Vädret slog om

Det har varit riktigt kallt och rått med en elak blåst men i går slog vädret om och man fick faktiskt en känsla av att det är vår. Men före påsk tänker jag inte ge mej ut på åkern. Harven är heller inte riktigt användbar än.

DSCN3511

Ifall nån stadsbo inte ser det så kan jag upplysa om att det inte räcker med att köra omkring med ramen utan det behövs harvtinnar också. Det är i alla fall klart med bytet av spetsar så nu gäller det bara att skruva tilbaka alla 44 S-tinnarna och den 50 år gamla harven är som ny. Fast bättre för jag tog bort de små hjulen och svetsade fast framhjulen från en skrotad Lada. De bär mycket bättre än de ynkliga skottkärrshjul som fanns ursprungligen.

DSCN3510

För övrigt så byggs här flitigt. Vi satte upp takpanel i Ribackstuvun och så sågar jag virke. Från bitar med en liten svart fläck som inte går att sälja så får man massor av prima virke då man sågar själv. Problemet är bara hur vi skall orka bygga så många hus som vi har virke till …

Men snart kommer väl alla bönder att börja bete sej som lammen på Lottas video.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vädret slog om”

  1. Skymtar lite pump och rördelar, förbereder du harven för flytande gödsel också?

  2. Nä, det är för ombyggnaden av Ribackhuset. Jag skall sätta in en 500 l boiler med värmeväxlare för att få varmvatten från flispannan. Det blir inte riktigt varmt så jag har en genomströmningsvärmare på 14 kW som värmer upp det litet mer. Men vi sparar i alla fall en hel del genom att använda ljumt vatten i stället för kallt vatten. Märk väl att vattnet i boilern (500 l) INTE används direkt som varmvatten utan värmeväxlaren värmer upp friskt kallt vatten tillika som man tappar.

    På tal om rördragning så är allt annat billigt men cirkulationspumparna har blivit grymt dyra (3-4 gånger) på grund av energibesparingskraven. Det är dyra krav. Och eftersom det är illa tvunget att följa dem så kan firmorna sko sej ordentligt …

  3. På biltema såg jag för en tid sedan att de sålde cirkul.pumpar och då var dom i prisklass en bit under
    50e , men jag tittade just om jag kunde hitta dem men lyckades inte kanske var dom för billiga.
    Jobbar själv med vvs så jag vet att dom igen gör med pumppriset som med mycket annat.

Kommentarer är stängda.