Går det bra så går det sönder

Enligt lagen om alltings jäklighet så vet man att om nånting går bra så går det snart sönder. I går kväll så brast skruvarna till vridcylindern på lastaren och oljan rann ut. Till all tur hände det hemma och inte långt inne i skogen. Men nu måste jag vänta på ny cylinder för flänsen är alldeles vriden (se nedre hörnet) och det är en spricka i cylindern.

DSCN5582

Det är tyvärr inte första gången bultarna brister här. Lastaren är felkonstruerad eftersom bommen svänger alldeles för snabbt och det blir hårda påfrestningar då den plötsligt stannar. Dessutom har den bara ensidig kuggstång. Om man jämför med den andra lastaren (Farma) som har dubbel kuggstång och fyra vridcylindrar så är det som natt och dag. Farman är långsam men stark medan Nokka 3010 är snabb och svag. Nokka 3010 är från 1986 och typiskt är att årsmodell 1987 hade M16-bultar i stället för M12 som jag har.

Jag har funderat på att byta hela vridhuset till ett med dubbel kuggstång. Och så har jag nyss gjort en större reparation på vridmekanismen. Jag kunde ha byggt en ny lastare med all den tid jag lagt ned på att reparera det här skrället. Men räckvidden är fin och så är huvudproblemet att jag måste ha den här lastaren att fästa processorn vid. Annars måste jag bygga en helt ny ram för processorn för sådana lastare finns inte mer att köpa. Den är närmare 30 år gammal.

Så det blir väl att köpa ny cylinder och skruva fast den med 12.9 bultar. De bultar jag nu använt var 10.7 men det räcker tydligen inte. Att byta storlek på bultarna är nästan lika mycket arbete som att bygga en ny ram för de skruvas fast i vridhuset som skall svetsas om i så fall. Då måste jag komma ihåg at kolla bultarna hela tiden och byta dem innan de brister allihop. Tyvärr har det visat sej att man lätt glömmer att kolla. Säkert kommer jag ihåg i år men nästa vinter så är allt bortglömt – tills det går sönder på nytt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

11 reaktioner till “Går det bra så går det sönder”

  1. Det har ju definitivt nog betydligt större betydelse för hållfastheten i praktiken att bulten är ordentligt spänd än om den är en 10.7 eller 12.9…men ohjälpligt ser nog dina M12:or rätt klena ut i det där sammanhanget, den ursprungliga konstruktören måtte ha gjort ett räknefel.

  2. Koppla on en tryckakku Till svängen så dämpar den stötarna.. Vill minnas att det finns färdiga serier att köpa för ändamålet..

  3. instalera en likadan demppare som kronos använder i större lastarena så stannar svängande mjukt

  4. Det insåg Nokka också för året efter det vår lastare tillverkades så bytte de bultar från M12 till M16. Problemet med att spänna dem är att flänsen fick fel första gången bultarna brast och går inte att spänna fast ordentligt. Men nu måste jag köpa ny så jag hoppas problemen minskar efter det.

  5. Jo, jag måste göra nånting åt ryckandet. Men det billigaste är väl att sätta in strypventiler så att svänghastigheten minskar.

  6. Så borde det vara. Men bultarna är gängade direkt i vridhuset så det blir en stor ombyggnad. Då byter jag hellre till en nytt dubbelsidigt vridhus som dessutom ger bättre vridkraft. Men den stora frågan är om jag borde byta lastare ?

  7. Jo, det är typiskt att allt går sönder de reservdelsfria dagarna. Fast det var lördag kväll – det värsta är då nånting går sönder fredag kväll …

  8. Tänkte säga samma som Hanz, redan 20mm holkar på bultarna hjälper mycket.

Kommentarer är stängda.