Beskyddarinstinkt

Tisdag kväll kring midnatt inträffade igen en kalvning (undrar om de medvetet håller igen för att kalvningen att bli sent på kvällen eller nattetid?). Denna gång var det charolais-kvigan Bojans tur.  Strax efter kalvningen är de flesta kor väldigt beskyddande och försvarar sina kalvar mot misstänkta angripare, man skall definitivt akta sig för dem i det skedet. Bojan har från början ett otrevligt lynne och är lite smått aggressiv så nu efter kalvningen var det inte ens att tänka på att gå in till henne. Redan fast jag bara betraktade dem från utsidan av boxen gjorde hon ett utfall så det skrammlade i grindarna.

Som tur är verkar kalven klara sig rätt bra utan min inblandning, den är pigg och ser frisk ut. Jag har inte ännu sett att den diar mamman, men med tanke på hur fräsch den ser ut måste den nästan göra det. Jag låste också fast Bojan i låsgrindarna  och kollade juvret (hade jag gått in till henne utan att låsa fast henne hade jag inte kommit ut med alla revben i behåll) och hon var inte överdrivet mjölkstinn, vilket tyder på att kalven nog får i sig en del. Det kan i och för sig också tyda på att hon inte har nån mjölk, men det vet jag att hon har så jag håller det för med sannolikt att kalven diar. Dessutom går det också att klämma kalven på magen och bedöma om den får mat i sig, men det förfarande har jag inte riktigt kommit underfund med ännu.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Beskyddarinstinkt”

  1. Beskyddarinstinkten och envisheten hos de fyrbenta är i vår flerfallt större än vad den varit under min karriär som kreaturstämjare. Andelen kor som antingen till absurdum beskyddar sin avkomma eller helt enkelt väljer att stöta bort kalven är hög, likaså är kalvarna envisa och verkar har svårt att hitta juvret i tillräckligt god tid. Vad beror detta på? Är det väderleken eller är det brist på något i fjolårets vallfoder?

  2. Den här Bojan är faktiskt med det hetsigare jag sett också. Ännu ett dygn efter kalvning gör hon utfall mot mej. Visserligen har hon aldrig varit nån söndagsskolelev, men det här känns nästan lite otrevligt.

  3. Hereford-kossor behöver man vanligen inte va rädd för fastän dom nyss kalvat, visst vaktar dom sin kalv, men till anfall går dom inte. Tittar möjligen lite misstänksamt när man kommer med öronlapps-tången. Men djur är ändå alltid djur så visst ska man va försiktig och ha koll på både sina och kossornas rörelser !

  4. Bojan börjar nog varva ner i nån mån, få se om det kanske blir folk av henne ännu. 🙂

Kommentarer är stängda.