Sorry löntagare, det blir inte mera lön i år.

Just så! Tänkte betala lite lön åt de anställda innan nyår men döm om min förvåning då Palkka.fi som jag använder för löneberäkning och -redovisning stängt för året fram till 2 januari. Nu blir inte flickorna glada eller åtminstone blir deras nyårsfirande lugnare. Dessutom påverkar det deras årsinkomst då årets resterande inkomster erhålls först i januari, blir ju lätt lite kast i skatteprocenterna på så vis.
Vågar inte betala utan att det överenstämmer med redovisningen för rubbas systemet så är det inte lätt att reda upp, det har jag bittert fått erfara efter införandet av skattekontot.

Serviceavbrottet kunde gott ha hållits i början av året, det är ju viktigare att allt fungerar inför årskiftet än de första dagarna på nytt år. Men det är väl ingen som bryr sig ifall problemen ger företagarna några sömnlösa nätter, bara skatterna och avgifterna trillar in.

Gladde mig åt att få de sista kålrötterna skördade idag men detta förstörde nog humöret för resten av året. 🙁

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “Sorry löntagare, det blir inte mera lön i år.”

 1. Det kanske inte hjälper just dig men som ett allmänt tips konstaterar jag att, om jag är rätt informerad, det ska vara möjligt att bokföra betalningar som görs den första veckan i januari på fjolåret.
  Orsaken är de vidsträckta strömavbrotten som har gjort att en del haft svårt att sköta sina bankärenden som planerat.

 2. Tack Johan för information.
  Nu har jag ju inte lidit av strömavbrott så jag vet inte om det gäller i mitt fall. Men jag har ju lidit av avbrott i funktion i systemet så kanske det kan jämnställas med strömavbrott. Eller egentligen är det ju inte jag som lidit utan mina anställda i det här fallet. Ska ringa dit i morgon för att kolla saken. I och för sig så har Palkka.fi satt in ett meddelande på startsidan den 14 december men det ser man ju först när man loggar in och det gör man ju bara när det är aktuellt att utnyttja programmet. Man vill ju inte belasta systemet i onödan så loggar in gör man ju inte bara för skojs skull.
  Kanske kunde dom sända ett e-postmeddelande åt sina användare i stället?

 3. Ja, nu märker jag ju att jag var lite otydlig i alla fall. Det jag hänvisade till var alltså skatteförvaltningen ,dvs det finns lite tid för bokslutsuppköp ännu. 🙂
  Men åtminstone där borde det inte finnas krav på att man bevisligen varit utan ström utan det torde gälla generellt för alla.

  På ett rent principiellt plan tycker jag nog att myndigheterna överlag kunde visa flexibilitet då dessa strömavbrott varit helt exceptionella och vi alla nu för tiden sköter så många ärenden via nätet att sårbarheten är på en helt annan nivå än för, säg, 10-15 år sedan.

  Håller tummarna för att du får positiva besked i morgon!

 4. Joo jag förstod nog att det var bokslutsinköpen du syftade på Johan. Palkka.fi är skatteförvaltningens och försäkringsbolagens program så jag är hoppfull för ett positivt besked. Tack för supporten

 5. Palkka.fi’s meddelande lite kryptiskt också “Driftsavbrott 30.12.2011 kl. 15.00 – 2.1.2011. kl. 12.00” men det brukar ju vara lite svårt så här i jultider att veta vilket år som är på gång. 🙂

  Hur som helst har jag inte lyckats få kontakt så här långt idag, telefonsvararen meddelar att “alla våra linjer är upptagna, vänligen ring på nytt om en stund”, kanske också någon annan som har problem?

 6. Johan:
  Var finns källan till detta påstående?
  Har själv inte hittat något dylikt på vero.fi

 7. Joo samma här, ingen officiell information i alla fall funnen så här långt. Sände en förfrågan per internet då jag inte fick kontakt per telefon men har inte fått svar ännu. Nu går det i alla fall att prenumerera på meddelanden via e-posten så kanske dylika problem minskar framledes.

 8. Fick just svar från skatteförvaltningen, åtminstone vad gäller lönebetalningar så är det betalningsdagen som gäller enligt svaret.

  “Svarar först nu eftersom det varit oklart om man kan rätta löner för 2011 i efterhand i Palkka.fi. Lönen som konkret är utbetald 2011 skall vara med i 2011 års årsanmälan och om utbetalningen skett 2012 skall den vara med i 2012 årsanmälan”

  Personligen tycker jag nog att löneberäkningsprogrammet borde hållas i funktion hela dagen då det inte i efterhand ges möjlighet att korrigera saken.

 9. Eftersom det frågas efter källan så är jag väl tvungen att tillstå att denna info har jag fått sas från mun till öra. Kanske jag inte borde ha nämnt saken alls om det inte kan verifieras nånstans.
  Nå, den information jag har är att på kvitton som betalats denna vecka ska göras en anteckning att orsaken till varför betalningen är gjord för sent är brutna förbindelser. I så fall borde den godkännas.
  Man får väl hoppas att detta inte visar sig vara en “nyhetsanka” men det klarnar väl så småningom.

 10. Är illa rädd att det är en nyhetsanka eller ett önsketänkande…… även om skatteförvaltningen uppvisat en humanare sida de senaste åren 🙂

Kommentarer är stängda.