20 maj, 2013 av Mats

Maskinkombination

Vårbruket är lite långsamt i starten och när det ändå fanns tid passade vi i slutet av förra veckan på att testa en maskinkombination jag velat få i marken ett bra tag. Jag äger en tallriksharv tillsammans med grannen Stefan och den har trepunktslyft baktill. I skogen står också en gammal frontharv som blev arbetslös häromåret. Om man vänder pinnarna på den kunde den bli en rätt intressant efterharv till tallriksharven. På fredagen hängde vi på harven på harven (!) , drog lite hydraulslangar och testkörde ett par hektar som torkat upp någorlunda. Resultatet var inte illa. Kombinationen gick tungt som bara den och min traktor var definitivt i mindre laget, men bearbetningsresultatet blev rätt bra. Betydligt jämnare än när man kör med enbart tallriksharven.  Månne inte efterharven får hänga med då och då i framtiden också. Dessutom passar de två harvarna ihop rent estetiskt också, de är båda ungefär lika rostiga och bleka i färgen. Det är viktigt att tänka på helhetsintrycket.

2013-05-17_12-34-02_489

2 svar till “Maskinkombination“

  1. Nisse skriver:

    Jag har samma erfarenhet av tallriksharven. Den behöver en efterharv. Om man har en massa överlopps pengar så kan man köpa en Väderstad Carrier med mixer men jag tror din kombination är betydligt billigare …

    Om det är en torr höst så kör jag diagonalt med rullharv efter tallriksharven och då får man färdig såbädd till våren. Men i fjol var det inte att tänka på ens. Vårbearbetning är inte bra på våra styva lerjordar utan man borde få allt jämnt på hösten.

  2. Mats skriver:

    Jo, priset är nog ett helt annat.

    På våra lätta jordar är kvickroten lite utmanande, speciellt för ekoodlare, så att köra helt plöjningsfritt känns inte som ett alternativ. Den här kombinationen handlar mer om att få ett jämnare resultat efter stubbharvningen. Plöjningen blir lite väl aggressionsframkallande om underlaget sere ut som en sönderkörd potatisåker redan när man börjar. 🙂