21 januari, 2016 av

Skogsväder?

Förkylningen börjar vara kurerad så nu kliar det i skogshuggarfingrarna. Idag var det ändå lite i kallare laget med -24 i morse det steg sen till knappa -20 på dagen men föll nu igen mot kvällen. Lite onödigt kallt så det fick bli en skrivbordsdag istället. Läste sen om en som köldskadat fingrarna i måndags och det var ingen trevlig syn så kanske var det ändå inte så dumt att stanna hemma idag.

Jag har annars förberett skogsarbetet i den mån att jag vandrat runt lite, kört upp lite spår, planerat arbetet och faktiskt provhuggit en tank för att kontrollera den värsta abstinensen 🙂

I och med att det var vått när marken började frysa till så rinner det trots kylan ut en del vatten i dikena som då fryser till och bildar svallis. Dikena mer eller mindre bottenfryser då och det håller bra att korsa dikena.

I och med att det var vått när marken började frysa till så rinner det trots kylan ut en del vatten i dikena som då fryser och bildar svallis. Dikena mer eller mindre bottenfryser då och det håller bra att korsa dikena med traktorn.

Getporsmossarna brukar inte frysa till om man inte kör spår men nu bär det bra även här.

Getporsmossarna brukar inte frysa till om man inte kör spår men nu bär det bra även här.

Sista fjolårsflisveden tuggades i går onsdag så nu är upplaget tomt och ropar efter ny flisved.

Sista fjolårsflisveden tuggades i går onsdag så nu är upplaget tomt och ropar efter ny flisved.

Objekt nummer ett blir mossen nere i mitten av bild och förhoppningsvis hinner jag också fixa planteringen i bildens övre del.

Objekt nummer ett blir mossen nere i mitten av bilden och förhoppningsvis hinner jag också fixa planteringen i bildens övre del.

Mossen nere i bild har stått i tur en några vintrar redan men det har varit alltför blött de senaste åren. Nu ser det bra ut, dikena var vattenfyllda till bredden då det frös och det är nu möjligt att köra överallt. Att dikena är fulla med vatten berättar också att en rensning måste göras för annars försumpas skogen igen. Vattnet ska ut över grannarnas skogsskiften så nu gäller det att också få dem med på noterna, hoppas att dom förstår nödvändigheten med dikesrensningen. Hur som så ska dikeslinjerna huggas upp nu för bättre förhållanden än så här kan det knappast bli och man vet inte hur många vintrar det går innan läget är lika bra.

Från och med i morgon ser det ut att bli en vecka med varmare väder, det utlovas kring -5 grader vilket är lagom skogshuggartemperatur 🙂

Etiketter: , , ,

4 svar till “Skogsväder?“

 1. Nisse skriver:

  Här hotar de med plusgrader nästa vecka och det är onödigt varmt. Men knappast hinner skogsvägarna tina så det är bara att köra för fullt i skogen.

 2. Christer skriver:

  Även här har det hotats med plusgrader. Det är lite puder i träden som gärna skulle få komma ner med blåst eller blidväder så att man inte har snö i nacken hela tiden, annars var det nästan ultimata förhållanden idag. Det får gärna vara så här fram till påsk men det kan vara att vintern är förbi om det nu blir en varmare period. Kanske bäst att ta en skidtur i kväll medan föret är gott 🙂

 3. skogshuggarn skriver:

  Det ska bli ett nöje att få svettas i skogen, och att få den gamla Zetorn igång.

 4. Christer skriver:

  Idag var det ändå inget vidare ? Nära noll så snön i träna smalt på ryggen och vattnet rann ner i kalsongerna. Man var glad över att få ta bilen med sätesvärmaren på hem. Hade inte varit nåt vidare att sätta sig i en kall traktor. Kanske rensar den utlovade värmeböljan skogen nu i veckan men vi får hoppas att kylan kommer åter.