8 juli, 2014 av Nisse

Fy semesterväder !

Vädret är en sak som jag aldrig kan komma överens med stadsborna om. Juni var utmärkt för mej för det var svalt och bra. Litet för mycket regn kom det men jag hade fullt upp med inomhusbyggandet så det gjorde inte så mycket. Nu kom hettan tillbaka och jag känner mej som en fisk i Sahara. Semesterfirarna lär tycka om det här vädret men för mej är det rena tortyren. Så om nån glatt säjer att vi fått så fint väder så blir det mest morranden som svar.

Förstås är det bra för vetet – i själva verket var det i sista stund som värmen kom för det började gulna redan på sina ställen. Åkrarna är ojämna. I svackorna är det uselt eller helt enkelt tomt på grund av regnandet men på andra ställen alldeles för frodigt. I år är det bra att jag är försiktig med gödslandet. Den åker som var rena öknen i fjol har  nu den bästa växten. På de vanligtvis torra kullarna så växer det så det knakar.

Här är vår värsta svacka och det är inte nån torka som fått vetet att se ut så här. Om nån tvivlar på att sprutning av ogräset behövs så kan man se hur det skulle se ut utan – den gröna strängen i mitten har blivit mellan två sprutvarv. Ogräset har minsann inte drunknat.

DSCN3866

Och så en bild från den åker där jag lämnade mitten helt obearbetad förra hösten och sådde direkt. Åkern är körd med tallriksharv runtomkring. Man ser ingen skillnad – möjligen är mitten bättre men det kan bero på att vänster kant är mera lerjord som lidit av regnen. Så i år fungerade direktsådd utmärkt.

DSCN3864

Nu utlovas sol och värme närmare +30 grader. Det gäller att stänga alla dörrar och dra ner alla rullgardiner för att hålla värmen ute tills det blir mänskligare väder. Men säden trivs liksom semesterfirarna så vi är litet på olika våglängd.

 

Etiketter: ,

4 svar till “Fy semesterväder !“

 1. Kurt skriver:

  Det är ju fortfarande ljust, så man kan ju alltid vända på dygnet!

 2. Nisse skriver:

  Jodå, vi jobbar in på småtimmarna och det är faktiskt riktigt skönt då. Myggplågan har inte varit så farlig i år även om det nu börjat komma mera av eländet. Jag har satt in mörkläggningsgardiner i sovrummet så det är inte så svårt att flytta natten Det är riktigt fint från klockan tre på morgonen men jag har inte disciplin nog för att gå till sängs tillräckligt tidigt på eftermiddagen :-).

 3. Stefan skriver:

  I sydligare länder har de nog nåt som de går efter när de håller siesta… I övrigt håller jag med om att den kalla perioden vi hade under juni var perfekt för den som vill jobba fysiskt, men växtligheten stod stilla.

 4. Nisse skriver:

  Siesta börjar framstå som en allt bättre tanke. Problemet är att jag alltid haft svårt att sova på dagen (däremot går det bra på morgonen :-). Och det är litet besvärligt för en växtodlare som inte tycker om sol och värme – man känner sej kluven. Fast å andra sidan så blir vädret vad det blir oberoende av vad jag tycker …