Midsommar.

Firade midsommarafton i trevligt sällskap med mat och dryck. Men an efter att vinden mojnade och skyn klarnade upp började tankarna gå till de frostömma grödorna där hemma och det blev svårare och svårare att följa med diskussionen i sällskapet. Bad värden hålla ett öga på termometern och när han meddelade att det nu rör sig om en fyra grader blev jag tvungen att tacka för mig och söka mig hemåt för att efter bästa förmåga skydda vad som skyddas kunde. Visst är man medveten om den finska sommarens nyckfullhet och att det kan vara kallt mitt i sommaren har jag upplevt förut. 2009 för att ta ett exempel hade vi minusgrader alla månader under året.

Trots att vi inte har djur så är det ändå 24/7 som gäller om nu inte själva arbetet så i alla fall ansvaret och beredskapen att skydda grödor och hålla anläggningarna i gång. Hur man än vänder sig så finns åtminstone en del av tankarna där hemma det är nu bara så och inte mycket att göra åt, men visst önskar man att man åtminstone kunde få fira midsommar  utan att oroa sig för nattfrost. Dylika tillfällen är det nästan så att man önskar att den så kallade globala uppvärmningen skulle börja göra sig påmind. Pump-, gurk- och bönväxterna kan ändå skyddas med hjälp av täckväv men under hemfärden passerade vi grannens rågfält som också står i blom och därmed är extra frostkänsligt och man frågade sig hur det blir med den. Likaså gick mina tankar till kumminåkern som också blommar där är det svårt att göra nånting åt saken annat än att hoppas på det bästa.

Snabbinkallade lite hjälp med vävarna som redan vid 1-tiden började frysa ihop.
Snabbinkallade lite hjälp med vävarna som redan vid 1-tiden började frysa ihop.
Termometern på husväggen visar +0,9°C men vid närmsta vägväderstationen har temperaturen redan sökt sig under nollsträcket och det återstår ännu några timmar innan solen börjar värma igen.
Termometern på husväggen visar +0,9°C men vid närmsta vägväderstationen har temperaturen redan sökt sig under nollsträcket och det återstår ännu några timmar innan solen börjar värma igen.

Trevlig fortsättning på midsommaren vill jag ändå i samband med detta inlägg passa på att hälsa Er.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Midsommar.”

  1. Våra tomater har fått sej en köldknäpp och nyss så kom det hagel. Kallt så eländigt fastän solen skiner igen. Hur skall de stackars växterna klara +30 grader i april och rena hösten i juli ?

  2. Hej igen!
    Denna vår o försommar har varit konstig det kan vi alla hålla med om.. Gubben o jag brukar ta en runda runt i bygden för o titta hur växtligheten “mår”,, nu idag tog vi oss lite runt här i Borgå-Pernå trakten för o se hur grödorna mår efter allt regn,, ingen vacker syn då många fält är gula ej raps-rybs utan troligen korn som lider mest,, vi har vårt korn ganska eländigt , havren o vetet mår ännu rätt bra o rapsen,, men ingen vet hur det slutar.. Om vädret fortsätter kallt o regnigt då vet vi att det kan sluta i katastrof (nästan) inget blir färdigt förrän sent på hösten, om det blir då ens.. här i våra trakter såddes det ännu för nån dag sedan…. De som odlade 1962 säger att då var det liknande, en berättade att då plöjdes ofärdig spannmål ner då hösten var långt liden o det inte hann bli färdigt,, Säkert minns de som är äldre hur det var… Men vi får nu hoppas på det bästa,, annat kan vi inte.. svalt o regn har det lovats nästa vecka oxå… Våren började ju så bra o vi fick tidigt allt i jorden, det såg så bra ut i början, men som gubben min sa “det ser för bra ut för o va´sant”.. Nu ska vi hålla “tummarna” så alla odlare , här o där får lön för mödan, ,, Hälsar vi två från Borgå.

Kommentarer är stängda.