17 mm – igen

Inte kom det 2 mm regn som  prognosen påstod utan 17 mm. Det var på väg att torka upp i går men nu är allting genomblött igen. Snart har vi verkliga problem med vårsådden. Om det här vädret fortsätter ett par veckor till så lönar det sej knappast att så mera. Man börjar fundera på vall av något slag på alltihop. Kanske det går att så före sista juni …

Jag har alltid pratat om våra torra försomrar men det börjar bli våta i stället. Hela jordbruket måste läggas om ifall det här fortsätter. Kanske vi måste odla ris eller något …

Nu är det bra att den elektroniska regnmätaren inte fungerar. Man blir bara på dåligt humör att se på regnmängderna. Plastmätaren kan man låta bli att titta på.

Jag har till och med börjat städa i verkstaden. Det är inte en dag för tidigt. Städandet är viktigast för att man skall hitta alla möjliga prylar som man glömt bort under de många lagren. Jag har till och med lyckats slänga en del urgamla sparade saker som absolut inte kan användas mera – ens som material till annat. Och så hittade jag två arbetsbord under allt bråtet :-).

Fem stora lådor med gamla söndriga handskar borde ännu gås igenom. En del skall sparas så man inte behöver förstöra nya handskar till exempel vid hydraulikarbete då de vanligen blir helt dränkta i olja. Men de som har alla fingrar utom lillfingret sönder skall jag med en stor kraftansträngning förflytta till lådan “Sånt som skall kastas bort så småningom”.

Det har sina sidor att vara född direkt efter kriget och växt upp på 50-talet då det var brist på allting. Sparandet sitter ingrott i ryggmärgen. De som är födda i överflödssamhället och har en slit-och-släng-mentalitet förstår mej inte alls och jag inte dem. Nu skall jag i alla fall slänga ett hundratal pafflådor som jag sparat som liggunderlag. Jag hinner knappast använda alla mera :-). Men de är mycket bättre än köpisunderlag. De tar inget utrymme och isolerar utmärkt mot det kalla cementgolvet – en del har dubbla lager med luftkanaler. Och då de blivit oljiga så kan man bränna upp dem i pannan och få litet värme på köpet.

Processorn är nu i skick igen och fungerar bra med den nya slangen. I morgon skall vi sätta bort den och hoppas att nästa vinter bli lämplig för gallring i skogen. Skogsutrustningen skall bort från traktorerna utom en lastare som behövs vid flisandet i juli. Och för dikesrensning och allmänt lyftande. Om frontlastaren är en litet större skottkärra så är lastaren en litet större arm som klarar betydligt mera än den egna armen.

Och snart blir det att ta itu med de större byggprojekten då vårsådden bara skjuts framåt allt mer.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “17 mm – igen”

 1. Ni har samma väder som här i Nykarleby då. Själv odlar jag 130 ha här och har inte fått sått ett endaste frö ännu…

 2. Det verkar bli en av de riktigt sena vårsåddarna. Nu lovar tiodygnsprognosen sol, värme och uppehåll – men hur mycket skall man lita på det ?

  Ha is i magen, säjer en del men man skall helst vara helt nedfryst om det här fortsätter …

 3. Lurade nyss på väderrapporten (FMI) så Nisse det är nästan is även annanstans än i din mage! Kallan rapporterade +2,3 och Kronoby flygfält +3,2 och då var klockan halv tolv! Det certifierade Quarna-vetet
  som ligger i storsäckar i ladan börjar snart bli rätt billigt. Till all lycka är all kompost och svämgödsel utkörda innan blötan kom. Jag håller på som bonden Paavo så länge och gräver större diken, men hoppas i
  alla fall att barken i brödet inte behöver tillgås i vinter!

 4. Här börjar det äntligen bli litet varmare (+11) fastän det är mulet. Tiodygnsprognosen har flera dagar med +18 och sol. Men det är ju bara prognoser. Jag förbereder sprutning av ett par kvickrotsfläckar med Loppan (MF165). Den vågar man kanske ge sej ut på åkern om nån dag. Stora Zetorn (6000 kg) och Väderstad Rapid får snällt stå i tröskhuset och vänta – annars får man åkrarna cementerade.

 5. Idag har man fått lite tro på vårbruk i alla fall , för sol o blåst o 16 grader hade vi på eftermiddagen.. Här har några försökt komma igång men vått vått är det, nån har harvat lite men fått byta skifte då det blir riktigt svart efter.. Om vädret nu skulle hållas som det lovats, sol -blåst-varmt så kanske det blir att försöka om nån dag,, verkar som det sku ha kommit rikligt med regn på många orter i vårt avlånga land, hos oss är 80 mm fullt sen 26 april. Detta i Borgå trakten.. Nu lever vi på hoppet, för visst ska vi få våra åkrar sådda o planterade o satta.. här och där.

 6. Ligger på soffan och hör hur det smattrar på taket, man kan inte så mycket annat. Här i Pedersöre närmar det sig nog också 80 mm under maj månad. De senaste dagarna har det inte kommit några riktiga skyfall, men några mm med jämna mellanrum så att det åtminstone inte ens i misstag torkar upp det minsta. Så gott som inget sått här i trakten heller.

Kommentarer är stängda.