Svänger vädret nu?

Efter en kall morgon eller ca -7°C tyckte jag nu i kväll att det kändes lite annorlunda i luften. En tunn molnslöja bidrog också till att man börjar undra om det inte börjar svänga till varmare väder nu. Det stora regnet som utlovades lämpligt till morsdag verkar nu torka bort och det kullkastar ju mina planer. Det är liksom mycket som är väderberoende just nu.

Noterade att grannens spannmål som såddes på påskdagen nu grott och fältet börjar ändra färg så där hoppas man säkert också att de kalla nätternas tid är förbi. Jag har inte idag varit och kontrollerat hur det står till med det planterade men månne inte de nu har klarat sig? Hur som helst så iddes vi inte plantera mera idag utan flickorna fick packa lite morot under tiden som jag åkte ner till lökåkern för att förbereda den för plantering. Tänkte som så att om jag kör bäddarna nu innan regnet så drar de åt sig vattnet bättre och kanske hinner en del ogräs gro innan den slutliga markberedningen, men blir det nu inget regn får jag väl vattna innan planteringen.

Gödsling och bäddfräsning för lök. Som synes är det torrt och grått på åkern samt god satelittäckning :)
Gödsling och bäddfräsning för lök. Som synes är det torrt och grått på åkern samt god “satelittäckning” 🙂

Trots att det kändes varmare i kväll riskerade jag inte lämna ut plantorna på avhärdning över natten. Bara att plocka ihop och köra in under tak, man sover liksom lite bättre då 🙂

Plantorna på avhärdning kördes in under tak till natten ifall av ännu en kall natt.
Plantorna på avhärdning kördes in under tak till natten ifall av ännu en kall natt.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Svänger vädret nu?”

  1. Gjorde en sista kontroll av väderprognosen innan jag stänger ner inför natten och vad ser jag…….. tydligen blev det skiftesbyte på meteorologiska institutet för nu är regnet där igen. Och redan på fredag, blir bråttom med planteringen i morgon!

  2. Här regnar det inte men kommer ett irriterade smådugg så man inte vet om man skall köra eller inte köra … Samma väder tycks fortsätta länge enligt tiodygnsprognoserna på vackertvader.se (med prognoser ortsvis från Norge Sverige och Finland). För det mesta har Finland mest felaktiga prognoser ava de tre.

    Vädret är det mest lästa på nätet just nu … Jag går in och läser prognoser från många olika ställen var tionde minut – utifall nån prognos skulle ha ändrats :-).

Kommentarer är stängda.