8 april, 2013 av Nisse

Zetorn isär och ihop

Alltings förklaring uppenbaras förr eller senare. Det har varit en tuff vecka. Först gick det bra att köra ut virke med Belarusen men så gav de nysvetsade kuggarna efter och där stod man utan skogsmaskin och vägarna smälte. Så jag skruvade snabbt isär Zetorn för att se hur illa den skurit.

Zetorn_i_bitar_DSCN2238

Och det var inte så farligt alls. Bara ett cylinderfoder var litet skrapat. Så jag skruvade ihop den igen. Då jag skulle fylla på kylarvätska så märkte jag orsaken till problemet. En kvist hade dragit av en slang i nedre delen av motorn men det såg  man inte direkt eftersom den såg hel ut. Men visst hade kylarvätskan runnit bort nästan helt. Kvistarna har varit ett problem. Belarusen blev utan olja i styrningen också då en oljeslang hade dragit loss.

Samtidigt bytte jag temperaturmätare för kylarvätskan. Det är ganska viktigt att ha fungerande instrument för att undvika värre haverier. En hel del annat borde fixas men nu är det ingen tid för annat än det viktigaste (som att motron går runt). Men jag hann lasta av ett lass även om det blev litet mörkt. Och sommaren kommer inte riktigt än – bara mera snö. Den här veckan borde allt ut ur skogen för på fredag börjar det bli plusgrader också på nätterna.

Zetorn_ihoop_DSCN2246

Det har bara blivit verkstad och skog de senaste månaderna men så ser min vardag ut just nu. Både ett och annat nödvändigt har fått stryka på foten då virket skall ut. Påskfirandet blev också förlagt till verkstad och skog. Men det pågår inte så många dagar till. Nån gång blir det i alla fall varmt och vår även om torsdag morgon skall bli kall (hoppeligen).

Därefter blir det brått med att ställa i ordning för vårsådden.

Etiketter: ,

5 svar till “Zetorn isär och ihop“

 1. Per-Erik skriver:

  Vår herre ser till så att alla hinner med.;)

 2. Nisse skriver:

  Men ibland måste man själv hjälpa till litet också :-).

 3. Christer skriver:

  Du har inte funderat på bottenpansar på skogstraktorn?

 4. Bonden skriver:

  Det är som ägget sku lära hönan att värpa,men tänkte på en sak i skogen med körande.Lärde mej med körande man ska inte backa eller köra åt andra hållet som tidigare ty då stiger kvistarna opp och kilar in sej i alla möjliga hål o skrymsel. Lycka till med restiga urakkan.

 5. Nisse skriver:

  Jo, jag har funderat på bottenpansar men det är frågan om det är bättre eller sämre med det. Mera krångel blir det åtminstone. Vanligen är det inga problem men processorn lämnade kvar de grova kvistar som vi för hand lagar till ved och allt var betydligt trassligare än med vårt eget huggande.

  Det jag tänker göra är att sätta in järnskydd på de mest utsatta platserna – det är bara två tre stycken per traktor. Mindre krångel och skyddena får sitta kvar hela tiden

  Och det är alldeles riktigt att det är farligt att backa. Men ibland måste man göra det. Där jag körde fanns det ingen möjlighet att köra runt så jag måste svänga – mycket farligt.