bra.

  Själv har jag kaliumsulfat i lager och räknar med att värdet ökar mer på det viset.

  Nog måste man säga gödseltillverkningen och försörjningsberedskapen hamnade i fel händer milt sagt. Sämre kunde det inte gått.

Kommentarer är stängda.