21 augusti, 2010 av Sonja

Nåjaa, nu fungerar det!

Nu har vi då fått vår ”nya” tröska igång. Gamlingen (360an) skötte nog sitt riktigt bra, ända till i går morse då den vägrade starta. Som tur var servicemannen och fixade den andra tröskan, så på eftermiddagen var det bara att köra!

Då vi inte har desto mera åker och spannmål, har vi ingen tork. Tidigare då vi ännu hade djur odlade vi mestadels havre. Den torkade vi hos bekanta, t.ex. hos min frabror. Vi har inte heller några egentliga lagringsutrymmen, så vi har aldrig kunnat förvara och vänta på högre pris för den säd vi ska sälja. Visserligen har vi ett par silon i en gammal ria samt några sädlåror ( vet inte om de heter så på riktigt) i bodan, men med tanke på hur arbetsamt det är att få säden dit och bort därifrån, är det ingen idé att lagra någon försäljningsspannmål där.
Så nu gör vi så att jag kör säden direkt från åkern till en tork som finns i Ylike (nära Borgå).De torkar säden och en lantbruksfirma köper och hämtar säden direkt därifrån. Det blir nog en hel del körande längs med landsvägen, men då det nu är frågan om högst tre lass så lönare det sig nog.
Vad nu sen bilisterna tycker om att ha traktorer med tunga sädlass framför sig, är sen en helt annan sak. För min egen del (och ganska många andras)kan jag säga att jag nog ger väg åt snabbare fordon så fort det bara går och är tryggt att göra det.
Så, om ni ser en Zetor med ett rött släp någonstans mellan Kabböle och Ylike, så vet ni vem som sitter bakom ratten. 🙂

Etiketter:

5 svar till “Nåjaa, nu fungerar det!“

 1. Professorn skriver:

  Bilisterna får väl tycka vad dom vill så länge det är helt lagligt så gör man ju inget som inte är tillåtet.

  Det är bilisternas personliga problem om de inte kan acceptera långsammare fordon i trafiken som: mopeder, traktorer, campingfordon osv…

 2. Nisse skriver:

  Till all tur så bor vi vid en liten väg som tar slut mitt i skogen. Bara ett par grannar som också är bönder.

 3. cowboy skriver:

  Ingen Zetor på vägarna när jag var till Ylike med säd idag..:P

 4. Sonja skriver:

  Noup, den är nog inbackad i lidret, tröskan lika så. 😀

 5. holm skriver:

  sädlåror säslåran säger vi i vörå så det är väl något gammalsvensk ord?