5 november, 2013 av

Ibland växer det…..

….nästan för bra.

Tänkte så här lite i efterskott beskriva höstens skördearbete. De vill inte riktigt bli tid till aktuella blogginlägg alla gånger, men bättre sent än aldrig sägs det ju 🙂 Nu är det mörkt och regnigt och bättre hälften njuter av värmen söderöver så det är bäst att ta tillfället i akt och blogga lite när man får ha datorn för sig själv 🙂

Helt smärtfritt har inte skördearbetet förlöpt i höst men det är inte vädrets fel i år, vi har ju haft en fin och torr höst fram till nu. En del är fortfarande kvar på åkern men palsternackorna har jag i alla fall skördade så jag kan ju börja med dem så får vi se var vi landar. Som jag nämnde i mitt inlägg om skördeutsikterna så har årets palsternackor sett fina ut hela säsongen. Och visst blev det en god skörd också till sist.

Palsternackorna växte sig nästan lika långa som odlaren själv.....

Palsternackorna växte sig nästan lika långa som odlaren själv…..

….och det visade sig ställa till lite problem vid skörden. Fram till den första nattfrosten i månadskiftet september-oktober var det inga problem då blasten hölls upprätt men efter köldnätterna lade sig blasten och snärjde in sig från rad till rad så att det blev stockning i maskin.

 

Öppningen där blasten ska igenom är inte särskilt stor..........

Öppningen där blasten ska igenom är inte särskilt stor……….

..... och det blir lätt lite för trångt när stora blastmassor skall igenom.

….. och det blir lätt lite för trångt när stora blastmassor skall igenom.

 

En liten videosnutt kanske beskriver det bättre 🙂

Stockningarna i maskin ledde förstås till att det som jag hade tänkt att vi klarar av på en eftermiddag istället fordrade nästan två dagars arbete. Samt att flickorna fick lite styrketräning 🙂 Med facit i hand borde jag ha försökt konstruera någon form av blastskärare som skulle ha kapat bort lite av den överflödiga blasten innan den gick in till blastningsenheten. Men det fanns det inte tid till då längre och som sagt det fungerade fint så länge blasten stod upprätt och gav ett jämnt flöde av material.

Nåjaa, palsternackorna fick vi in till sist och det är frågan om om inte årets skörd av dem är den bästa jag haft under de närmare 40 år jag odlat dem.

De va de, palsternackshäran teiji :)

De va de, palsternackshäran teiji  🙂

 

Etiketter: , ,

2 svar till “Ibland växer det…..“

  1. Kurt skriver:

    Palsternackans växtsaft kan ge hudirritation i samband med solljus, men vid denna tid på året så står nog solen så lågt att det inte är någon större risk! I USA och Kanada sprider sig den vilda palsternackan från Europa som ett besvärligt ogräs

  2. Christer skriver:

    Jag har då aldrig haft några hudproblem pga palsternackans växtsaft oberoende av om det varit ljust eller mörkt. Men vad gäller diverse sidoeffekter (biverkningar) så hörde jag att rådgivningstanten rekommenderade palsternacksdiet åt barnlösa par, vad nu det sen kan betyda 🙂
    Av växtkraften på årets palsternackor kan jag nog förstå att den kan bli besvärlig om den tillåts förvildas.