Köra stockar till skogen

Så var då deklarationseländet förbi och skogsarbetet fortsätter. Vädret är prima och vägarna håller. Nu kör jag stockar till skogen – alltså inte FRÅN skogen. Orsaken är att vi sågade omkull en mängd stora granar bredvid husen och stockhopen finns uppe i Tallmosan. Så jag kör stockarna till skogen och veden hem. De torra stockarna som skall bli ved sätter jag in under det nya virkestaket men först tog jag en bild som visar att det nog behövs väggar. Man ids inte sopa bort stora mängder med snö varje gång nånting skall radas in.

DSCN5575

Varannan dag fäller jag och kör med processorn och varannan dag kör jag ut. Vägarna är så bra att vi vågade fälla bakom mossen men jag vågar inte lämna virket där någon längre tid. Redan nästa vecka skall det bli varmt väder. De större träden kvistar och kapar jag till stock med motorsåg men topparna och de mindre träden kör jag genom processorn.

Virkeshoparna börjar småningom växa fastän mycket tid gick förlorad då det var för kallt, för varmt eller för mycket bokföringsarbete. Det blir knappast så mycket saluvirke i år för det har också gått en hel del tid till att hugga upp nya vägar. Snön har fastnat vid virket så det är svårt att sortera det. Ofta ser man inte ens om det är björk eller gran. Och snön sitter fast riktigt hårt. På våren kanske jag måste rada om virket för att sortera det ordentligt.

DSCN5578

Det som inte är så roligt är att det ligger avbrutna träd utspridda över hela skogen. Det var blidsnön som knäckte topparna – mest på små och halvstora granar. Troligen hinner jag inte köra bort alla eftersom de är så utspridda men de värsta bredvid vägarna måste jag ta bort.

DSCN5580

Den här lilla granen var i prima växtskick men bröts av snön. Det blir ännu inte just nånting av den eftersom den är så klen. Litet flis får man väl av den men inte mycket annat. Men den är tung för all snö som frusit fast. Just med sådana är det bra att ha en liten traktorprocessor för med motorsåg hade det blivit mycket hårt arbete för ingenting.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.