Heimskooin

Nästan hela januari gick förlorat på grund av kölden. Och så blev det plötsligt 30 grader varmare vilket var lika illa. Nu har snön nästan smält bort på åkrarna och det är glashalt överallt. Den här veckan gick till att sätta kättingar på traktorerna (gamla Zetorn och Belarusen) och pyssla om lastarna och processorn. Men jag hann börja med huggandet i heimskooin (hemskogen) i alla fall. Och då menar jag verkligen heimskooin – man fick vara rädd för att träden skulle falla över byggnaderna …

DSCN5507

Nu är nästan alla asparna borta – bara en väntar på lämplig vindriktning (bort från torken). Det kom ju drivor av asplöv in i torken i höstas och de stod annars också i vägen för vedhopen. Ännu skall en mängd stora granar bort. Jag har i många år planerat fälla dem men det har alltid blivit så sent på våren att det börjat tina på åkern. Så nu sågar jag ned dem genast så det blir gjort.

Litet vindskydd kunde vara bra men jag lämnar tallarna och smågranarna. De växer så fort att det inte tar många år innan vi har vindskydd igen. Förresten är ostlig vind inte så farlig. De vanligaste vindriktningarna är söder och norr och ibland väster. Speciellt sydlig vind är besvärlig eftersom det bara är öppna fält åt det hållet.

En dag gick också till att rada ut pallar som underlag för bigödningen som kom på tisdag. De måste radas ordentligt så att säckarna inte går sönder för då blir det hårda klimpar. Men vi har bra chaufförer som vet precis hur de skall radas så att vattnet rinner av presenningen. I allmänhet håller de utmärkt även om de lagras i två år.

DSCN5503

Nu är bägge traktorerna färdiga för skogen och det skall bli en aning kallare nästa vecka så då blir det bråttom att få nånting gjort. Processorn får vara med i gallringen och med Zetorn skall jag köra ut så fort jag hinner. Nu då snön smält så ser man också små hopar som annars blir osynliga då det kommer tio cm snö utanpå.

DSCN5505

Konditionen är inte riktigt på topp eftersom man bara låg på soffan och väntade ut kölden i två veckors tid. Men till första maj skall den väl bli bättre …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.