Tjälläget.

Det är många som frågar om tjälsituationen så jag avlägger rapport om dagens mätningar. Eller egentligen fanns det inte mycket att mäta. Det fanns nämligen inte någon tjäle alls på de mätpunkter som jag kontrollerar i skogen. Och inte en endaste liten snöfläck heller för den delen vilket inte har hänt sen jag började gå snölinjen 1989. Däremot fanns det fortfarande lite tjäle kvar på åkermark men även där hade det tinat 9-13 cm från ytan och nedre tjäldjupet låg på 22-25 cm.

Skulle vädret fortsätta på detta vis så vore nog mätpunkterna tjälfria vid nästa kontroll om 2 veckor men ännu kan det bli kallt och de facto så har det nu i kväll dalat ner så pass mycket snö att marken är vit.

Grannens råg har börjat grönska liksom mitt kummin har gjort. Lite onödigt tidigt har nog växtligheten vaknat men kanske blir den nu utlovade köldperioden inte så lång och hård.

 

Grönskande kummin på Långmosskiftet 15.3.2014.
Grönskande kummin på Långmosskiftet 15.3.2014.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Tjälläget.”

  1. Då har vi betydligt mera tjäle här i söder. I motsats till i fjol då det inte fanns någon alls under snön. Nu kom det dessutom snö idag och nästa vecka skall det bli minusgrader – ända ned till -10 på nätterna så här är det full fart på vintern. Till all tur för skogsarbetet.

  2. Jo jag konstaterade det när jag såg din bild från skogsvägen, här har 3 tons skyltarna satts upp på skogsvägarna så det är nog slutkört för tillfället. Eventuellt blir det så pass kallt att vägarna fryser ihop igen, det borde ju rimligtvis finnas lite tjäle kvar i vägkroppen, och begränsningarna kan hävas. I skogen fryser det nog inte mera i vinter men på fastare marker kan man säkert fortsätta skogsarbetet ännu en tid, det finns ju hur mycket arbete som helst där.

  3. Konstaterade igår när jag gick över en stubbharvad åker att ogräset också har grott. Men det är ju bra, det fryser bort nu när det är vitt igen.

  4. Tror inte det är så lyckligt med blomning i maj. Men utvecklingen stannar kanske av lite nu, och ett par cm snö fick vi som skydd så kanske kylan inte kommer åt att bita så hårt ifall det nu blir kallt.

Kommentarer är stängda.