Premiär utan kvistigheter

Tisdagen blev premiärdag med motorsågen. Jag gick in för en rätt lugn start och högg bara ett par tankar innan jag vankade hemåt igen. Även om jag inte precis har nåt stillasittande arbete till vardags kommer ändå skogsarbetet som något av en överraskning för kroppen. Det är helt andra muskelgrupper som får jobba i skogen än i ladugården och man brukar vara lite trött och ledbruten de första dagarna. Speciellt i år när det är småjobbigt bara att plumsa fram i snön kändes det som en god prioritering att inte köra för fullt från början.

Avverkningsytan är en björkdunge som jag i ärlighetens namn måste medge har fått bli lite i tätare laget. Om skogen är alltför tät kommer man inte att utnyttja tillväxtpotentialen i marken fullt ut. Fast i nuläget känns det inte helt fel eftersom tätheten gjort att snön kommit åt att bilda så stora drivor. När man kommer en bit in i skogen minskar snödjupet från att ha gått över knäna till att gå ungefär till halva vaden och det är ju åtminstone ett steg i rätt riktning. Dessutom har det faktum att träden stått lite för tätt gjort att de har väldigt lite kvistar nedtill. Jag brukar kapa det virke som skall bli ved i tremeterslängder och på de flesta träd jag fällde idag kunde jag ta två eller tre längder utan att behöva kvista. Det är trevligt i sig och dessutom går det snabbare att få ihop kubikmetrar när man inte lägger så mycket tid på kvistningen.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

3 reaktioner till “Premiär utan kvistigheter”

  1. Jo tack, jag har minsann märkt hur tungt det är med skogsarbete i år. Man behöver inte alls göra nånting i skogen utan är helt slut bara som man kravlat sej hundra meter genom snön. I öppningar och dikeslinjer går snön lätt upp till magen nu här.

    Det är precis som Mats säjer att man hittar helt nya muskler att trötta ut i skogen. Konditionen har blivit litet bättre sen jag börjad pulsa omkring men fortfarande blir aftonskiftet ganska kort. Jag har kört spår med traktorn kors och tvärs och så försöker jag stiga på kvistar för att inte sjunka ned men hårda bud är det.

    signaturen “Sofflocket drar”

  2. När jag hugger i hemskiftet brukar jag ha den taktiken att jag tankar sågen här hemma och tar inte med extra bensin till skogen. När sågen stannar går jag hem och tar paus. För en rostig huggare är det åtminstone i början av säsongen ett bra sätt. Det funkar förstås sämre ifall man är ute efter de allra största stockträden, då räcker en tank inte så långt.

  3. Just nu hugger jag bort överåriga granar. Ganska många har stockmått upp till 22 meter så det blir fyra 55 dm stockar ! Det går nästan en tank per träd …

Kommentarer är stängda.