Augusti 2023 kom med regn

Det var en torr försommar och utan åskregnen efter midsommaren så hade det varit katastrof. Det gick illa med mångfaldsåkrarna där inget grodde – utom tistlar och baldersbrå. En sorts mångfald förstås men inte riktigt den avsedda.

Mångfald av ogräs – mest tistlar och baldersbrå

Det visade sej senare att regnen efter midsommar i alla fall fick något utsäde att gro och nu i augusti finns det faktiskt litet honungsfacelia. Men var finns den hårdsvingel som utgjorde 80 % av blandningen ? Kanske den kommer senare för nu i augusti fick vi över 25 mm regn.

Litet honungsfacelia kom det sent omsider

I år har potatisen underligt nog växt bra trots torkan. Nästa år kanske vi får äta egen potatis. Fjolåret var katastrofalt ifråga om potatis och det vi fick hade ruttnat så vi har ätit halvrutten potatis halva sommaren och nu är den också slut. Utom i Medåker där vårt potatisland i gräskomposten är hur frodigt som helst. Vi försökte köpa potatis i butiken men den smakade pyton och var grön (dåligt lagrad). Till all tur har grannen kvar gammal potatis som han haft i sitt fina kalla lager.

Potatisen har klarat sej bäst i år

Den här sommaren gick till att måla gamla folkskolan. Alltså Göran, Albert och Wixo målade och jag sprang omkring och störde dem. Duktiga pojkar – nu är det bara litet fönsterfoder och plåtlister kvar.

Nästan färdigmålad – litet fönsterfoder kvar

Det var fint väder för utomhusmålning – utom att det var för hett i solen men då gick det bra att måla på baksidan. Traktorn fick vänta och det passade fint att skruva sönder den då det började regna.

Det var litet problem eftersom den har frontlastare och jag ville helst inte ta bort fästjärnen. Det visade sej att det gick att lämna kvar dem men sedan var det problem med en axel som hade rostat fast. Det gick att komma åt den genom luckorna på sidan och efter ett par dagar med rostlösningsmedel och hackande så kom den loss.

Den rostiga axel i mitten (den grövsta delen)
Specialvagn för traktorer

För många år sedan konstruerade Ingmar och brorsan en specialvagn på skenor just för byte av koppling på traktorer. Fast då var traktorn en MF-65 på 2000 kg och den stora Zetor 14245 väger 6000 kg. Det visade sej att vagnen i alla fall fungerade bra – då vi först fick loss den rostiga axeln.

Kopplingen redo att skruvas loss

Med traktorn i två delar så var det bara att skruva loss kopplingen från svänghjulet och lyfta bort den. Det var inte så lätt för den är stor och tung. Sedan var det spännande att se om den nya lamellskivan passade. Och det gjorde den. Till all tur ändrades modellerna för de gamla Zetortraktorerna så sällan att man inte har problem med reservdelar. I motsats till exempelvis Volvo där delarna ändras flera gånger per år och det är stört omöjligt att få passande delar.

Slutsliten lamellskiva

På den gamla lamellen hade nitarna redan börjat slitas ned så det var minsann inte onödigt tidigt att byta skiva. Sedan var det bara att skyffla ut massor med oljig smörja och rengöra räfflorna på axlarna grundligt samt smörja in dem med fett och hoppas att de inte rostar till nästa gång.

Mellanhuset för kopplingen

Lägg märke till att hydraulpumparna (servo till vänster och huvudpumpen till höger) kan bytas utan att traktorn delas. Det är bara att ta bort luckorna på sidan och skruva loss pumpen. Då vi var i Sverige så berättade vår granne Lars-Erik att hans Zetor blev på åkern då han plöjde och hydrauliken slutade fungera. Han trodde det skulle bli mycket problem att få den hem och reparerad men reparatören kom ut till åkern och bytte pump så den var igång igen samma dag.

På bilden ovan syns också cylindrarna som trycker in kopplingen då man vill koppla ur. Enkelt och effektivt och man behöver inte ställa in kopplingen.

Och så var det då att sätta ihop traktorn igen. Problemet är att centrera kopplingsskivan. Jag försökte med en gammal konstruktion med två rör som fungerade bra på lilla Zetorn men det gick inte. På Zetor 14245 så behövs det tre hack på centreringsdornet: 20, 32 och 47 mm. Med två spaktaljor och två domkrafter fick jag nästan ihop delarna – men med 22 mm kvar så var det stopp. Att vrida svänghjulet, spänna hit och dit och lyfta växelvis med domkrafterna hjälpte inte. Det var troligen 47 mm hacket som inte var rätt. Så jag fick dra isär delarna igen och börja fundera.

Nästan ihop – men nästan gillas inte …

Så nu sitter jag här och skriver medan jag väntar på mera verktyg till fräsen så att jag kan fräsa ett ordentligt centreringsdorn. Om man inte kan centrera kopplingskivan så går det bara inte.

Jag köpte en fräsmaskin i fjol men jag har ännu inte så mycket verktyg till den. Speciellt saknas ett rundmatningsbord och en svarvchuck. Nu kan jag inte fästa ämnen för rundfräsning. Och det går inte med tejp och skruvtvingar för de måste sitta fast riktigt stadigt vid fräsning.

Det tog mej ett par dagar att hitta rätt verktyg. Jag brukar se på tyska nätsidor där de har grundliga videor och förklaringar hur man svarvar med en fräs. Sedan tog det tid att hitta de delar som behövs – det fanns inte allt på ett ställe. Efter fyra beställningar från fyra olika firmor så tror jag att jag fått ihop det som behövs. Men det tar tid att få dem levererade även om man vanligen får leveranser från Tyskland lika snabbt eller snabbare än från det egna landet.

Det är många firmor som efter EU-direktivet i fjol inte drar av momsen och då blir det genast betydligt dyrare. Speciellt Sverige är dåligt och det är bara ett fåtal firmor som man kan köpa ifrån. Surt var det att den holländska firma som jag köpt fräsen ifrån inte levererar till Finland alls utan bara hänvisade till importören – som har satt ett par hundra euro till på priset. Bäst är Amazon.de som ofta levererar gratis (över 99 euro) och alltid drar av momsen. Tyvärr är Amazon i Sverige (med lager i Eskilstuna) inte lika bra utan de levererar bara inom Sverige.

Det är inte så bråttom med traktorn men jag måste få ihop den för att köra ned den torra flisen från torken så vi kan flisa en sats till medan det är torkväder. Den första satsen hade mycket fint torkväder och tillika kunde jag använda elström från solpanelerna som gav maxeffekt i det starka solskenet. De bästa dagarna var det hela 9 grader skillnad mellan inkommande och utgående luft vilket betyder att flisen torkade mycket bra. Luftens relativa fuktighet var då nere i 33 %.

Torkning den 12 juli på eftermiddagen med 9 graders skillnad

I juli så installerade jag också fjärrstyrning till torkfläkten. Jag satte in en Shelly Plus1PM men måste också installera en ny rutter nära torken för den trådlösa WiFi kommunikationen har en väldigt kort räckvidd för en bondgård. Till all tur hade jag tidigare dragit en Ethernetkabel till torken så det gick ganska lätt att installera. Priset på en rutter har också gått ned kraftigt och är nu under 40 euro (enligt idealo.de) för TPlinks Archer C6 som hör till de bästa även om det finns ännu billigare (men sämre). I alla fall så går det inte att sköta all kommunikation på en bondgård trådlöst utan man måste också ha ett stomnät med Ethernet- eller fiberkablar.

Fjärrstyrningsmodul vid torkfläkten (Internet)

Nu har det kommit AddOn till Shellys PlusPM-moduler så att man enkelt också kan mäta temperatur och fukthalt med samma PlusPM modul som man använder för styrning. På bilden ovan ser man att det går att ansluta upp till tre temperaturgivare (eller fukthalt) längst uppe. Dessutom kan man ha analoga och digitala ingångar längst nere. Man kan till exempel mäta spänningen i en ackumulator eller om en dörr är öppen eller stängd.

Styrning sedd på nätläsaren (Firefox)

På bilden ovan ser man att temperaturen vid torkfläktens ingång just nu är 20,1 grad Celsius. Det går dessutom att sätta in klockprogram (veckoprogram) och egentligen vilka programfunktioner som helst via Script-funktionen. Då vi var i Sverige så kunde jag ta kontakt via Internet och sköta torkfläkten därifrån. Fast det behövde jag inte för Henrik var i Hindersby då.

Jag har i flera år haft liknande system men då har jag varit tvungen att löda ihop dem från en mängd komponenter. Det nya är att här är allt färdigt till ett hyfsat pris (Shelly Plus1PM kostar 17 euro och Addon 15 euro enligt idealo.de). Jag sparar en hel del tid med modulerna.

I vår serie krångel och klåpande så kan jag sätta in att jag lyckades få pannan att slockna varvid flismataren matade in flis tills skruvens lager bröts sönder och skuffades ut. Inte första gången – det är ett elände då det går åt så litet värme (bara varmvatten) att skruven går så sällan att elden kan slockna. Och flisen sitter stenhårt i pannan och flisskruven måste borras loss. Då sitter man inne i pannan och borrar genom brännhuvudet vilket är väldigt roligt. Så nu stängde jag av pannan helt och satte varmvattnet på elmotståndet. Vi har en 500 liters boiler så man behöver värma vattnet bara en gång per dygn. Då kan man välja billigaste strömmen eller värma med solpanelerna. Eftersom elpriset varit mycket lågt – ibland negativt – så är det inte lönt att ha igång flispannan.

Flisstoppning – med tre säckar redan borttagna

I växthuset frodas en mängd växter och ute i trädgården dignar äppelträden under massor av äpplen – få se om grenarna bryts då de växer till.

Äppelträden börjar bli stora och i år är det äppelår
Växthuset på kvällen

I morse var jag ute vid ladan och det tycks vara ett bra år för svalorna i år. Jag räknade över 30 svalor på vårt ladutak – de flesta tydligen ungar. Vi har ganska många svalbon men vissa år lyckas de eländiga sjååråna (skatorna) hacka sönder dem och äta upp ungarna. Icke så i år. Se längst upp på taket (bilden nedan).

Svalor på taket till ladan

Och så till sist en ovanlig bild. Jag avskyr “selfies” självporträtt. Det är många som tagit livet av sej själva och andra bara för att få ett “fint” självporträtt. Men det är väl rätt att folk skall få se hur tönten som skriver här ser ut. Kameran som jag bär med mej hela tiden syns också – inga mobiltelefonbilder för mej. Vinjettbilden tagen för 13 år sedan är föråldrad. Det här skall inte hända igen på många år.

Självporträtt juli 2023

Det har varit svalt och skönt en tid nu men i morgon hotas med +31 grader (bara den dagen). Ovädret verkar gå förbi oss i sydöstra Finland även om västra delen och Sverige får oväder. Hoppas ni har en bra sommar i alla fall.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Augusti 2023 kom med regn”

 1. Här har det nog också jämnat ut sig med nederbörden. Från att allt såg ut att torka bort i slutet av juni har det nu gått till att det är onödigt vått på sina ställen. Jag har tappat räkningen, men endast under den senaste veckan har det nog kommit åtminstone 70-80 mm. När vi idag kom hem från en tripp till huvudstadsregionen såg jag i Härmä en traktor med spruta som av allt att döma var fastkörd i ett potatisland. Blasten gick i höjd med motorhuven på den rätt stora traktorn…

 2. Det är nog betydligt torrare här. Och nu ser de stora regnområdena ut att gå väster om oss. Det stör inte så mycket för regn hjälper inte just upp skörden nu mera. Snart börjar man vänta på bra skördeväder (torrt) i stället. Fast allt regn som kom i juli och augusti har varit mycket bra. Om inte annat så för potatisen.

 3. Jag hamnade också att byta koppling på MF-4355:an i vår. Totalt slutkörd vid 3700 tim, vilket jag tycker var ngt tidigt. Visserligen vajertimmar, men ändå. Fronlastarkörningen gör väl givetvis sitt till.
  Gamlingen MF-390 har 7300 timmar i glaset så där får man väl vänta sig när som helst ett kopplingsbyte också. Inga symptom än men… Lite på 1700 € blev det att kosta med delar och arbete.
  Rolf började på morgonen och till 3-kaffet var det klart! Tycker jag var snabbt jobbat med en 4-hjulsdriven frontlastartraktor med lastarn på!
  Det kom 110 mm vatten på ca 5 dagar! Syntes knappt i ån så nog var det torrt innan alltid. Vattnet kom
  nog, åtminstone för kornets del en ordentlig vecka för sent. Hann nog börja lida av torkan. Vetet och havren ser iaf bättre ut. Tror knappast något blir tröskat inom augusti i år. Havren och vetet fick iaf vatten lagom till matningen så kanske blir det hyfsade hl.vikter på dem.

 4. 49:28 kostade lamellskivan till min Zetor 14245 köpt i Estland. Men det tog flera veckor att byta den eftersom jag väntade på att få svarvtillsats till fräsen så jag kunde tillverka en centrering för att få ihop traktorn. sedan skaffade jag en hel del fräsverktyg också som jag borde ha skaffat redan i fjol men då hade jag inte tid. Nu har jag i alla fall någorlunda bra verktyg. Inte hade jag nödvändigtvis behövt allt bara för kopplingen men jag ville lära mej hur frässvarvning fungerar. Och de verktygen har jag ju kvar. Jag ville också lära mej mera om hur 14245:an är konstruerad så man kan skruva isär den på nytt nästa gång. Det är faktiskt roligt också att skruva på maskinerna.

  Som jag skrev så har här kommit ganska litet regn. Allt for längre västerut. På västkusten i Sverige var det först alldeles för torrt och nu ligger åkrarna under vatten. På de flesta ställen har det kommit mycket mera än normalt men intressant nog har det inte påverkat grundvattnet så mycket än. Man misstänker bara att de stora regnen kommer hit senare då vi börjar tröska vetet …

 5. J-D n 6000 serien lovade evig koppling -97 när jag köppte den och hittlls har det varit rätt peppar peppar. Däremor har allt av gummi murknat sönder trots god vård och innomhuslagring.
  D-B 996 h-78 har betydligt bättre gummikvalitèt.

  Ser på en bild och du nämner att axeln inne i traktorn är rostig hur är det möjligt.
  Ser lite grönt ut läcker det inn kylarvätska, men det borde vara rostskyddande.

  Havren jag nämnt tidigare var mera ojämn än jag trodde grön-gul i olika varv. Vändtegerna grodde betydligt senare.

  Planterade mitt 5121 sta träd för någon dag sedan i år det blev en japansk lärk i forskningssyfte.
  Vårplanteringen ser hittills ganska bra ut, pga jämna regnskurar.

  Är det någon som har ett årtal när den evigt gröna kylarvätskan plötsligt blev röd.

 6. Vi undrade också hur axeln kunde rosta. Men det är en axel till kraftuttaget som aldrig rör sej i längdriktningen. Mellanhuset på traktorn där kopplingen finns har också två stora luckor på vardera sidan så att man kan byta hydraulikpumpar väldigt enkelt. Men då kommer det också in fukt den vägen. Nu är den grundligt inbäddad i vaselin så vi får se …

  Kylarvätskan kom från en slang på motorn som jag tog loss så det var en engångshändelse. Den gröna kylarvätskan består av etylenglykol plus fosfater och silikater och användes ungefär till mitten av 1990-talet i de flesta fordon. Då aluminium började användas allt mer i motorer så övergick man till OAT (organisk syrateknik) som inte har dessa fosfater och silikater som kan reagera med aluminium. Rosa kylarvätska är propylenglykolbaserad OAT-vätska.

 7. Rost kan komma på de mest otroliga ställen som t.ex splinesen till hydraulpumpen på en Valmet 455 som jag hade i tiden. Blev stående med dynggrepen inkörd i dynghopen när splinesen rostat bort! Fanns inte styrning eller hydraultryck och väldigt intressant plats att skruva på! Den traktorn hade en tendens att ställa till det på de mest olämpliga ställen som t.ex när växellådan havererade med svämtunnan tvärs över cykelbanan och traktorn spärrandes ena körfilen av landsvägen! När kopplingen havererade på den så for den iväg när man trampade fri och stannade när man släppte upp den. Allt inom ett år så jag hade den tydligen lite för !

 8. Det händer emellanåt besvärliga saker. Jag har det ganska bra med flera traktorer så man kan bogsera bort en haverist. Men det behövs oftast två förare och det värsta är då brorsan är i Jakobstad och Henrik utomlands. Då sitter man i klistret. Nuförtiden är de flesta yngre borta på jobb på dagarna. Yngre pensionärer är en resurs som man inte bör förakta :-).

 9. Yngre pensionärer i gott skick är guld värda. Borde vara lagstadgat att alla ska ha tillgång till minst en sådan.

Kommentarer är stängda.