Tröskningen inledd

Idag inleddes korntröskningen. Det var Skärviksliden i Sundby som blev först tröskmoget i alla fall.

Tyvärr har torkan beskattat skiftet ganska ordentligt. Skörden ser inte ut att riktigt orka till 2 t/ha, vilket är lite förvånande med tanke på hur beståndet sett ut. När t.ex skördekontrollföreningen besökte skiftet var allmänna omdömet att skörden skulle bli minst 3 t/ha. Vilket igen bekräftar det jag skrev i en kommentar tidigare att man skall vara försiktig med att säga något om skördens storlek innan den är bärgad. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

5 reaktioner till “Tröskningen inledd”

  1. “De e bättre med en gammel dansk än en New Holland” lär de ha sagt i Dronningborg fabriken. 🙂

    Har ni blött eller varför dubbelmontagen?

  2. Överlag tycker jag att kornet har gett mindre än vad det sett ut att göra. Vi får nog skylla på torkan i det fallet.

  3. Laddarn: Jonas och Conny som äger tröskan skaffade dubbelmontagen för nåt år sedan när det var rätt blött och de har fått sitta på sen dess, främst för att minska markpackningen. Dronningborgen väger sina modiga 6 t, så det är ingen nackdel att ha ordentliga däck under henne.

    Stefan: det verkar faktiskt vara en genomgående trend. Växten ser bättre ut än skörden egentligen är.

  4. Själv har jag varit delaktig i tröskningen de två senaste dagarna genom att jaga tistlar innan tröskan tar dem. Om inte annat hinner man begrunda allt som växer på havre-korn-ärter-åkern och inte syns vid en snabb och ytlig anblick – allt persiskt klöver i bottnen, och alla överraskningar i form av enstaka vass, råg, raps och liknande oväntade saker. Samtidigt känns det som att återvända till barndomen när man känner doften av nytröskat spannmål.

  5. Det där med vad som döljer sig i åkern är faktiskt fascinerande. Det som kan se ut som en ren kornåker på håll innehåller åtskilligt annat.

Kommentarer är stängda.