Rivstart för skogsarbetet

Före jul var det +6 grader och det såg ut att bli en sen start för skogsarbetet eftersom de till och med hotade med plusgrader till nyårsafton. Men det visade sej att temperaturen sjönk med nästan 20 grader på fem dagar. Men ingen snö. Så jag fick precis vad jag önskade mej: Köld på barmark. Och det fungerade bra. Skogsvägarna frös till ordentligt. Till och med mosaveein i Tallmosan var stenhård. Jag har nu kört flera dagar med gamla MF165 som har breda bakhjul och väger ungefär en tredjedel i jämförelse med de stora traktorerna. Den gör fina spår i gräset och mossan.

Vi började såga upp vägar i Tallmosan och kommer troligen att ta björkar som nu piskar de fina granar som växer upp. Det kommer att bli en hel del björk och asp i år om vädret fortsätter lika fint. Dessutom skall vi hugga upp nya vägar utmed dikena för de gamla vägarna går genom sanka marker. Den väg vi högg upp för tre år sedan utmed diket blev mycket bra och tanken är att bygga en likadan på andra sidan diket.

DSCN5481

Till höger syns den väg som byggdes för tre år sedan och till vänster skall det bli en likadan. Det finns en gammal dikesvall också till vänster. Med en grävmaskin som jämnar ut den litet och sätter in fyra nya broar så kan vi få en bra vinterväg också för den skogsbit som finns till vänster. Men först skall det sågas en hel del- Tillväxten har varit mycket bra på vallen.

För övrigt är Tallmosan inte någon bra växtplats för skog även om den är dikad. På bilden nedan ser man fin tallskog men det är bara det att den är gammal. Årsringarna är täta men inte blir det något kvalitetsvirke av tallarna ändå för de är fulla med kvistar.

DSCN5484

Jag sågade på prov en del tallar från mossen och även om det var tungt och tätt virke så var det krokigt och kvistigt. Möjligen kunde man använda det till mindre saker. Jag är rädd för att det tar hundra år innan vi får ut bra virke härifrån.

I alla fall blev det rivstart på skogsarbetet. Tyvärr så kom den första snön förra natten. Jag hade siktat på att få in Belarusen torr och fin innan snön skulle komma (i morgon) men den kom en dag tidigare än prognoserna lovat. Det är ingen katastrof men det blir blött i verkstaden då snön smälter och traktorn måste värmas upp en dag till förrän det blir trevligt att arbeta med den. Verkstadsarbetet blev litet försenat nu då vintern började så plötsligt. Jag hade satt tiden på att bygga utomhus då det var ganska bra byggväder ända fram till jul.

I alla fall har skogsvintern i år börjat på bästa möjliga sätt – hoppas bara att vädret i fortsättningen blir lika bra. Men man får ta det som kommer …

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.