6 oktober, 2016 av

Löken skördad

Nära ögat att fjolårets bedrövelse skulle ha upprepats…….. det blev kallt medan löken låg på fälttorkning i fjol och löken höll inte lagringen utan största delen åkte på komposten under vintern. Då hade jag inte hunnit påbörja lagerskörden på grund av att allt var så sent efter sommaren som aldrig kom, nu hade jag en lökskördedag kvar när kylan kom.

I morse hade vi -4,6°C på väggen som lägst och säkert en närmare -7° på åkern, på eftermiddagen hade allt ändå tinat upp så vi kunde få in den sista direktsådda löken. Det här är nu bara en i raden av de grödor som skall in i lager men ändå känns det bra att kunna dra sträck för säsongen för en grödas del.

Blir en kall natt även i natt så vi får se hur läget är i morgon men förhoppningsvis skall det gå att få något under tak även då, sen utlovas framöver lite varmare nätter och uppehåll så  förhoppningsvis kan skördearbetet fortsätta under goda förhållanden.

5.10.2016. Sista matlöken skördad.

5.10.2016. Sista matlöken skördad.

Etiketter: , ,

2 svar till “Löken skördad“

 1. Johanna skriver:

  Tål löken någon frost alls eller hur är det?
  Vilka grödor har ni ännu kvar i jorden och hur prioriterar ni med skörden? Det är intressant hur olika grödor är mer känsliga och andra klarar så mycket mer! Det är nog alltid lite spännande denna årstid hur nätterna blir, om det går under minusstrecket eller om det hålls ovanför….

 2. Christer skriver:

  Jo då, löken tål ganska bra frost även om den ligger på tork på åkern. Och ju torrare den är dess bättre tål den kylan. Jag använder heller inga groningshämmande medel i lagerlöken så jag förvarar den kallt, ofta kan det t.o.m. gå lite på minussidan i lagret. Ifjol var den ännu ganska grön då det blev mellan -10 – -12°C ute på åkern……. och det var för mycket.
  Pumpor, squash och andra gurkväxter samt bönor och stjälkselleri är annars de grödor vi brukar lagra in först. Kålväxter och purjolök är de vi brukar spara till sist. Men i vilken ordning de skördas beror på så många faktorer bland annat mognadsgrad och fuktförhållanden. Kål och andra växter som växer ovan jord går ju att skörda även om det regnar eller snöar medan rotsaker och annat som skördas under jord fordrar lite torrare förhållanden. Just nu så är det faktiskt riktigt lagom fuktigt i jorden.

  Spännande är det nog att se om vi får allt skörda innan vintern…… det senaste vi skördat är lite kålrot dagen innan nyårsafton. Men vi strävar nog till att ha det mesta under tak till den 24 oktober.