6 september, 2010 av Mats

Tröskningen inledd

Idag inleddes korntröskningen. Det var Skärviksliden i Sundby som blev först tröskmoget i alla fall.

Tyvärr har torkan beskattat skiftet ganska ordentligt. Skörden ser inte ut att riktigt orka till 2 t/ha, vilket är lite förvånande med tanke på hur beståndet sett ut. När t.ex skördekontrollföreningen besökte skiftet var allmänna omdömet att skörden skulle bli minst 3 t/ha. Vilket igen bekräftar det jag skrev i en kommentar tidigare att man skall vara försiktig med att säga något om skördens storlek innan den är bärgad. 🙂

Etiketter: , ,

5 svar till “Tröskningen inledd“

 1. Laddarn skriver:

  ”De e bättre med en gammel dansk än en New Holland” lär de ha sagt i Dronningborg fabriken. 🙂

  Har ni blött eller varför dubbelmontagen?

 2. Stefan skriver:

  Överlag tycker jag att kornet har gett mindre än vad det sett ut att göra. Vi får nog skylla på torkan i det fallet.

 3. Mats skriver:

  Laddarn: Jonas och Conny som äger tröskan skaffade dubbelmontagen för nåt år sedan när det var rätt blött och de har fått sitta på sen dess, främst för att minska markpackningen. Dronningborgen väger sina modiga 6 t, så det är ingen nackdel att ha ordentliga däck under henne.

  Stefan: det verkar faktiskt vara en genomgående trend. Växten ser bättre ut än skörden egentligen är.

 4. Ika skriver:

  Själv har jag varit delaktig i tröskningen de två senaste dagarna genom att jaga tistlar innan tröskan tar dem. Om inte annat hinner man begrunda allt som växer på havre-korn-ärter-åkern och inte syns vid en snabb och ytlig anblick – allt persiskt klöver i bottnen, och alla överraskningar i form av enstaka vass, råg, raps och liknande oväntade saker. Samtidigt känns det som att återvända till barndomen när man känner doften av nytröskat spannmål.

 5. Mats skriver:

  Det där med vad som döljer sig i åkern är faktiskt fascinerande. Det som kan se ut som en ren kornåker på håll innehåller åtskilligt annat.