Är det nu riktigt klokt…..

…..att hålla på och täcka in de frostömma grödorna varje kväll? Förr eller senare tar frosten det ändå men man stretar på med de våta dukarna mest varje kväll i ett hopplöst försök att förlänga växtsäsongen. Borde man inte förstå att vi lever i Finland och när vi nått slutet av september så är det lika bra att ge upp? Men trots allt så går man och hoppas att de kalla nätter som nu utlovats blir några enstaka och att “sommarvädret” återvänder och att växterna tackar en med att ge ytterligare någon kg skörd.

I höst har vi ändå klarat oss ganska bra, vi hade för ett par veckor sen några nätter då nollsträcket tangerades men annars så har vi sluppit nattfrost sen den 14 maj. Senaste natt eller egentligen först mot morgonsidan blev det dock ordentligt kallt och inkommande blir kanske ännu kallare eller åtminstone ser det ut att bli kallt under en längre tid än senaste natt. Vi har nu inte kvar några stora arealer som vi täcker längre, lite sallat, persilja, stjälkselleri och lite pumpor som vi ännu inte hunnit ta in i lagret. Kommer nattfrosterna tidigare på hösten kan det bli större arealer att täcka.

Följande bilder för illustrera nyttan med att täcka in för natten.

?????????????.
-3.7°C visar mätaren ovan markytan vid 8-tiden på morgonen.
Under väven är det ändå fortfarande på plussidan :)
Under väven är det ändå fortfarande på plussidan 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Är det nu riktigt klokt…..”

  1. Vi har nu inte kvar några stora arealer som vi täcker längre, lite sallat, persilja, stjälkselleri och lite pumpor som vi ännu inte hunnit ta in i lagret

Kommentarer är stängda.