Klöver !

På tal om klöver så lyckades vallsådden i fjol alldeles utmärkt och vallen har övervintrat bra. Jämn och fin överallt.

DSCN5820_endra

Färgen är litet underlig men det beror på kvällssolen.  Synd bara att den fina klövern inte är till någon nytta. Det är dålig med kossor i vår by. Jag får slå den och köra den till skogs.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Klöver !”

  1. Om det nu inte löns att odla vete borde väl klövervallar vara ett bra alternativ. Du får stöden och marken blir i bättre skick tills nästa gång du odlar vete?

  2. Nå, stödodlare är man ju i vilket fall som helst. Men det harmar att köra fin klöver till skogs. Vi hade kossor tills jag fyllde 30 så jag vet att uppskatta fin klövervall.

  3. Upp till hälften av det kväve som klövern binder finns i växten ovan jord. Så kör inte bort den, krossa ner den i stället

  4. Jo, jag har en åker som skyddszon. Och klöverbilden var från just den åkern så där måste jag slå och köra bort den. Sedan har jag också riktigt fin klöver på en åker som är gröngödslingsvall och en som är grönträda. Det gäller att hålla reda på vad man får och måste göra på de olika “sortern” fastän allting är precis likadan vall – bara byråkratin skiljer åt dem.

  5. Som jag skrev så får jag inte göra det på skyddszonen (där bilden är tagen).

Kommentarer är stängda.