Blött

På lördag såg det rätt bra ut – bara en pöl på vägen till åkern. Men så kom det regn riktigt ordentligt. Folk påstår att det kom mer än 25 mm. Min väderstation visade 266 mm men den är inte riktigt pålitlig ifråga om regnmängden. I alla fall så är vägen till åkrarna helblöt och jag satte halva dagen på att gräva rännor för att få bort ytvattnet. Jag var också tvungen att ta bort en del jord med frontlastaren på stora Zetorn vilket resulterade i grymma hjulspår.

Man borde inte köra i den mjuka leran men man måste få bort ytvattnet så det torkar upp snabbare. Vägen skall göras om så den blir högre på mitten men det går inte före sådden eftersom det då kommer en massa besvärliga torvor upp på vägen. Vår lera är av värsta slag. På sommaren då den torkat så är den så stenhård att schaktbladet inte tar bort det minsta av den.

Åkrarna är inte mycket bättre. Mulljordarna ser inte så farliga ut men på lerjordarna är det dystert. Visst drar täckdikena bort vattnet så småningom men det tar tid och då hinner tiltorna bli stenhårda utanpå. Mellan tiltorna plaskar vattnet.  Då får man fundera på när man vågar köra ut på åkern med harven. Kör man för tidigt så packar man leran så den blir som betong och för sent så får man stenhårda stora kokor.

Från landsvägen ser man inte vattnet mellan tiltorna så mången stadsbo undrar säkert varför vi inte börjar harva. Men jag har nån gång kört för tidigt på leran och det är rena katastrofen. Det tar flera år innan den går att bruka ordentligt igen.

Och så hotar vädergubbarna med mera regn på fredag …  Om det kommer 20 mm till så går det inte att harva ens nästa vecka och då börjar sådden bli riktigt sen. Och inte har man ro att börja ta itu med nånting annat heller – annat än småsaker. Det här är nog den nervösaste tiden på året.  Utsädet borde i jorden så tidigt som möjligt för vi har torra försomrar och om sommaren blir lika het som de senaste åren så torkar allt bort.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Blött”

 1. Blött jo…Här i Borgå kom de 37mm natten mot måndagen så nog räcker det till. Nervositeten för vårsådden beror säkert på det gamla talesättet “ein daa op våren bliir ein viku op höösten”

 2. Det är väldigt olika när man kan så. Mest beroende på jordarna. Lätta sandjordar på södersluttning kan man så nån vecka tidigare än tunga lerjordar. Regn under vårsådden kan flytta den framåt ordentligt.

  Henry Vikholm från Kullo menade att man sår efter Mors dag men vi har för det mesta firat Mor ute på åkern. De senaste åren (från och med år 2000) har vi börjar vårsådden:

  2000 30.4
  2001 8.5
  2002 29.4
  2003 12.5
  2004 7.5
  2005 8.5
  2006 7.5
  2007 12.5
  2008 3.5
  2009 14.5
  2010 19.5 (sista 1.6)
  2011 8.5

  Bara två år har vi börjat i slutet på april och bara ett år har det gått in i juni. Det vanligaste har varit 7-8 maj.

  Märk väl att jag alltid varit bland de sista som sår här- grannarna är betydligt tidigare. Det beror på att jag kört med frässådd och det måste vara mycket torrare då man ger sej ut på åkern. Vi har harvat väldigt litet före sådden. Vanligen bara kört en gång med lätt fjäderharv för att jämna ut tiltorna och fukten.

  Regnet i natt som jag var rädd för blev inte så mycket. Bara 6 mm och det blöter inte ned så farligt så nästa vecka blir det troligen sådd. Men de hotar med regn till slutet på nästa vecka.

 3. Här hos oss i Pedersöre har det kommit dryga 30 mm nu sen det började på onsdag kväll. Ut på fälten har man inget ärende.

Kommentarer är stängda.