15 mars, 2014 av

Tjälläget.

Det är många som frågar om tjälsituationen så jag avlägger rapport om dagens mätningar. Eller egentligen fanns det inte mycket att mäta. Det fanns nämligen inte någon tjäle alls på de mätpunkter som jag kontrollerar i skogen. Och inte en endaste liten snöfläck heller för den delen vilket inte har hänt sen jag började gå snölinjen 1989. Däremot fanns det fortfarande lite tjäle kvar på åkermark men även där hade det tinat 9-13 cm från ytan och nedre tjäldjupet låg på 22-25 cm.

Skulle vädret fortsätta på detta vis så vore nog mätpunkterna tjälfria vid nästa kontroll om 2 veckor men ännu kan det bli kallt och de facto så har det nu i kväll dalat ner så pass mycket snö att marken är vit.

Grannens råg har börjat grönska liksom mitt kummin har gjort. Lite onödigt tidigt har nog växtligheten vaknat men kanske blir den nu utlovade köldperioden inte så lång och hård.

 

Grönskande kummin på Långmosskiftet 15.3.2014.

Grönskande kummin på Långmosskiftet 15.3.2014.

 

Etiketter: , , ,

6 svar till “Tjälläget.“

 1. Nisse skriver:

  Då har vi betydligt mera tjäle här i söder. I motsats till i fjol då det inte fanns någon alls under snön. Nu kom det dessutom snö idag och nästa vecka skall det bli minusgrader – ända ned till -10 på nätterna så här är det full fart på vintern. Till all tur för skogsarbetet.

 2. Christer skriver:

  Jo jag konstaterade det när jag såg din bild från skogsvägen, här har 3 tons skyltarna satts upp på skogsvägarna så det är nog slutkört för tillfället. Eventuellt blir det så pass kallt att vägarna fryser ihop igen, det borde ju rimligtvis finnas lite tjäle kvar i vägkroppen, och begränsningarna kan hävas. I skogen fryser det nog inte mera i vinter men på fastare marker kan man säkert fortsätta skogsarbetet ännu en tid, det finns ju hur mycket arbete som helst där.

 3. Stefan skriver:

  Konstaterade igår när jag gick över en stubbharvad åker att ogräset också har grott. Men det är ju bra, det fryser bort nu när det är vitt igen.

 4. Christer skriver:

  Precis Stefan, det gäller att tänka positivt 🙂

 5. Per-Erik skriver:

  Blir att tröska kummin i juli månad med den här farten. 😉

 6. Christer skriver:

  Tror inte det är så lyckligt med blomning i maj. Men utvecklingen stannar kanske av lite nu, och ett par cm snö fick vi som skydd så kanske kylan inte kommer åt att bita så hårt ifall det nu blir kallt.