Det torkar upp

Trots vinterns långsamma återtåg så börjar åkrarna torka upp. Mest på grund av att det inte regnat och att solen skiner. Kylan gör att det inte går så fort men SMHI:s lantbruksväder (som jag beställt via NSL) har en avdunstningsprognos som ger ett par mm avdunstning varje dag. Enligt tiodygnsprognosen skall det vara kyligt och först i slutet litet varmare men bara nätt och jämnt +10 grader. Inte nån sommarvärme precis.

Nu har i alla fall såmaskinerna kommit fram och så småningom skall vi väl också börja så. Det blir knappast den här veckan. Möjligen blir det först då prognoserna börjar hota med regn …

Jag har börjat smörja Rapiden och konstaterade att alla ringarna var hela och hållit trycket riktigt bra. Nu måste ännu de nya markörerna monteras. Jag köpte riktigt starka harvtinnar för de gamla S-tinnarna höll inte alls. Likaså har jag breda spetsar så att markeringen skall synas. I fjol var det svårt att se den i halmen.

Jag körde ett varv runt åkrarna med lilla MF165 och tyckte att de torkat upp ganska jämnt. Det fanns inte många vattenpölar utom på de allra värsta ställena (ett gammalt vägdike). Men den orörda halmen gör att ytan torkar upp långsamt och den skall vara torr innan vi vågar börja så. Det är en annan sak om man harvar för då torkar ytlagret mycket snabbare.

I växthuset har solen fått äppelträden att blomma och humlornas surr hörs hela tiden. Det såg illa ut för humlorna då kölden kom tillbaka men de tycks ha repat sej. Äppelträden på bilden ympades för tre år sedan och skall i år planteras ut. Groparna är redan grävda.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

12 reaktioner till “Det torkar upp”

 1. Heh…de första sekunderna jag såg bilden från växthuset hann jag tänka att “just så, nu har han kopplat upp äppelplantorna också mot Internet”…men sedan insåg jag att det bara handlade om klättersnören och inga elkablar.

  Du nämnde någon gång tidigare i samband med växthusbygget planer på att övervaka grödorna med diverse givare via 1-Wire, så kanske min fantasi därför passade på att skena litet. 😉

 2. Ha-ha, det skulle vara nånting ! Visst har jag kopplat upp växthuset till Internet men det är bara temperaturmätare för de olika delarna (vi har en planteringsdel som kan värmas upp). Systemet är inte färdigt än (blir väl aldrig riktigt “färdigt”) och nästa del är en fjärrstyrning via nätet för luftningsluckor. Först har jag litet problem med elektronikskåpet som bör vara varmt men absolut inte fuktigt så nu funderar jag på hur jag kan ventilera det utifrån med torrare luft. Just nu har jag ingen elektronik i själva växthuset och givarna är vattentäta så de klarar sej.

  Annars så hade vi -5 grader i morse men det var så kort tid att äppelblommorna inne i växthuset klarade sej. Jag skulle ha varit glad för så kalla nätter i mars …

 3. Jo, det skulle ju gå bra men så mycket snö kom det inte idag fastän det snöade …

 4. Pisskörningspremiär för i år! Bärigheten inget fel på men så var det också på en av byns högsta åkrar.
  Något behov av att så föreligger däremot inte med temperaturer kring 3-5 minus nattetid och ett par plus dagtid!

 5. Här kommer det litet snö allt emellanåt men solen är varm. Vi har haft minusgrader på nätterna men det lär svänga till varmare väder på lördag. Grannen harvar redan och alla är i startgroparna.

 6. Projekt nackdikesrensning på G! Började dagen med att få loss bältena på grävmaskin som hade frusit
  fast under natten!! I maj! Satt inte så hårt, men i alla fall! Skarp tjäle 10 cm under plogtiltan men botten
  på nackdiket behandlingsbart.

 7. Vi hade -3,4 grader ungefär klockan fem i morse men sedan började solen värma. Enligt SMHI:s lantbruksväder skall det i alla fall vara sista köldnatten och om en vecka skall det bli riktigt varmt också på nätterna. Det börjar luta åt vårsådd …

 8. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/eduskunta-istutti-suomi-100-juhlamets%C3%A4n-taimet-1.187966

  Efter att varit på plats på Svedängen(hesa) när det planterats träd. Utrikesgäster ministrar dignitärer av alla det slag var med och planterade för hundraåringens ära, ja det planterades vist runt om i riket. Nå bilar bussar polishästar blåband osv. Blev det blodad tand hem till pami(pampas) och plantera ja det blev väl till Koivistos ära. Jag gick på nian och det blev presidentval, det hade aldrig hänt tidigare i mitt liv. Sedan kom Tjernobyl palme mm . Sedan började det hända saker i världen som en yngling började följa med.

  Det är i en 4-6 meters tallplantering där markberedarn hållit för lång mellan kördragen. Alla naturplantor tall och björk bryter älgarna av, så jag planterar gran. Gör hål med järnstörin sätter 3 muggar blomjord vattnar med vattenkannan och sätter rejäla granplantor som det är brist på i hela Finland. Det blir ingen timpeng men det är skönt att vara ensam och göra som man vill.

  Utefter vägen från hesa till björneborg är ganska många åkrar sådda men det är väldigt tort i ytan. Blir det storm blåser ytskicktet bort om det inte kommer regn före. Från björneborg till sö syns det normala surhål efter harvning och sådd, så här är inte lika tort men nog sakas det regn ännu.

  På ett ställe där en gammal gubbe hade stannat en david-brown typ 1970 med röd hytt och 2+m pinnharv på åkern och gått hem och ätit. Nu vandrade han i vadmalsbyxor tillbaka och skulle fortsätta harva. Åkern var stor och traktorn och harven var betydligt mindre än grannarnas. Jag drog på munnen och tänkte sånt där borde kulturmärkas det är inte så ofta man ser numera.

 9. Intressant det där med storlek på don (maskiner). Minns förr alltså typ på 90 talet så tyckte många att min pappa hade för stora maskiner. Idag då lönsamheten är betydligt sämre så har många bedligt större maskiner ibland på mindre areal dessutom. Nu gäller det dock att folk börjar då uttnyttjad maskinparker på ett vettigt sätt. En 150 hk Traktor och en 10 kubiks vagn är inte i propotion. En 60 hk Traktor klarar den vagnen så då borde man väl minst ha 20 kubiks vagn åt en 150hk. Det är ju ganska bra mekanisering att öka spannmålstransporten per resa med 100%. Men oftare vill nog bönder byta till större traktorer, Harvar och såmaskiner. Är det pga skördenivån? Det blir inte så många lass med 20 kubiks vagn?

 10. Man får akta sej så man inte blir kulturmärkt … Jag går omkring i svenska försvarets vadmalsrock M/39 som jag köpte billigt på ÖB i Sverige och har blivit riktigt förtjust i vadmal som är varm, stark och tålig. Och så prasslar den inte ! Jag avskyr kläder som prasslar.

 11. Jag har kvar alla traktorer sedan MF65 -60. De kostar ju inget i underhåll – bara ny ackumulator med omkring 7 års mellanrum. De gamla är små och passar bra till småköror.

  Det är inte skördenivån utan den allmänna utvecklingen som tvingar en att köpa större traktorer. Då vi gick över till direktsådd så krävde tre meters Rapid en betydligt starkare traktor än de vi hade. Och det var riktigt svårt att hitta en så liten direktsåmaskin som tre meter … Fördelen med Rapid jämfört med gamla Simulta från 1975 är att man inte behöver köra hem och fylla på så ofta. Det rymdes inte ens en storsäck i Simulta medan jag kan få två hela storsäckar i Rapiden. Vi har åkrarna så nära att det inte lönar sej med nån påfyllningsvagn. Det blir betydligt mindre körande då man inte behöver fylla på så ofta och det har sin betydelse på våren då all onödig körning är av ondo eftersom den packar till våra känsliga lerjordar.

  Just på grund av tillpackningen tycker jag inte alls om stora och tunga maskiner men i vissa sammanhang är de nödvändiga.

Kommentarer är stängda.