Sprutförarkurs

Man borde vara i skogen och såga för brinnkära livet nu då det går. Men här sitter man på (obligatorisk) sprutförarkurs hela dagen (i Borgå). Visst kan man enbart gå till examen men den är mitt på dagen så inte hinner man göra just nånting före den och inte efter. Nästa steg är väl att ordna kurs över nätet – och examen …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

15 reaktioner till “Sprutförarkurs”

 1. ingen tvingar dig att gå sprutförarkurs.de finns entreprenörer som sprutar om en dag på skolbänken är för mycke.

 2. Jag tycker att det ät trevligt att vara på sprutförarkurs. Lite onödigt dyrt, förstås. Men visst är det trevligt att träffa kollegor ibland. Dessutom får man kanske ett tips eller två. Själv var jag på sprutkurs på senhösten. Föreläsarna var bra pålästa och det kom fram en del praktiska saker som man har nytta av. Om föreläsarna är finurliga så blir inte kursdagen så enformig. Vid det här Laget tror jag att folk borde börja känna till hurdan en bonde är, eller? Hur skulle ni beakriva en typisk bonde med ett par ord eller ett par meningar.

 3. Visst, men jag har som princip att göra precis allting själv. Vi kör med Hi-Tech naturahushållning :-).

 4. Jodå, jag träffade min gamla klasskamrat som är född tre dagar före mej. Vi hade en hel del att prata om (men inte under kursen förstås). Jag har gått på så många kurser att det bara är de nyaste påfunden som är intressanta. Och ifråga om växtskydd så har jag egen expert här hemma som jobbat på Lantbrukets forskningscentral. Det jag saknade var litet mera om bekämpningsmedlens effekt på OGRÄSET – mest handlade det bara om förordningar. Jag borde nämligen fundera på vilka medel som skall användas vid direktsådd. I den meningen ändras sprutandet jämfört med det gamla. Det blir troligen också att spruta FÖRE sådden nu …

  Men visst är man glad över att vi inte har som i Sverige där byråkraterna kräver att man går FYRA dagar på kurs … Här är bara examen obligatorisk men man kan ju lika gärna sitta där på kursen för den dagen är ju förstörd.

 5. glyfosat 2dagar före sådd om de finns orästryck från föregående år men annars väljer du preparatena som förut, enligt va där fanns förraåret när du tröska. med att blanda olika preparat kommer du till bra resultat men inte alltid de billigste

 6. Det jag funderar på är huruvida det går att ersätta glyfosat+Logran+MCPA med något bredare (och dyrare) preparat. Jag borde annars också byta litet för jag har kört med samma nu ett antal år och det är inte så bra med tanke på resistens. Det finns kvar kvickrot och kanske baldersbrå här och där men annars inga större problem. Ett problem är förstås vädret vid vårsådden. I fjol gick det bra att spruta före sådd men då var sådden sen och man vet aldrig hur det ser ut nästa vår. Men medlen skall snart beställas …

 7. Fastän man använder entreprenör för sprutandet är det nog ändå bäst att ha denna examen, blir ju annars problem redan då man ska inskaffa preparaten osv. Själva examen är ju bara ett papper som inte kräver någon som helst kunskap inom området, med lite sunt förnuft kryssar man in åtm minimipoängen som krävs.

 8. Det är nog så att examen fordras även om man anlitar entreprenör i och med att försäljning av medel för yrkesmässig användning tillåts endast åt dem som har avlagt examen.

 9. Kravet i sverige är fyra dagar för behöriget att spruta, och sedan att man går en repetitionskurs en dag vart femte år.

 10. joo kursen behövs om man köper medlen själv men ja sprutar t.ex åt en som berättar vad han har för ogräs och så säljer ja både sprutande och prepareten.

 11. Ja visst Magnus, det är också en möjlighet och fungerar säkert vad gäller ogräs i traditionellt jordbruk. Vad gäller grönsaksodlingen så måste ofta medlen beställas flera månader på förhand för att i fall av behov användas om inte i år så nästa år och då är kanske entrepenören inte så intresserad av att ligga med preparaten i lager. Dessutom kan det fordras snabba åtgärder med högst någon timmes varsel och då skall nog entrepenören vara väldigt flexibel och snabb i vändningarna.
  Har svårt att tänka mig att det fungerar med entrepenörer inom mitt område men visst skulle de vara fint att få sova en stund på natten också när det är bråttom med planteringar och skördearbete.

 12. grönsaksodlingen är ett specialfall men vanlig spannmål är de inte så på minuten när man sprutar

 13. Nä, men vissa år går det att spruta bara under en kort tid. Om det regnar varje dag så blir det omöjligt för en entreprenör att spruta allting utan att åstadkomma grymma spår. Det gäller förstås all sorts entreprenad inom jordbruket eftersom vi ofta är mycket beroende av vädret. Jag kommer ihåg hur man förr hade maskiner i bolag men vem fick köra den enda vecka då det gick ? Det ledde till att folk skaffade sej egna maskiner även om de var gamla och dåliga.

 14. Det är många dokument som ska vara i skick om man är bonde. Många datum är på dagen och inte ungefär. Bokförare vill i allmänhet ha bokföringsmaterialet senast 15.1 vilket är naturligt. Tyvärr så kommer en del sammandrag från t.ex. LPA, skogsbolag etc. i senare Laget. Sista sammandraget (hoppas jag) kom igår. Hur kan det ta över 3 veckor att skicka ut ett årsammandrag? Men när en bonde eller privatpereson gör något 3 veckor för sent så kan det bli ordentligt böter eller sanktioner.

Kommentarer är stängda.