På såddfronten intet nytt

Nä, vi har inte börjat så utan här går man bara och trampar. Det står vatten på åkrarna ännu. Det börjar se illa ut med vårsådden i år. Tiodygnsprognosen lovar regn nästan varannan dag. I Dagens Nyheter gläds man åt rubriken “Regnet kan gå över till snö”. Och det svenska vädret kommer vanligen hit om ett dygn eller två.

En sandhop har jag kört ut på vägen till vindsbron där jag kör upp storsäckarna. Men den andra hopen får vänta för jag konstaterade att vägen där den skall bredas ut är blöt och mjuk – ingen idé att köra sand på mjuk lera.

DSCN4800

Så det måste bli annat pyssel de närmaste dagarna. Verkstadsarbete finns hur mycket som helt liksom byggarbete. Men man har inte riktigt ro att syssla med något annat innan sådden är avklarad. Det blir mest terapisysslande …

Sabla väder …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “På såddfronten intet nytt”

  1. Här har det inte regnat idag men fortfarande för blött för att bruka jorden så jag tog motorsågen för att röja lite buskar och trän ur diket under ellinjen. Det är bra att det finns alternativ sysselsättning som terapi.

  2. Här börjar vi med sommarens byggnadsprojekt. Det går ju att bygga så fort det håller upp. Efter torkbyggandet finns det en massa gamla hus med eftersatt underhåll. Verkstadsarbetet får bli regnvädersarbete.

  3. Orättvist!

    Här i Norra Uppland där jag huserar blev det nytt rekord, jag började 8 April och avslutade sådd av 150 hektar den 20 April! Enligt min far så var det tidigaste vårbruket under hans livstid…nu har vi dessutom fått regn i mindre mängder i jämn takt, så det ser bra ut för oss…. Står i startgroparna för ogräsbekämpning.

    Mvh Johan

  4. Sånt är livet. Vädret kan man inte göra nånting åt. I fjol sådde många mycket tidigt men det var inte enbart bra för juni var kallt och regnigt. Midsommaraftonen var kallare än julaftonen …

Kommentarer är stängda.