5 maj, 2017 av

Grannen harvar och jag skördar.

Man kan kanske tro att jag kommit i otakt med årstiden då man läser rubriken men det är faktiskt så att vi skördar övervintrande palsternackor för tillfället. Palsternackorna har klarat vintern relativt hyffsat trots att vädret varit nyckfullt och tjälen förhållandevis djup på grund av den ringa snön. Ifjol däremot lyckades inte övervintringen då det slog till med -30 grader på snöfri mark i början av januari.

Nu då värmen äntligen kommit, det var första morgonen utan is i vattenpölarna på länge i morse, så börjar palsternackorna kvickna till liv och sätta blad. Det leder också till att den i de saftiga rötterna lagrade näringen börjar förbrukas så det är viktigt att skörda innan bladväxten tar fart. Tillsvidare är det tjäle och vått i jorden så det är spade och handskörd som gäller tillsvidare. Det är ändå bra att få dem skördade så att jag kan plöja fältet och liksom grannen ta itu med vårbestyren. Vi har en del grönsaksplantor klara för plantering men det är ännu lite för vått och det utlovas ännu ett bakslag i vårvädret i början av nästa vecka så det blir väl lite si och så med planteringen. Plantorna har vi i alla fall lyft ut för avhärdning då det börjar bli trångt om saligheten i växthuset.  Att jorden fortfarande är kall vittnar också det faktum att tofsvipan ännu inte börjat ruva, hittade inga ägg trots att jag stötte på ett otal reden under dagens markkarteringsrunda. Så kanske den kniper igen som Susanne Lanefelt gjorde under gymnastikprogrammen i Sveriges TV på 80-talet 🙂

Palsternackorna börjar få vårkänslor……

….så det är bäst att förpassa dom in i kylan i kylrummet för senare försäljning.

Ännu är det kallt i jorden, stötte på is vid så gott som varje provtagning under dagens markkartering.

De första lökplantorna lyftes ut igår för att avhärdas inför stundande plantering.

Etiketter: , , , ,

3 svar till “Grannen harvar och jag skördar.“

  1. Johnny skriver:

    Man är nog förvånad att palsternackorna klarade sig. Sådde själv lite hybridråg men det blir nog att harva upp en tredjedel. Man märker hur viktig ytplaneringen är. Kollade tjälen på en åker som ska kultiveras, ett så spadlängd ner fanns den. Har man kyla ner och uppifrån (på nätter) så får man fundera om man i af. Skjuter upp bearbetningarna ännu en tid. Brukar ju vara bäst att så tidigt men regeln har också undantag. Jag har ju inte heller någon panik då jag har rikligt med vall och jag ska så kummin och viltåkrar. Så det blir inte så mycket spannmål.

  2. Christer skriver:

    Ska ta jordprov i rågen inom kort så får väl en bättre överblick då men den såg inte så häv ut ens i höstas (de va nog för torrt vid sådden). Här ligger fortfarande tjälen kvar på 25-30cm djup och det var -3,7°C på väggen vid 6-tiden i morse så det går långsamt. Men jorden verkar reda sig bra som den oftast gör efter lite tjäle och skonsamma vårregn så det vore synd att trampa till med allt för tidig körning nu.. Det blir inte mycket att exportera för din del i år nu då?

  3. Johnny skriver:

    Jag har en hel del foderkorn i Lager och nog brukar det bli en del säd på mindre arealer också. Ibland undrar man var de som odlar mycket spannmål får plats med allt, eller är skördarna inte så stora?