28 september, 2014 av

Höstsådd.

Som  jag skrev i Kumurin II så funderade jag på att göra ett försök med att direktså lite råg i det ena kumminfältet där det fanns för lite plantor för att kunna förvänta hyffsad kumminskörd till nästa år. Allt hängde egentligen på om jag fann en kompanjon att samköra projektet med eftersom jag saknar utrustning för tillvaratagande av skörden.

Frågan löste sig och hybridråg (sorter Altawi 90% / Dukato 10%) såddes 6 september på 4,5ha. Lite i senare laget enligt expertisen (själv saknar jag erfarenhet av höstråg) men lämpligt fuktigt och ett par varma perioder sen sådden har lett till att beståndet grodde hyffsat och nu har nått 2 – 2½ -bladsstadiet. Expertisen påstår att 3 blad innan vintern är lämpligt så månne det inte ska uppnås med fortsatt normalt höstväder.

Det råder ju överskott på foderspannmål och brist på råg i landet så jag tänkte att jag skulle försöka med detta nu då tillfälle gavs. Sen är det ju alltid spännande att pröva nåt nytt emellanåt 🙂

Direktsådd av råg i tröskad kumminåker.

Direktsådd av råg i tröskad kumminåker.

WP_003865

Läget 27.9. tre veckor efter sådd.

 

Ännu ett kumminår?

På det andra kumminfältet fanns det mera småplantor i botten efter tröskningen så där försöker jag nu ta ytterligare en skörd. Plantantalet var ställvis lite i underkant men eftersom det förväntas hyffsat kumminpris ännu nästa år tyckte jag att även om skörden säkert inte uppnår årets så ger även en sämre skörd en bättre förtjänst jämfört med att så foderspannmål till våren. Vi får väl se hur det ser ut efter vintern, det finns ju möjlighet att avbryta kumminet om det ser klent ut då.

Langmosskiftets kummin 13.9. då beslut togs att spara växtligheten till våren.

Langmosskiftets kummin 13.9. då beslut togs att spara växtligheten till våren.

 

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Höstsådd.“

  1. Janne.B skriver:

    Jag gratulerar bara för rågsådden, tror du att jag är spydisk? NÄÄ. Jag kommer ihåg för 31 år sedan sådde jag råg den 1 september och då sade alla som kunde odla (he gaar noo allt ti spillo). Det var kantänka för sent sått, slutresultatet blev att rågen var lagom lång då vintern kom och jag hade inget snömögel alls vilket resulterade i en bra skörd. Dom som kunde odla hade rågbrodden som en björnfäll lång och präktig vilket resulterade i att brodden kvävdes under grönmassan. Men ingenting är så dåligt att det inte har något gott med sej, dom behövde inte tröska nån råg på hösten. Så jag tror nog att du har gjort ett riktigt drag.Lycka till!

  2. Christer skriver:

    Tack för uppmuntran, kör väl med nybörjartur om det skulle lyckas. Det är dock många hinder på vägen fram till skörd nästa höst!
    Förövrigt en kall morgon men nu är det soligt och fint.