Tvätt och sortering.

Vecka 8 var montörerna från fabriken här igen för att åtgärda några små brister. Vår installation ansågs krävande då vi har så många olika produkter som skall tvättas och sorteras och det har medfört att allt inte riktigt fungerat till min belåtenhet. Men fabriken har verkligen varit mån om att allt skall fungera så deras ”after sales” är jag mycket nöjd med. I och med att det var sportlov följande vecka hade vi det lite lugnare då många storkök var stängda så servicestoppet hade inplanerats med tanke på det.
Många gånger ställer man sig ju lite tveksam till att köpa utrustning lite längre ifrån och man försöker ju också gynna inhemska produkter så långt det är möjligt, det anses ju lättare att få service och reservdelar på så vis. I det här fallet fanns dock inga inhemska alternativ och när jag haft problem, som ju alltid uppstår när man tar nya maskiner i bruk, har servicepersonalen välvilligt hjälpt till även de gånger när normal arbetsdag tagit slut och dom gått till puben. Språket kan ju medföra lite problem men för egen del löper engelskan nästan bättre än finskan och deras försäljare för Norden är svensk så till honom kan man ju vända sig om det kärvar till sig. Min tidigare anläggning kom också från samma leverantör så helt främmande har det inte varit.

Komplettering av kontrollpanelen med några brytare.
Modifiering av tratt

Lite finländsk matkultur har montörerna fått stifta bekantskap med i och med att frugan ordnat med lunch, förutom den finländska husmanskosten lät vi dem testa på lite specialiteter också. ”Wilkie” och Kevin har monterat anläggningar världen över och säkert fått äta både ett och annat men memma var en ny rätt som dom inte smakat tidigare. Till först undrade dom nog om det var någon form av vidareförädling av det slam som uppstår vid rotfruktstvättningen 🙂

Montörerna provsmakar memma 🙂

Tillverkaren tyckte att den lösning vi planerade i över ett halvt år var intressant och ville gärna presentera den på sin hemsida då det i Norden och öst-Europa finns efterfrågan på dylika anläggningar. I mellan- och väst-Europa är odlingarna mer specialiserade och betydligt större anläggningar efterfrågas där.
Presentationen på engelska hittar ni i följande länk: pressinfo

Nagu Lokalavdelning

Åsp, Nagu lokalavdelning har fått en ny medlem i styrelsen, nämligen jag. Klokt eller inte låter jag vara osagt, 😉 men jag skall i alla fall göra mitt bästa.

Sedan jag började min karriär inom det här jordiska så har jag varit medlem och fått inbjudningar till månadsträffar och olika program, mitt deltagande har dock lyst med sin frånvaro… Det är lite så, att alltid är det någonting man borde få gjort inne när kvällen kommer och man fått gjort det som skall göras där ute. Huset jag bor i har slukat kopiösa mängder timmar i renovering och så har jag varit ganska fast hemma när Mathias var mindre. Men nu börjar huset vara på slutrakan och gossen blivit större så kanske det skulle finnas mer tid för att engagera sej nu, eller… nu får det lov att bli lite mer tid att engagera sej… 😉 Roligt att bli ihågkommen är det i alla fall 🙂

Nagu lokalavdelningMåndagens möte på L´Escale i Nagu

 

Öppet hus

Idag var det öppet hus i Karvsor, Vörå i ett nytt fähus för mjölkkor. Jag var dit med en vän och tittade. Ganska intressant att se hur det var byggt och hur allt var planerat. Och att se skillnader mellan olika fähus man besökt förr och hur mer moderna ser ut. Allt som allt rymdes det 68 djur in i detta, om jag förstod saken rätt. Mer information kan ni säkert få om ni läser morgondagens Vasablad, eftersom dom var där och gjorde en artikel om det. Lite inspiration fick man ju nog därifrån, för framtida planer! 😉

Amelias bagglamm

En tacka har lammat idag, Amelia, hon fick ett lamm. Ifjol fick hon två. Den ena kom bra, men den andra kom med benen huller om buller och med rumpan före, precis så dom inte ska komma. Jag kommer ihåg att jag arbetade med hennes andra lamm i nära två timmar innan jag fick ut det. Då var det dött. Den mindre som överlevde fick heta Grubbel, han vägde 4, 5kg och lammet som dog var betydligt större, så, jag var förberedd på att det inte kommer att bli någon sparv i år heller. Men lammningen fixade hon själv i år.

diande lammHär är det kvällsmål på gångs och han är ca 5-6 timmar gammal. För att vara lantras är han ingen liten pluttus, utan ganska väl tilltagen. Vikten vägs på alla lamm vid tre dagars ålder, skall bli intressant att se om min lilla digi-köksvåg, som går upp till 5 kg räcker till, antagligen inte, får ta till den som går till 15kg istället tror jag.

Det är inte vanligt att finska lantrasfår får ett lamm, för mej är det nästan lika vanligt som att de får fyra. Tre och två är mer vanligt. Nackdelar finns det alltid, och nackdelen med att en tacka får bara ett lamm, och som i det här fallet, en bagge är att tackan kommer att få mycket ensamt och ledsamt den dagen när man måste skilja bort bagglammen från tackorna.

En annan sak är att om lammet inte kommer sej för att dia från båda spenarna blir juvret fort sprängfullt, därmed ömmt och lammet får sedan inte ens komma i närheten där för att det gör för ont. Det i sin tur blir inge bra…

Det här lammet har fått för sej att man diar på höger sida. När jag kom till fåren, och lammet kanske var 2 timmar gammal hade han endast druckit från högersidan. Jag brukar alltid kolla att det kommer mjölk ur spenarna, att lammen får början och inte bara suger och suger utan att det kommer något. Vänstersidan var då orörd, tre timmar senare när jag gick och kollade för kvällen var ännu mjölken i vänstersidan tjock gul råmjölk mot högersidas mjölk som såg helt annorlunda vit och ”senare” ut.  Juvret var spänt som en uppblåst VM fotboll, så jag försökte mjölka ur lite. Vi grälade en stund, tackan och jag, om det var en bra ide eller inte… Kanske var det sjukt, men 2 dl senare stod hon snällt… Jag försökte bjuda in lammet att dricka ur den spenen också, men resultatet av det var ungefär det samma som att valla en katt, han gick sin egen väg. Var inte det minsta intresserad av att dia där… Antagligen kommer han nog att söka sej dit så småningom men tills dess blir det att hålla ett öga på vänster juverhalva.

Mat får han i överflöd, en verkligt beskyddande mor har han, stor är han från början, så, får han bara bra i fortsättningen också så blir han väl en bulldozer innan han är färdig. Nu skulle det då vara att komma på ett passande namn åt den lille, Hurrja, eller kanske Herkules…

Amelias bagglamm

Tack för din bokning!

Äntligen är biljetterna bokade! Nu är jag verkligen peppad att få fara. Michaela kommer också med. Det ska bli så skoj och lärorikt! Jag ska nog ta med datorn och blogga från Island så ni får se hur det är där. 😉

Vasa-Reykjavik måndag 16.4.2012
9.20 Vasa – Stockholm
14.10 Stockholm – Reykjavik
-> framme i Reykjavik 15.20 lokal tid.

Returen blir 30.5.2012
7.50 Reykjavik – Stockholm
16.55 Stockholm – Vasa