30 september, 2014 av

Lökta lökka….

…… skulle jag kanske ha sagt om jag bott i Malax. De gör jag nu inte, alltså bor där men min mamma är därifrån och jag har tillbringat en hel del tid i barnaåren hos mormor och morfar därav kunskaperna i dialekten. “Lökta lökka” betyder egentligen att jag avslutat löken det vill säga skördat den sista löken för i år. Nåå purjon återstår och den är också en lökväxt men hursomhelst så är i alla fall gullöken, rödlöken och schalottenlöken under tak. Och det känns alltid bra att få dra sträck för nånting i “att göra” -listan.

Det tog nästan 2 veckor längre än planerat att få in löken då det verkar som om varje gång jag ämnade göra nåt åt saken så kom det en regnskur. Igår och idag har vi haft blåsigt väder så själva löken torkade upp så pass att det gick bra att samla upp den med potatiströskan trots att marken fortfarande var fuktig sen det senaste regnet.

Sista strängen med fälttorkad lök samlas upp.

Sista strängen med fälttorkad lök samlas upp.

 

Etiketter: , ,

4 svar till “Lökta lökka….“

 1. nybörjare skriver:

  Behövs det nån extrautrustning på potatiströskan då man tar upp lök? Har sett nån film på youtube där dom tar upp morötter med potatiströskan också och där använde dom nån sorts blastskärare före morötterna når tröskan.. 🙂

  Finns inte riktigt nån vettig information om ämnet nånstans vad som går och inte.

 2. Christer skriver:

  Hej nybörjare,
  jag har inte modifierat tröskan förutom tagit bort tryckrullen och monterat en plog som styr in löken i pickupen. Blastmattan vill gärna dra med lök med mycket blast så att toppa löken i samband med lossningen kunde vara en bra idé om man inte som i mitt fall låter löken torka ordentligt på fältet, vilket kan vara förenat med risker ifall av dåligt väder under en längre tid.

 3. Kurt skriver:

  Är det här nu frösådd lök som hunnit bli så stor?

 4. Christer skriver:

  Hej Kurt,
  löken på bild är planterad lök. Den i medlet av maj direktsådda löken är nog bara hälften så stor men ändå av gångbar storlek.
  Löken led av torkan i sommar så den är nog mindre än vad den kunde varit om bevattningsvattnet räckt till.