Mitt i sommaren

Så va vi mitt i sommaren. Känns de som iallafall. Gräsets nyans skiftar allt mer mot brunt, betena torkar bort och inget finns att göra åt de. De faktumet ger mej allt mer vatten på min kvarn, den kvarn som står och jomar om att de snart inte alls går att vara fårbonde i denhär landsänden mera. Eller jo, visst går de, men, man ska ha så himmelens med åkerarealer, eller ganska mycket mindre får än vad jag har nu, för att få foder-cirkusen att gå runt. Mera areal är svårt att klämma fram på Ytterholm, så de får ju som planerat bli lite mindre får… Jag har balat ensilage, och de blir ungefär en tredjedel av vad de brukar vara. Många jag pratar med säger ungefär lika… En tredjedel… Alla förstår ju att de kommer att sluta i katastrof om de inte kommer REJÄLT med vatten… Men, även om de kommer mycket vatten, hjälper de? Vi är ganska långt nu redan, och även om de går att ta en andra, för endel tredje skörd, räcker de? … Återstår att se…

Sommaren har surrat på kring fåren, ensilaget och dedär vanliga + byggande av olika sort. Bygge med trä och målfärg och så bygge av hemsida. Jag kan ingetdera, men jag gör de ändå. Blir de bra? Nnnjaaooo… Int skryter jag så högt om de, men inte blir de helt illa heller. Man måste tänka till lite hur man ska göra saker och ting, för de ploppar inte upp per automatik i mitt huvud, hur man ska hänga upp lavoarer i ett utedass, på samma sätt som de antagligen gör i en byggares huvud. Men, där hänger de nu, och ramlar de ner får jag väl fundera om.

Och så dedär med att bygga hemsidan ja… Sånt kan ju inte jag heller, men, ibland måste man ju bara lära sej saker och ting… Inte kan jag nu heller, men, där är den nu iallafall. Med bokningssystem och allt… vasterang.fi hittar man den på. Det finns helt säkert en massa som man ska, och borde göra annorlunda, och ditt och datt, men för tillfället vet jag inte om nåt bättre, så den får va sådan. Lite kritik har jag fått för den, de va en som ringde och sa att “-jag förstod inte riktigt på hemsidan, vad som ingår i priset, så därför ringer jag…” … Yess! Tänkte jag tyst för mej själv, de ska förbättras! Och göras tydligare! Sånt är ju guld för mej att få höra, då kan jag utvecklas 🙂 Jag förklarade att allt ingick – tält, sängkläder, kök, bastu, supbräden, trampbåt osv… Då fråga hon om här va mycket “porukka”. Nej verkligen inte svarade jag, och de va de som avgjorde. Att få vara ifred.

….Nåväl….

Jag har många gånger konstaterat för mej själv, när huvudet är trött, kroppen kaputt osv, att dehär är nog ändå helt rätt. De är roligt! Jag har hållit på med fåren nu i över 20 år, och behöver helt klart och tydligt fundera på någonting annat också. Jag märker att jag orkar, fast de är lååånga dagar, och sen fryser jag ännu ner jordgubbar till kl 1 om nätterna… Men, de känns inte tungt, på samma sätt, varje morgon vaknar jag och ser så mycket fram emot dagens allt som ska göras, som jag inte gjort på flera år!

I glampingens strandhus kan man laga mat, bada bastu, grilla, bada osv…

Tältet på Riberget

Terassen på Koåkern

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Mitt i sommaren”

  1. Fint. Det är just det att vara bonde att man får syssla med allt möjligt. Och inte är man expert på nånting men kan litet allt möjligt. Möjligen kan man nånting bra då det är klart men sedan behöver man inte göra det på länge – utom ifall man måste lappa ihop nånting. Jag fick lära mej att bygga från det jag var 4-5 år gammal och det sysslar jag med än. Fördelen med bondelivet är att det är så omväxlande. Ännu på gamla dar så måste man sätta sej in i en hel del nytt.

    Lycka till !

  2. Får jag fråga hur du ordnat vattentillgången till gästernas duschande, tvättande och toalettande? Hurdana sötvattensresurser har ni?

  3. Hejsan Linda! Vi har borrbrunnar på holmen som är draget till strandhuset, så det finns varmt och kallt vatten i kranen i köket och i bastun finns kallvattenkran på väggen, men ingen dusch, det rymdes inte, så i bastun finns vattenvärmare och sen tvättar man tvättar sej som förr med tvättfat i bastun. Sen när servicehuset kommer blir det dusch och sånt där. Man kan ju också bada bastu och sen hoppa i sjön naturligtvis… Vad gäller toalettandet så finns det ett komposterande utedass till varje tält + ett komposterande dass vid strandhuset. 🙂

Kommentarer är stängda.