Klädshopping anno 2010

Mats skrev om bondemodet i Modebloggen och jag skall dra mitt lilla strå till stacken. I många år har jag kört med farmare+rutig skrjorta både på jobbet (i Otnäs) och i bondearbetet då farmarna (jeansen om man skall tala modern “svenska”) börjat bli slitna. Men för ungefär tio år sedan hittade jag på ÖB (Överskottsbolaget i Sverige) gamla militärkläder som såldes grymt billigt och därefter konstaterade jag att de passar utmärkt för en bonde och så har det blivit “military look” för hela slanten – en ganska liten slant dessutom.

M/59 med m/39 rock
M/59 med m/39 rock

Så jag shoppade i går (över nätet givetvis) kläder eftersom man började se dagsljuset genom bakändan på de flesta av mina byxor. Det blev – inte så överraskande – gröna byxor av modell m/59, gröna fältskjortor av modell m/59 och gröna vapenrockar av m/59. Gröna tröjor (“stickasjoortår” som vi säjer) och gröna halsdukar har jag tillräckligt av efter ett större inköp för något år sedan. Jag köpte 20 skjortor för de kostade bara 10 kronor (1 euro) stycket. Men min hovleverantör har  inte större nummer än C50 och det fungerar för mej på sommaren men inte på vintern. Och där finns inte de fina vadmalsrockarna m/39 som är utmärkta på hösten och vintern. Så förutom vadmalsrocken som givetvis är grå så är århundradets färg grönt … (Här byter vi inte färg oftare än en gång per århundrade :-).

Så jag blev glad då jag hittade ett företag i Arboga – alldeles nära vårt hus – som hade både större numror och vadmalsrockar m/39. Nu blir det att anskaffa en hög av dessa för knappast tillverkas det i framtiden mer sådana kläder. Så det gäller att lägga upp ett förråd som räcker livet ut. Priserna är ju inte höga precis så det är bara att lasta bilen full.

Skodon är ofta ett problem i jordbruket. Gummistövlar är annars bra men fötterna kan bli ganska svampiga efter en lång dag. Jag har blivit förtjust i de skånska träskorna och går med dem sommar och vinter. Den som läser “Uti vår hage” har säkert sett Faló och hans träskor. Jag köper mina på JULA och där finns sådana med ståltåhätta vilket absolut kan rekommenderas. Det är alls inte trevligt att tappa en stock eller en sten på tårna annars … Tyvärr har de ändrat modell så de numera har hål och remmar och annat tjafs som jag alls inte tycker om. Så jag går i de gamla “trä”skorna som ju har en plastsula som ganska snart brister på mitten. Det gör inget en torr sommar men då det börjar regna så blir strumporna ganska våta.

Strumpor är problematiska. Jag gillar “heimsticka ullstråmpår” (hemstickade yllestrumpor) men de slits fort i stövlarna så jag drar “tjööpis” (köpta) strumpor utanpå. Nu skall jag testa svenska arméns yllestrumpor så får vi se om de är användbara.

Men jag återkommer till nästa århundrades mode om hundra år …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Klädshopping anno 2010”

  1. Kunde du inte hålla dig på militärlinjen även vad skodonen beträffar? Militärkängor (i läder) håller, rätt skötta, fukt tämligen bra, men andas bättre än gummistövlar, och är också i övrigt bekvämare.

  2. Jo men jag är så erbarmligt lat att jag vill sticka fötterna i skorna direkt. Snören är alls inte att tänka på.

    Ofta så behöver man bara gå ut till pannrummet ett tag. Eller så kommer man in för att söka nånting på nätet och då måste skodonen av. I vår lera är det rena självmordet att knalla in utan att ta skodonen av sej :-).

  3. Hur gör din bättre hälft då hon tvättar dina ylle militärkläder, eller kanske du sköter tvätten själv? Gamla yllekläder brukar ju krympa ordentligt i tvätten. 🙂 Eftersom de är så billiga i inköp så kan du ju kasta dem vartefter de blir smutsiga – men då kommer ju miljöaspekter in i bilden…

  4. Vi har en hel del yllekläder och speciellt yllestrumpor så hon är van. Låg temperatur är absolut nödvändigt. Man måste tvätta dem skilt från annat. Inte har de krymt nämnvärt men så är de oftast inköpta som begagnade också.

    Nä, inte kastas det nånting här. Vi är sura på slit-och-släng-mentaliteten så vi använder allting till bristningsgränsen. Min mamma var passionerad trasmatteväverska och vi har funderat på att fortsätta den traditionen – men har ännu massor av hennes mattor som är i fint skick och i daglig användning.

  5. Vart i från köpte du kläderna från internet?
    Fick tillbaka gamla lumpen minnen och ska nog köpa på
    mig lite..

  6. Det finns en hel del om man söker på m/59 eller “överskott” eller “surplus” men jag har köpt från http://www.militaroverskott.nu som har billiga varor men litet begränsade storlekar. Firman i Arboga som har en mängd olika storlekar är http://www.bbfab.se men är dock litet dyrare.

    ÖB har slutat sälja militärt överskott och säljer numera mest billigt skräp. Lagren på militärkläder minskar hela tiden eftersom Sverige monterar ned försvaret och det inte tillverkas nya kläder just alls.

  7. Jag måste erkänna att jag aldrig riktigt kommit underfund med träskor som arbetsskor, men det verkar vara många som trivs med det. Grene har en hel del träskor med skyddshättor, men utan “hål, remmar och tjafs”. 🙂

  8. De liknar precis Moheda-skon hos JULA och verkar liksom den inte ha ståltåhätta.

    Jag har aldrig riktigt kommit överens med Grene – mest på grund av att de inte har priserna på nätet i motsats till mina hovleverantörer Biltema, Clas Ohlson och JULA. IKH (Isojoen konehalli) har tyvärr lika dålig stil men jag köper därifrån i alla fall – närmast via Motonet som har samma varor men bättre nätkatalog med priser (som dessutom är lägre).

    Det är något skumt med firmor som inte vågar lägga ut priserna på nätet … Där handlar jag inte.

Kommentarer är stängda.