Torken tömmes

Nu gäller det att sälja bort allt vete som jag pantat på då priset var uruselt (ännu i juni). Vetepriset har fördubblats från maj och så måste jag faktiskt få torken tömd så jag kan börja flisa ved för vintern. Jag änvänder nämligen samma kalluftstork för säd och för flis. Det var litet svårt att bedöma exakt hur mycket vete det fanns eftersom det är första gången jag använder den nya torken. Det fanns mycket mer än jag trodde så det blir att köra bort ett lass till för att få den tömd.

Den nya torken har ögonlocksplåt så man kan blåsa ut säden men trattarna och luckorna är inte ännu klara så jag suger i stället bort säden. Det gick så bra att jag inte vet om jag ids bygga urtappningsluckor alls. Sugtryckfläkten är en Kongskilde dubbelcentrifugalfläkt på 22 kW och den flyttar torrt vete upp till 20 ton per timme. Vanligen brukar kapaciteten vara överdriven men det här gick verkligen fort. Man behöver inte stå och hålla i munstycket utan det räcker att man då och då flyttar det framåt. Men vetet var också verkligt torrt – närmare 11 %.

Fläkten är köpt begagnad förstås – men den var som ny. Priset på en sådan är ganska tufft om man köper den från en affär. Jag hade tur eftersom säljaren var missnöjd med kapaciteten – men jag upptäckte sedan att nån kopplat mataren (den lilla runda cylindern på röret) att gå åt fel håll ! Då jag bytte riktning så fungerade den fint. Problemet med en 22 kW motor är att man skall ha stora huvudsäkringar. Men det behövs i alla fall 63 A för torkfläktarna så det gick an. Men inte skall man köra något annat tillika. Givetvis har jag byggt om den litet och satt in en lysdiod som tänds då motorn går i triangelkoppling och lyser på luftmätaren som visar hur belastad den är. Jag borde bara bygga en större indikator så man ser på långt håll hur mycket man kan suga.

Och så märkte jag att det behövs ordentliga nivåmätare i varje silo som man ser eller hör då man suger. Jag satte in sådana redan för många år sedan men det skulle behövas trådlösa indikatorer som tutar i hörlurarna då silon är full. Jag skall försöka sätta in larm via WLAN till hörlurarna. Nu blir jag tvungen att springa till silon hela tiden för att se när den är full.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Torken tömmes”

 1. Vad kostar en såndär Kongskilde-fläkt ungefär, finns det några andra märken man bör ha i åtanke vid eventuella köp?

 2. En begagnad SUC 300 E kostar från 4000 euro uppåt (i Danmark) och en ny vet jag inte priset på men kan nog vara det dubbla.

  Troligen är den inhemska Pehrssons sugtryckfläkt (tillverkad här i grannbyn Lindkoski) billigare men det vet väl Mats för han har en sådan (se Friska fläktar).

 3. När vi köpte var Pehrsson klart förmånligare än Kongskilde. Visserligen kollade vi bara priser på traktordrivna fläktar och frågade inte ens vad de eldrivna kostade, men jag antar att förhållandet är det samma också i det sortimentet. Dessutom finns det en inhemsk tillverkare vid namn Rivakka som också tillverkar transportfläktar.

  Generellt verkar det som om man skall söka i Danmark om man vill ha begagnat. Utbudet av begfläktar är minimalt i både Finland och Sverige.

 4. Det var en intressant manick, också rent tekniskt sett.
  Hur månne innehållet, dvs propellern/impellern/turbinen ser ut i den lilla cylindern, den måste väl på något sätt “täta”, som ett backslag?

 5. Var finns den där “mataren” som var kopplad åt fel håll?
  Vi har typ en likadan fläkt men traktordriven och inte har den någon kapacitet på 20 ton/h

 6. Cellhjulsmataren är den mindre blå cylindern ovanpå röret. Den innehåller ett skovelhjul med sex tjocka gummiskivor som tätar mot cylinderns väggar.

  Kapaciteten beror på motorns storlek och på antalet centrifugalhjul i fläkten. Den vi har är en mellanmodell med två hjul och 22 kW motor men det finns också med ett hjul eller med tre hjul. Maxkapaciteten fungerar bara med riktigt torr säd. Kapaciteten minskar snabbt då säden blir fuktigare. På en traktordriven går matarens riktning knappast att ändra så lätt. På den elektriska var bara två faser felkopplade.så den gick bakåt.

 7. I förhållande till proportionen säd & luft tycker jag separator-cyklonen ser väldigt liten ut…klarar den faktiskt av att sortera all säd ner i matartratten så att enbart luft går vidare till centrifugalfläktens insug…eller “rasslar” det en hel del säd också via fläkten?

Kommentarer är stängda.