Börja om från början …

Här går man och trampar och vill ut i skogen. Men det är -30 grader kallt så jag riskerar’inte att köra sönder nånting – speciellt som det skall bli varmare i morgon. Men det har varit svinkallt i nästan hela januari nu och skogsarbetet är försenat. Vi har inte många veckor kvar till våren. Starten var bra och vägarna frös till också i Tallmosan men sedan blev det för hård köld.

I tisdags var det litet varmare så jag tog 165:an och körde upp skogsvägarna på nytt. Det hade kommit lätt snö som isolerade alldeles för bra. Bra för äppelträden men illa för skogsvägarna. Även om de var frusna så värmer det hela tiden nerifrån. Snötäcket är inte så tjockt än så det finns hopp om gallring den här vintern men få se om det kommer mer nu då lågtrycken börjar komma in från Atlanten. Det skall bli plusgrader nästa vecka. Från den ena ytterligheten till den andra.

Men mitt i den stränga kölden såg jag Aaltjärrs tjeeldån (Alkärrets källa) som var helt öppen. Den strömmar alltid och fryser aldrig. Till all tur kan jag köra runt den – man skall INTE försöka köra över diket från källan.

DSCN5492

Tanken var att köra upp spåren på nytt före den köld som kom på onsdag och torsdag. Och tydligen fredag också. Det lyckades ju utmärkt. Men det blir litet att börja om på nytt med skogsarbetet från och med i morgon. Och nu blir det bråttom om jag skall hinna få nånting gjort den här vintern. Tyvärr måste jag på sprutförarkurs på måndag. Kunde de inte ha kurserna på natten så man inte förlorar en hel dag i skogen ? Visst kan man gå enbart på examen men den är ju mitt på dagen så man förlorar ändå den dagen.

Medan jag väntat på lite bättre skogsväder så har jag limmat pappersremsor på fönsterspringorna i hela huset (25 stora fönster). Det går fint och blir tätt och snyggt – mycket tätare än gummilister. Det har inte så stor betydelse nu då det är vindstilla fastän det är kallt men då det börjar blåsa så är tätningen viktig.

Vårt “välventilerade” hus är grymt hälsosamt. Inget mögel och inga allergier. Jag har inte ens haft flunsa. Troligen har alla båbbår dött av frisk luft och köld … Jag blir lätt sjuk då det är varmt och fuktigt. Nu är det värsta att man blir så argsintär å ootålugär (argsint och otålig) då man inte slipper till skogs (slipper betyder “kan fara” i Sverige). Jag misstänker att också andra gärna skulle se att det blir skogsväder så jag kan börja med skogsarbetet på nytt :-).

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.