Lökta lökka….

…… skulle jag kanske ha sagt om jag bott i Malax. De gör jag nu inte, alltså bor där men min mamma är därifrån och jag har tillbringat en hel del tid i barnaåren hos mormor och morfar därav kunskaperna i dialekten. “Lökta lökka” betyder egentligen att jag avslutat löken det vill säga skördat den sista löken för i år. Nåå purjon återstår och den är också en lökväxt men hursomhelst så är i alla fall gullöken, rödlöken och schalottenlöken under tak. Och det känns alltid bra att få dra sträck för nånting i “att göra” -listan.

Det tog nästan 2 veckor längre än planerat att få in löken då det verkar som om varje gång jag ämnade göra nåt åt saken så kom det en regnskur. Igår och idag har vi haft blåsigt väder så själva löken torkade upp så pass att det gick bra att samla upp den med potatiströskan trots att marken fortfarande var fuktig sen det senaste regnet.

Sista strängen med fälttorkad lök samlas upp.
Sista strängen med fälttorkad lök samlas upp.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Lökta lökka….”

 1. Behövs det nån extrautrustning på potatiströskan då man tar upp lök? Har sett nån film på youtube där dom tar upp morötter med potatiströskan också och där använde dom nån sorts blastskärare före morötterna når tröskan.. 🙂

  Finns inte riktigt nån vettig information om ämnet nånstans vad som går och inte.

 2. Hej nybörjare,
  jag har inte modifierat tröskan förutom tagit bort tryckrullen och monterat en plog som styr in löken i pickupen. Blastmattan vill gärna dra med lök med mycket blast så att toppa löken i samband med lossningen kunde vara en bra idé om man inte som i mitt fall låter löken torka ordentligt på fältet, vilket kan vara förenat med risker ifall av dåligt väder under en längre tid.

 3. Hej Kurt,
  löken på bild är planterad lök. Den i medlet av maj direktsådda löken är nog bara hälften så stor men ändå av gångbar storlek.
  Löken led av torkan i sommar så den är nog mindre än vad den kunde varit om bevattningsvattnet räckt till.

Kommentarer är stängda.