Färgranna rötter.

Lila, Orange och Gula morötter.

Tänkte försöka mig på att presentera vårt sortiment i grönsaksväg. Börjar med morötterna som är vår huvudartikel så här års. Morötterna på bilden är skördade i oktober och lagras i vårt kyllager. Morötter har vi till försäljning från augusti till juni eller så länge lagret räcker, ibland om lagerhållbarheten är god så har vi morötter året runt.

Förutom de vanliga orange morötterna odlar vi också lila- och gulfärgade morötter. De vanliga orange känner väl de flesta igen och det är också dom som går mest åt. De gula har vi odlat ett flertal år främst till storköken och som sopprötter, dom är kanske något “skarpare” i smaken men smakar helt OK. Många som inte gillar kålrot brukar använda dessa i soppor för att få lite mera färg på anrättningen. En egenskap som man bör komma ihåg är att de lätt grönfärgas av ljus så helst borde de förvaras mörkt, mig veterligen är den gröna färgen inte farlig men smaken på det gröna är inget vidare. De lila morötterna har vi också odlat några år och de verkar bli lite populärare för vart år. Jag tycker att dessa till och med är godare än de vanliga orange morötterna. Helst bör man äta dem råa ty de tappar färg om man kokar dem, likaså färgar de av sig. Vill man nödvändigtvis koka dem lär de behålla färgen bättre i ångkokare.

Kanske har någon av bloggläsarna egna knep vad gäller tillredning och användning av morötter?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Färgranna rötter.”

 1. Oj då !! Har aldrig sett svarta eller lila morötter,,, va fint man kunde få med dessa färger på tallriken som råa i stavar ,,, tänk hur mycket bonden kan o allt för oss konsumenter,,, om jag hittar i butiken här i Borgå trakten så då ska jag pröva på de mörka,,, annars så brukar jag köpa de “otvättade” med mylla på ,,tycker dom är godare i smaken dom säljs ju på lösvikt oxå… Recept med morötter de finns väl olika varianter av,, själv gillar jag morots-stuvning,, kokar dem mjuka i “slantar” eller “stavar” i saltat vatten,, häller bort det mesta av vattnet o tillsätter mjöl utblandat i lite vatten o häller i de får koka en stund ännu ,,sen en “rejäl” klick smör i o sist persilja de är gott.. Dessutom är rårivna morötter gott med lite lingonsylt på,, de gillar gubben… Jag äter mycket grönsaker för de är så goda,, dessutom försöker jag alltid köpa inhemskt då de bara går att få tag på.. som bonde själv är det en naturlig sak.. har själv slutat odla rotsaker kanske man med åren blir så bekväm,, dessutom ska de som kan sin sak göra det…

 2. WOW!!! Lila morötter har jag aldrig sett men om jag hittar det i affären kommer jag absolut att testa 🙂
  Tyvärr tål jag inte att äta råa grönsaker eller frukter 🙁 Men om jag kokar dem väl så går det bra. Jag får väl servera lila fina morötter till familjen och själv får jag äta sönderkokta gråa morötter… 😉

  Kram på dig
  /Bondmoran
  http://www.bondmoran.nu

 3. Behöver dom tillagas??? Vår familj köper Christers morötter och mina tre matfriska söner hinner äta upp allt jag bär hem innan jag ens tänkt tanken på att tillreda dom.

  Hos oss går klassiska orange morötter bäst. Du gula är som sagt lite bitskare.

  Jag har någon gång smakat vita morötter som är riktiga höjdare. Har du odlat det Christer?

 4. Hej Maria, bra att morötterna smakar och går åt 🙂 Tillgången torde vara tryggad i ännu ett par månader. Vita har jag inte odlat…..ännu 😉

 5. Hej Bondmoran,
  jag är ledsen att höra att du inte klarar av råa grönsaker ty ofta är dom bäst som sådana. Själv har jag också ibland fått sjuk mage efter en så där 2-3kg, speciellt om jag tuggat för dåligt 🙂 Det är ju så svårt att bara slänga sånt som man putsar bort…. ibland beteer man sig som en avfallskvarn och munnen går som på en idisslande ko 😀
  Kram (ni svenskar är ju så kramande av er 🙂 )

 6. Hej moroten,
  det kanske inte är så lätt att hitta de lila morötterna i butiken ty det är inte så enkelt att övertyga handelsmännen att dom är värda att pröva på. Men fråga för all del efter dom!!
  Att mullmorot smakar bättre tror jag till stor del beror på att plasten vid paketeringen inte ligger direkt mot moroten så att roten får lite mera luft.
  Tack för tillredningstipsen 🙂

Kommentarer är stängda.