Titta det regnar …

En modern version av Povel Ramels “Titta det snöar” skulle lyda

Titta det regnar, titta det regnar. Allting är blött, blött, blött.

Jag var på väg till skogen i morse men ångrade mej. Och nu har det regnat hela dagen. Hos oss är det +3 grader och snö finns det inte mycket kvar. Nu har också ytan börja mjukna så jag övergick – igen – till inomhusarbeten. Det här börjar bli en riktigt dålig vinter fastän början var bra. Tiodygnsprognoserna ändras varje dag. Just nu lovar de kallare från lördagen framåt men man vet aldrig. Vi är bara i början på februari så det kommer säkert att bli kallt ännu. Det man är rädd för är att kölden kommer senare på våren i maj …

Från biten längst bort i Tallmosan fick jag bort tre lass flisved och dit kan man knappast fara mer i år. Där borde ännu tas bort en hel del men det blir tydligen till ett annat år. Fast man vet aldrig. Det kan plötsligt bli -25 igen. Men tiden går och jag hinner helt enkelt inte mer i år få ut större mängder virke. Nästa skogsmaskin måste bli amfibiefordon eller bandmaskin med extra breda band så den klarar av mossar som inte är frusna.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Titta det regnar …”

 1. Var ute på förmiddagen på lite lägre land. Jag tror nog att skärgårdsskepparexamen skulle sitta bra! Borde få bort allt så fort som möjligt för går det som långtidsprognosen förtäljer och blir rejält kallt så fryser ju virket
  fast eftersom det ligger i vatten. Lite ovan känsla att det rinner vatten ur virkeslasset! På eftermiddagen slog
  det stjärnor under stödfötterna så det blir “time out” till helgen när de lovar kallare väder. Hoppas på lagom
  kallt så virket lossnar men det bär under tassarna. Utopi, önsketänkande, vem vet.

 2. Man blir ju riktigt orolig av att läsa kommentaren. Min livlösa arm som har hållit mig från skogen sen lördagen för snart två veckor sen börjar nu bli brukbar igen. Jag har tänkt försöka mig på en skogsdag i morgon efter att ha fjollat lite i fredagsklubben. Få se nu då om virket flutit iväg med vårfloden?

 3. Dert ser inte bra ut. I går började ytan smälta så jag kunde gräva fåror för regnvattnet – det behövdes. Enda hoppet är att det fryser till nästa vecka. De lovar åtminstone ännu kallare väder …

 4. Jag har hållit på och huggit uppefter ån som flyter genom byn. Dit har man inget ärende nu, det är full vårflod. Idag är det kring noll och kommer blötsnö, jag ägnar mig åt bokföring i stället.

 5. Jag tog ett varv till Tallmosan idag. Det gick bra där vägen var utanpå dikesvallen men i lägderna stod det vatten och ut på mossen vågar jag mej inte. Det gäller att flytta alla vägar till dikesvallarna.

 6. Körde ett par lass idag och trots att det gick svallvågor kring ekipaget och vattnet rann ur lasset gick det faktiskt ganska bra. Skaffade en ny “cyklon” till luftintaget på MF:n för sedan jag monterade turbo på den
  blev lufthastigheten för stor genom originalintaget. Till och med regnvatten följde med och var lite besvärligt att med jämna mellanrum hoppa ur och tömma cyklonen. Idag med den nya cyklonen gick det perfekt trots snöfall. Effekten i den gamla Perkinsen (4,2 liter) är höjd från 80 – 130+ hk (inte testad i bänk men beter sig så) så givetvis behövs det mera luft och lägre lufthastighet i insuget. Piratintag från Davidsson som funkar bra. Filter köper jag också av motsvarande fabrikat till kännbart lägre pris än från reservdelsfirmorna.

 7. Så länge det finns is på vägen så går det. Då isen smälter så kyler den ned vägen. Men då isen tar slut så börjar vägbanan mjukna.

Kommentarer är stängda.