Fin vecka – nästan

Förra veckan var det igen en kall vecka med -20 grader på natten. På eftermiddagen så värmer solen redan riktigt bra. Det var närmare +20 grader i hytten på traktorn då jag lastade av stockar. Men så är virkesupplaget också på södra sidan om skogen. Det är inte så bra på våren för då smälter vägarna ganska tidigt. Skogsvägar och upplag borde alltid vara på norra sidan men tyvärr finns det ingen skog på södra sidan om vägen.

Sällan har vi haft så fina vintervägar som i år. Det finns bara några centimeter med snö och kölden förra veckan gjorde att vägarna håller bra. Det behövs också för de tunga lassen med tallstockar. Nu då vi hugger i hemskogen så kan man köra bil hela vägen över åkrarna fram till hygget. Vi har ju inte plöjt alls.

Kölden gjorde förstås att man måste ha motorvärmen på i flera timmar med motorhuven övertäckt med presenning. I alla fall var det med nöd och näppe som Zetorn startade efter den kallaste natten. Allt skulle i alla fall varit bra men så brast keden som driver flisskruven mitt i kölden. Jag skyfflade en tid flis in i panna för hand men insåg snart att det måste ske varje minut hela natten så jag satte på elpatronen. Den orkade inte hålla värmen (6 mot 60 kW) men huset kallnade långsamt och vi hade ännu +13 grader på morgonen vilket man är van vid under vintern i vårt välventilerade hus. Med filttossor och ytterkläder på gick det bra tills jag fick igång flismataren igen.

Det är en grym utväxling på flismataren och det är en kraftig rullked som driver skruven. Det behövs också för ibland fastnar det träbitar i skruven. Där finns en kniv som skall skära av de stora bitarna så de går genom röret kring skruven. Ibland hör man hur det gnisslar och stönar i flismataren och den låter ofta som en ko med hosta. Så det behövs nånting extra för att rullkeden skall gå av. En gång hade en harvtinne fastnat mot kniven och det gick ju inte. Nu var det kugghjulet på skruvens axel som hade kommit loss och keden hade klättrat med sidan upp på kuggarna – och brustit.

Det går bra att slå ur nitarna till länken och sätta in en ny länk. Litet extra tid tog kölden för man måste värma sej emellanåt. Det gick ganska bra att reparera keden men så måste jag krypa ned under flismataren och slå tillbaka kugghjulet. Det tog också sin tid för det var -17 grader ännu följande dag och flismataren är utomhus. Förutom att värma sej måste man hämta nya verktyg  (större hammare) innan kugghjulet var på plats och keden kunde sättas tillbaka. Nu satte jag ny skruv med gänglåsning så att kugghjulet skulle hållas fast.

Efter att ha skyfflat in flis för hand så började man tycka att flisskruven var en riktigt fin uppfinning. I annat fall skulle det behövas två eldare – en på dagen och en på natten. Men så är det. Man tar en mängd saker för givna tills det händer nånting. Och på vintern är värme i de här trakterna en ganska viktig sak.

Det är fantastiskt att jobba i skogen och förra veckan var det rena vykortsvädret då man körde hem på kvällen.

Och så var det fullmåne.

Nästa vecka ser det ut att bli varmt igen. Det bli plusgrader på eftermiddagarna men det gör inget så länge det fryser på nätterna. Jag kör i alla fall ut allt an efter som jag hugger. Det blir ungefär tre tallar per lass – och då har jag inte börjat såga ner de stora. Först måste jag byta svärd på en såg så jag klarar av att fälla dem. Ett 13″  (30 cm) svärd räcker inte för de stora om är över 70 cm i roten. Alldeles för länge sparade: Snål spar och fan tar …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Fin vecka – nästan”

 1. Det har varit tyst på bloggen en stund, trodde nästan bönderna gått i idé. Men klart värme i huset går först.
  När jag gick i trädgårdsskola var elever från odlarhem mycket skeptiska till flis och torv. Var man odlare skulle man sätta sin kraft och tid på odlingen och inte i krånglande torv och fliselevatorer och pannor. Inte heller bygga nytt pannrum var tredje år. I dag har de odlare som överlevt biopannor i stort sätt allihop. Tiderna förändras och vi med den. Från skolan lärde vi oss inget om pannrum för de hade fjärrvärme och fjärrvärme är så långt från konsumenten det bara kan vara. Så också här i hesa, det är bara någonting som kommer och så betalar husbolaget. Sedan tas det via vederlaget. Det är ingenting som sporrar att spara. I tyskland har alla lägenheter skild vatten,el och fjärrvärmemätare. Då sparar man genast när det är i egen bösrs.

  Jag kompleterade sedan med en värmeföretagar kurs på samma skola.

  Som jag nämnde tidigare satte in bergvärme i höstas, sex års garanti, men med en sån här slarvvinter så får jag inte den testad till max. i Sydösterbotten har det varit i princip +-0 grader mest hela tiden, inte så där -30 i två veckor så kölden går rakt genom huset. I januari gick det 1000kv/h

 2. Nåja, det är mest det fina skogsvädret som lockat en ut till skogen. Dagarna blir också längre och då gubben kommer hem på kvällen så är det soffan som drar så fort man fått litet mat i sej. Jag tänkte skriva tidigare men somnade över tangentbordet. Skogsarbete med motorsåg är bra sömnmedicin. Man sover mest hela kvällen efter en dag i skogen.

 3. Vart säljer du bamsestockarna? Här knorrar Metsä om toppdiametern är över 40 cm och rotdiametern 55 cm. När jag i tiderna var på K-lantbruk kom ett par larsmobor och ville ha en kedja till en Homelite som de
  hade svetsat i hop flera svärd till. Det var 130 cm långt. Gubbarna skulle såga is med den när de drog not.
  Följande dag var de tillbaka och ville att jag skulle korta kedjan. Spännskruven gav inte mer än att de hann starta och prova några hål! Något liknande skulle ju vara förträffligt att kapa dina tallar med!

 4. Vi har en såg som köper stockar upp till 50 cm toppdiameter. Då längden får vara 5,8 meter så kan man sälja ganska stora tallar. Stora granar går bra som svarvstockar. De får vara krokiga och ha hårdröta i mitten dessutom.

  Jag har ett 19″ svärd och med det fäller man ganska stora träd …

Kommentarer är stängda.