28 juli, 2011 av

Nya produkter?

Trots att vi redan har alltför många produkter på odlingsschemat så finns alltid intresse för att prova på något nytt. Nu när sparrissäsongen är över kunde det kanske finnas intresse för en snarlik produkt funderade jag idag när vi skördade broccolin. Vissa broccolisorter skjuter nämligen sidoskott som påminner om sparrisskott och annars också är tunna och mjälla till konsistensen. Ser också lite lyxig ut, eller vad tycker Ni? Kunde väl kanske kallas Broccolisparris?

Broccolisparris?

Etiketter:

7 svar till “Nya produkter?“

 1. Tekniskt intresserad skriver:

  Jo, och om du har riktigt tur så har kanske dessa sparris liknande broccoli skott en förhöjd halt jämfört med vanliga broccoli plantor av en organisk förening som på engelska heter glucoraphanin och som är en prekursor till sulforphane – en förening som är mycket bra på att förhindra att en bakterie vid namn Helicobacter pylori får fotfäste i människans tarmkanal.

  Denna bakterie orsakar bl.a. olika slag av cancerformer och hittills så har man använt groddar av broccoli för att bekämpa denna marodör då dessa innehåller 20 gånger mera av den aktiva substansen jämfört med vanlig broccoli – man behöver således inte inta kopiösa mängder av broccoli om man håller sig till groddarna. EHEC skandalen i Tyskland har väl dock satt allt vad som har att göra med odling av groddar på sparlåga så kanske dina mjälla sparrisliknande broccoliskott är lösningen på problemet – vem vet?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sulforaphane

  http://en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori

 2. Undrande skriver:

  Vilka broccoli sorter är det som ger dessa mjälla skott? Är det enbart hos vissa broccolin eller ser du också samma fenomen hos exempelvis brysselkålen?

 3. Christer skriver:

  Undrande: Dessa mjälla skott är sidoskott på helt normala sorter, torde dock finnas sorter enkom förädlade för dylik produktion. Benägenhet till att skjuta sidoskott varierar från sort till sort.. Sker dylik sidoskottsproduktion på brysselkål är nog något galet 🙂

 4. Christer skriver:

  Tekniskt intresserad: Intressant läsning som ju förstärker min tro om att Broccoli och många andra grönsaker är rena hälsokosten. 🙂 Det är ju ”inne” med funktionella livsmedel så vem vet, kanske odlar man ingredienser till hälsokost i framtiden. 🙂

 5. Tekniskt intresserad skriver:

  Jo, på Oregon State University så forskas det mycket om dessa isotiocyanater och hur man bäst tillreder grönsakerna för att inte förstöra de värdefulla phytokemikalierna. Och så är det ju känt att det nordiska klimatet med sina långa ljusa sommarnätter gör att innehållet av aktiva substanser är långt högre än om samma växt odlas på den europeiska kontinenten. Ett praktexempel på detta är väl kummin, så kanske även dina mjälla broccoli skott innehåller prekursorn till isotiocyanaten i fri form i överflöd. ”Ät dig frisk” lär väl vara nuets och även framtidens melodi.

  http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/isothio/#isofoods

 6. Christer skriver:

  Tekniskt intresserad: Kanske därför som kålbladsomslag på besvärliga sår är så effektivt?

 7. Tekniskt intresserad skriver:

  Tydligen så har engelska forskare redan (2005) genmanipulerat vanlig broccoli och tagit fram en superbroccoli som skall ha samma sulforafan halt som groddarna, d.v.s. 10-100 gånger så hög som hos den vanliga. Om frön till en dylik superbroccoli för icke-idisslare finns på marknaden så vete gudarna. Då vore dina mjälla, icke genmanipulerade skott kanske att föredra.
  http://www.boestorp.se/kal_stimulerande.html

  I länken http://www.hivehealthmedia.com/super-broccoli-super-cancer-fighter/ så omnämns sulforafan även som ”anti-inflammatory” så kanske det ligger någonting i att använda kålblad som såromslag.