Nya produkter?

Trots att vi redan har alltför många produkter på odlingsschemat så finns alltid intresse för att prova på något nytt. Nu när sparrissäsongen är över kunde det kanske finnas intresse för en snarlik produkt funderade jag idag när vi skördade broccolin. Vissa broccolisorter skjuter nämligen sidoskott som påminner om sparrisskott och annars också är tunna och mjälla till konsistensen. Ser också lite lyxig ut, eller vad tycker Ni? Kunde väl kanske kallas Broccolisparris?

Broccolisparris?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

7 reaktioner till “Nya produkter?”

 1. Jo, och om du har riktigt tur så har kanske dessa sparris liknande broccoli skott en förhöjd halt jämfört med vanliga broccoli plantor av en organisk förening som på engelska heter glucoraphanin och som är en prekursor till sulforphane – en förening som är mycket bra på att förhindra att en bakterie vid namn Helicobacter pylori får fotfäste i människans tarmkanal.

  Denna bakterie orsakar bl.a. olika slag av cancerformer och hittills så har man använt groddar av broccoli för att bekämpa denna marodör då dessa innehåller 20 gånger mera av den aktiva substansen jämfört med vanlig broccoli – man behöver således inte inta kopiösa mängder av broccoli om man håller sig till groddarna. EHEC skandalen i Tyskland har väl dock satt allt vad som har att göra med odling av groddar på sparlåga så kanske dina mjälla sparrisliknande broccoliskott är lösningen på problemet – vem vet?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sulforaphane

  http://en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori

 2. Vilka broccoli sorter är det som ger dessa mjälla skott? Är det enbart hos vissa broccolin eller ser du också samma fenomen hos exempelvis brysselkålen?

 3. Undrande: Dessa mjälla skott är sidoskott på helt normala sorter, torde dock finnas sorter enkom förädlade för dylik produktion. Benägenhet till att skjuta sidoskott varierar från sort till sort.. Sker dylik sidoskottsproduktion på brysselkål är nog något galet 🙂

 4. Tekniskt intresserad: Intressant läsning som ju förstärker min tro om att Broccoli och många andra grönsaker är rena hälsokosten. 🙂 Det är ju “inne” med funktionella livsmedel så vem vet, kanske odlar man ingredienser till hälsokost i framtiden. 🙂

 5. Jo, på Oregon State University så forskas det mycket om dessa isotiocyanater och hur man bäst tillreder grönsakerna för att inte förstöra de värdefulla phytokemikalierna. Och så är det ju känt att det nordiska klimatet med sina långa ljusa sommarnätter gör att innehållet av aktiva substanser är långt högre än om samma växt odlas på den europeiska kontinenten. Ett praktexempel på detta är väl kummin, så kanske även dina mjälla broccoli skott innehåller prekursorn till isotiocyanaten i fri form i överflöd. “Ät dig frisk” lär väl vara nuets och även framtidens melodi.

  http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/isothio/#isofoods

 6. Tekniskt intresserad: Kanske därför som kålbladsomslag på besvärliga sår är så effektivt?

 7. Tydligen så har engelska forskare redan (2005) genmanipulerat vanlig broccoli och tagit fram en superbroccoli som skall ha samma sulforafan halt som groddarna, d.v.s. 10-100 gånger så hög som hos den vanliga. Om frön till en dylik superbroccoli för icke-idisslare finns på marknaden så vete gudarna. Då vore dina mjälla, icke genmanipulerade skott kanske att föredra.
  http://www.boestorp.se/kal_stimulerande.html

  I länken http://www.hivehealthmedia.com/super-broccoli-super-cancer-fighter/ så omnämns sulforafan även som “anti-inflammatory” så kanske det ligger någonting i att använda kålblad som såromslag.

Kommentarer är stängda.