För mycket av det goda

I morse hade vi -25 grader här och det kommer två dagar som lär bli ännu kallare. Visst önskade jag mej köld så att skogsvägarna skulle frysa men nu är det litet för mycket av det goda. Det hade räckt till med -10 grader i en vecka på barmark. Men man får aldrig önskeväder med sådan precision. I alla fall torde det inte bli bekymmer med skogsvägarna i år eftersom den här kylan kom på nästan bar mark. Vi har bara nån centimeter med snö.

Nu blir det paus i skogsarbetet och jag sitter inomhus och eldar i alla eldstäder. Inte sprängeldar utan håller elden vid liv så gott som hela dagen. Det hjälper bra till att hålla husert varmt. Och jag behöver få vedlidret tomt på skräp. Vi kommer att ändra vedhanteringen i framtiden. Troligen så att vedbacken flyttas till Rööledun för den gamla vedbacken blev sågbacke då jag ställde upp sågverket där. Systemet för ved har ännu inte riktigt tagit form men blir troligen nån sorts pallar som vi kör hem en åt gången fråån Rööledun.

Troligen sågar vi torra stående träd till knåbbar som får torka under ett tak – helst i ett par år. De stående torra träden är redan i sej så torra att man kan elda med dem men inget slår överårs ved. Den vi nu bränner har torkat närmare tio år och man kan nästan sätta tändstickan direkt till klabben. Det jag absolut håller kvar av det gamla systemet är huggkubben och yxan. Man får riktigt varmt då man hämtar in ved och hugger ett par tjocka knåbbar. Ofta är roten till en stor gran litet rötskadad men det kan räcka med att man sågar av en eller ett par 30-40 cm:s knåbbar för att man skall få fram friskt virke. Detta gäller bara den svarta rötan som sällan går långt upp i stammen medan det bruna rötan lätt tar bort en eller flera stockar.

Jag tänker inte alls fara till skogs med traktor även om vägarna nu håller. Traktorerna startar nog om man värmer dem ordentligt men sedan jag startade Belarusen vid -25 grader och hydrauloljan var så stel att den inte gick genom filtret som exploderade så har jag varit försiktig med att köra i hård köld. Metall och slangar blir sköra och allting är styvt och stelt så man lätt kör sönder maskinerna. Och då förlorar man långt fler dagar än om man tar det lugnt. På fredag lär det bli varmare igen så det är inte hård kyla så länge.

Kälden är nyttig på många vis även om den inte behövde vara så här hård. Man hittar lätt springor och dålig isolering även utan värmekamera. Och så tar den livet av en massa skadedjur och tjälen bearbetar åkrarna. Jag har en hel del verkstadsarbete som bör göras. Fast det kan bli litet svalt i verkstaden också med -25 grader. Nu behövs den 100 kW radiator som jag satte upp i verkstaden. Det finns  en fläkt bakom den som blåser varm luft över hela verkstaden. Men bara korta stunder för flispannan är bara 60 kW så den orkar inte mata den stora radiatorn hela tiden. Nu skall en betydande del av energin också in i huset. I verkstaden vill man inte ha alltför varmt utan +5…10 grader räcker bra till. Vissa delar som man måste arbeta med utan handskar kan man lätt värma upp med en varmluftsfläkt.

Bilarna är nu ganska stela och man måste ha värme på dem i nån timme förrän man startar. En kallstart sliter hårt på motorn. Till all tur så installerade jag motorvärmare och laddare i Ducaton i somras. Nu behövs de minsann.

Det kan vara bra att minnas hur det var förr. Före början på 50-talet fanns det bara kakelugnar och det var en hel del vedbärande för att få dem varma på kvällen så det inte var iskallt på morgonen. På 20-talet var det rimfrost innanför väggarna på stugan på morgonen. På 1800-talet så värmde man bara upp ett rum och alla fick sova där. Då sov man gärna i samma säng under samma fäll för att hålla värmen uppe. Dagens utskämda och bortklemade människor tror att man skall kunna fjanta omkring i bara underkläder i hela huset mitt i smällkallaste vintern.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “För mycket av det goda”

 1. Vi har också kring 25 minusgrader nu. För en stund sedan hade jag en diskussion med dottern i huset där jag yttrade nästan ordagrant samma sak som sista meningen i din text… Det är ganska onödigt att klaga på värmen i huset när man går omkring barfota i pyjamas mitt i vintern.

 2. Hej Nisse

  Ja vintern kom så ska det ju vara då kalendern är vänd till januari, visst har vi det kallt nu -23 i morse o ännu ungefär lika. Som du skrev om nutida “folk” som inte varit med då förr, de kan ju inte ens förstå fast man så gärna berättar om den tiden man minns.
  Vi har ved-eldning i nedre-våningen här hos oss, i köket en vedspis bara för värmens skull sen en täljstens-takka som eldas en gång i dygnet o håller bra värmen. I morse när jag kom ner så så var det lite svalt, men med hemstickade sockor på fötterna o korgen full med varm ved, satte i några klabbar o tände i spisen o vips infann sej värmen, kokade gröt meddetsamma. Huset är byggt på -40 talet inget mögel finns blommor o folk trivs.
  Kölden är bra mot alla oönskade “loppor o fästingar” och tjälen gör “halva” jobbet sen i vår ska vi tro.
  Vinter hälsningar till allihopa, med yllebyxor eller utan.
  Hälsar vi båda.

 3. Vårt hus är byggt nån gång på 1800-talet, flyttat 1908 och en andra våning byggd 1930 då också bakugnen murades om. Det är ett stockhus och väl ventilerat :-). Men friskt i jämförelse med en del moderna hus som är som termosflaskor – man har en känsla av att man inte får luft … Nästan alla hus som är byggda före 1960 är friska hus men de moderna är ganska ofta mögelhus.
  Jag gillar vår vedspis. Även om det är kallt på morgonen så tar det bara 15 minuter med torr ved innan värmen är uppe. Och den ger en så trevlig värme. Nu skall vi hoppas att en massa odjur fryser ihjäl. Kölden verkar ge med sej från söndagen framåt så då skall vi ut i skogen igen.

 4. Får rapporter hemifrån om -27 och att tjälen växer. Lite olustigt känns det ändå att inte ha koll på allt. Delar av kylutrustningen kunde jag visserligen kolla via teanwiever men har inte den installerad på mobilen. I fjol hade vi ju inte så här kallt på hela vintern.
  Här i Beijing är det kring noll och ganska blåsigt vilket egentligen är bra då det ger möjlighet till att se en blå himmel.

Kommentarer är stängda.