En förspilld vecka

Jag borde ha varit på sprutförarkurs i dag men låg bara och stönade. På onsdag kände jag mej ganska bra men så var jag tvungen att köra flis och det var inte så bra med en riktigt rå blåst på den öppna traktorn. Så flunsan kom tillbaka. Men så är det på landet. Här finns ingen annan som sköter om värmen.  Eller något annat.

Det är relativt varmt i huset – på nordsidan. Med sydlig vind som är ganska kraftig så är det +23 grader på nordsidan men +14 på sydsidan. Igen en sak på listan som skall skötas i sommar, dvs. fönsterkarmarna drevas om och fönstren tätas. Nåja, den senaste drevningen företogs för ungefär 80 år sedan då den andra våningen byggdes så det är inte en dag för tidigt.

Vanligen är det inget problem med vår fina ventilation (inget mögelhus här inte) för vi flyttar oss bara till de rum som finns på läsidan. Men nu finns TV:n i sydhörnet. Tills vidare har det heller inte varit något problem för med flunsan har jag inte orkat se på nån TV alls.

Beroende av vädret är vi minsann på alla sätt. Jag var utomhus en liten stund och även om det var plusgrader och sydlig vind så var blåsten så rå att den gick genom märg och ben. Tacka vet jag dagarna med -25 grader och vindstilla.

Väderleksrapporterna sitter jag och lusläser flera gånger per dag för allt arbete måste planeras enligt dem. Jag borde ha kört flis i dag men såg nyss att vinden avtar i morgon så det får bara bli litet nödpåfyllning i kväll.

På söndag kväll eller nästa fredag skall jag såga omkull en bunt stora aspar och en stor gran som måste ha sydostlig vind för att falla åt rätt håll. Om man nu kan tro på prognosen. Medan jag väntar på rätt vind så skall jag köra ut stockarna jag sågat den här vintern. Om arbetet tar slut så kan jag börja fälla granar på en annan bit (fortsätta där jag slutade i fjol) för där behövs åter nordlig vind.

Riktigt i nödfall finns det massor med verkstadsarbete men man vill helst få så mycket gjort i skogen så länge det är vinter. Och det är bara en månad kvar på ett ungefär.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.