Kallt och fint

Nu är här kallt och bra. Det var -14 grader i natt så skogsvägarna skall väl hålla en tid igen. Dessutom lovar tiodygnprognosen fyra riktigt kalla nätter och också senare minusgrader på nättena. Det kom tio centimeter snö men det går an.

Jag är nästan lika fixerad vid vädret som min svärfar som var fiskare. Även om han senare arbetade som tullman så förblev han innerst inne fiskare hela sitt liv. Och då väderleksrapporten kom i radio så fick ingen i hela huset säja ett ord förrän den var slut.

Så är det då man är beroende av vädret. Det blev inte alls bättre med de stora maskinerna. Tvärtom är de ännu känsligare. Om de går igenom vägen i ett kärr så har man verkligen stora problem. Nu tror jag i alla fall att vi klarar av hela mars månad i skogen. Och vem vet hur april ser ut ? Kanske all kölden flyttar från februari till april …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.